Otizm Gönüllüleri Dernegi Baskani Emin Çelen baskanliginda kurulan kooperatifte görev alan gönüllü anneler “Mavi Umutlar” markasiyla üretimini yaptiklari salça, sirke, marmelatla ekonomiye katki sunup kooperatifin giderlerini karsilamaya çalisirken, diger taraftan da çocuklarinin en iyi sekilde egitim alabilmeleri için çaba sarf ediyorlar.
Üretim izni alinan dogal ürünler özel olarak ambalajlanip taleple bulunan kisilere ulastiriliyor. Kooperatifte ayrica ev yemekleri de yapiliyor. Ev yemegini tercih eden kisilere yemekleri servisle ulastiriliyor.
Emine Çelen, Otizm Gönüllüleri Dernegi’nin 6 yildir faaliyet gösteren otizmli çocuklarin egitim haklarini savunan bir dernek oldugunu dile getiren Mavi Umutlar Kadin Girisim, Üretim ve Isletme Kooperatifi Baskani Emine Çelen, geçtigimiz yil Temmuz ayinda “Mavi Umutlar” adini verdikleri kadin girisim kooperatifi kurduklarini söyledi.
Mavi rengin otizmi temsil ettigini dile getiren Çelen, “Mavi balonlar uçuruldu, mavi isiklar yakildi ancak bize umut olmadi. Mavi Umutlar Kadin Girisim Kooperatifi tüm dezavantajli grup annelere bir umut olsun istedik. Kooperatifimizde geçtigimiz yildan itibaren salça, sirke, pestil, marmelatlar üretimine basladik. Bunlarla kooperatifin kurulumunu sagladik. Bu sayede giderlerimizi karsiliyoruz. Çorum Belediyesi’nin destegiyle bir mutfak yaptik. Vali beyin destekleriyle Ticaret Bakanligi’na yazmis oldugumuz projemiz geçti. Ekipman destegi aldik. Kooperatifimizin amaci giderlerimizi karsilamak ve çocuklarimiza daha iyi egitim sunmak” dedi.
Yeni gelistirdikleri bir uygulama ile artik isyerlerine ögle yemegi siparisleri aldiklarini dile getiren Çelen, “Günlük 15 TL gibi cüz-i bir miktara 4 çesit ev yemegini isyerlerine servis edebiliyoruz. Burada kullandigimiz ürünler tamamen ev yapimi organik ürünlerdir. Dernegimizden alisveris yapmak isteyenler ve siparis vermek isteyenler bizimle iletisime geçebilirler. Buranin döngüsünü saglayabilmek için hem satislarimizda hem yemek dagitimimiz da gerekli sayiya ulasmamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Çalismalara 7 gönüllü anne ile basladiklarini anlatan Çelen, “Gönüllülerimiz gece geç saatlere kadar çalisarak satisini yaptigimiz ürünleri ürettiler. Burada sadece ambalajlari aliyoruz. Salçayi satiyoruz sirke malzemesini aliyoruz. Sirkeyi satiyoruz marmelat malzemesi aliyoruz. Burada döngüyü bu sekilde sagliyoruz. Ne zaman ürün satisini artirir, seri üretime geçersek o zaman bizim daha çok elemana ihtiyacimiz olacak. Hayalim kooperatifimizi büyüterek diger dezavantajli anneleri burada istihdam edebilmek” diye konustu.
Gönüllü Anneler Otizmli Çocuklarin Umudu Oldu
Çorum’da otizmli çocuklarin annelerinin kurdugu Mavi Umutlar Kadin Girisim, Üretim ve Isletme Kooperatifi ürettigi dogal ürünlerle Türkiye’de marka olma yolunda ilerliyor.