Gönüllü Hizmet Projesiyle Portekiz'e Giden 16 Ögrenci Ukrayna Için Seferber Oldu

Gönüllü Hizmet Projesiyle Portekiz'e Giden 16 Ögrenci Ukrayna Için Seferber Oldu

Avrupa Gönüllü Hizmeti Projesi çerçevesinde Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi’nden Portekiz’e giden 16 ögrenci, savasin gölgesinde yasayan Ukrayna vatandaslari için sosyal sorumluluk ve yardim projesine katilarak binlerce koliyi Ukrayna’ya ulastirdi.

Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi’nde egitim gören 16 ögrenci, Erasmus+ ESC (Avrupa Dayanisma Programi) çerçevesinde Portekiz’e gitti. Burada Türk kültürünü tanitmak için çesitli faaliyetler gösteren ögrenciler, Istiklal Marsi’nin kabulünün yildönümünde Paris’e giderek Eyfel Kulesi altinda Istiklal Marsi’ni okudu. Portekiz’de bulunduklari dönemde Ukrayna ve Rusya savasinin basladigini duyan 16 ögrenci, gönüllüsü olduklari dernegin yardim çagrisinda bulunmasinin ardindan 2 hafta boyunca depoda toplanan yardim malzemelerini kolileyip, savasin gölgesinde yasayan Ukrayna halkina ulastirdi. Yardim kolilerini hazirlarken derin bir üzüntü duyduklarini ifade eden ögrenciler, savasin bir an önce son bulmasi temennisinde bulundu.

“Iki hafta boyunca gelen yardim malzemelerini koliledik”

Mütercim ve Tercümanlik Bölümü ögrencisi Çigdem Gök, Ukrayna halkina destek olmak isteyen vatandaslarin gönderdigi yardim malzemelerini 2 hafta boyunca kolileyip tirlarla Ukrayna’ya ulastirdiklarini söyleyerek, “Dis Iliskiler Koordinatörlügü tarafindan yürütülmekte olan Avrupa Gönüllü Hizmeti Projesi kapsaminda 16 ögrenci olarak Portekiz’e gittik. Orada çesitli sosyal aktivitelerde, faaliyetlerde bulunduk. Biz Portekiz’e gittigimizde Ukrayna-Rusya savasinin ilk haftasindaydik ve haberi duydugumuzda derin bir üzüntü içerisine kapildik. Çünkü sivil halkin durumunu ve orada yasayan çocuklarin durumunu düsündükçe kendimizi çok kötü hissediyorduk. Günümüzde böyle bir savasin olmasi bizi gerçekten çok üzdü. Biz Portekiz’in Braga sehrindeydik ve burada yardimsever bir dernekte faaliyet gösteriyorduk. Dernegimiz bir duyuru yayinladi. Iyi bilinen bir dernek oldugu için halk tarafindan büyük bir destek gördü. Çok sayida yardim malzemesi geldi. Gelen malzemeleri kadin, çocuk, medikal malzeme, hijyen malzemesi ve gida seklinde kategorize ettik ve kolileyip tirlara yükledik. Iki yardim çadiri ve bir depo olmak üzere üç alanda faaliyet gösterdik ve depoda çalisanlarin hepsi Türk’tü. Biz iki hafta boyunca her gün sabah 9’dan aksam 6’ya kadar yardim malzemelerini koliledik. Bizi derinden etkileyen durumlardan biri gelen kolilerden birinde yüzlerce çocuk oyuncagi, mama, biberon, emzik, kundak ve bebek önlügü tarzinda malzemelerin olmasiydi. Savasin en büyük etkisini maalesef çocuklar görüyor. Büyük bir travma yasiyorlar. Umarim bu savas bir an önce son bulur ve dünya barisi saglanir” seklinde konustu.



“Yardim kolilerini hazirlamak belki savasta olmaktan bile daha zordu”

Gönüllü hizmet vermek için gittigi Portekiz’de Türk kültürünü tanittiklarini ve bunun yani sira Ukrayna halki için de yardim malzemesi topladiklarini belirten ögrencilerden Sevgican Demiray ise, “Bizler Istiklal Marsi’mizin kabulünde Paris’e gittik ve Eyfel Kulesi altinda Istiklal Marsi’mizi seslendirdik. Oradaki herkes bizi hayretle izledi. Daha sonrasinda Braga’nin ortasinda Agri Dagi Etegi türküsünü söyleyip halay çektik. Braga’daki insanlari da içimize alarak böyle bir sölen gerçeklestirdik. Biz yardim kolilerini hazirlarken yorgunlugumuzu hissetmedik. Bu kiyafetleri bebeklerin ve kadinlarin giyecegini bilerek hazirladik ve bunlari hazirlamak çok zordu. Belki savasta olmaktan bile daha zordu. Keske bu savas hiç baslamasaydi. Umarim güzel, barisin oldugu ve savasin olmadigi bir dünyamiz olur" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile