Gönüllü ilik nakli organizayonu hakkında konuşan Burdur Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Aysel Karaçam, “Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile lösemi hastaları ve kök hücre nakline ihtiyaç duyan diğer hastalar için hastanemiz gönüllülük esasına dayalı bir organizasyon başlatmıştır.
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi ile anlaşmamız bulunmaktadır. Burada gönüllü donörlerden, iki tüp kan alıyor ve bunları Çapa Tıp Fakültesi’ne gönderiyoruz. Bekleme listesindeki hastalarla uyum sağlandığı takdirde kemik iliği bağışçısı olan kişilerden uygun bir şekilde kök hücre alınacaktır” dedi.
Gönüllü ilik naklinde basit bir anestezi ile kök hücrenin alındığını dile getiren Aysel Karaçam, ilik naklinde hiçbir zorlama olmadığını hatta bağışçının son anda bile vazgeçebileceğini söyledi.
Karaçam, “Kök hücre iki şekilde alınır, Hafif genel anestezi ile kalça kemiğinden bir miktar kan alınıyor ya da iki gün koldan aşılama yapılarak yine koldan kan alınarak yapılıyor. Kişilerin eğer bir hastaya uyduysa yine de vazgeçme hakları vardır. Kesin verecekler diye bir zorunluluk yoktur. Son ana kadar fikir değiştirebilirler. Bunun vericiye hiçbir zararı yoktur. Zaten kronik bir hastalığı varsa uygun görülmüyor. 18-55 yaş verici olabilirler, kronik hasta olmaması lazım, kronik hasta normalde de genel anestezi almaları sıkıntı olur. Sağlıklı kişilerden alınmaktadır, herhangi bir yan etki bulunmamaktadır” diye konuştu.
Burdur Devlet Hastanesi’nde başlayan gönüllü ilik nakli organizasyonunun vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılandığını fakat yeterli seviyede olmadığını dile getiren Karaçam, şunları söyledi: “İlik nakli yeni yeni duyulmaya başladı.
Vatandaşlarımızın ilgisi güzel, duyan gönüllü verici olmak istiyor. Hayat kurtarmak istiyor ama tabi istenilen seviyede olmadığını düşünüyoruz.” Vatandaşların gönüllü ilik nakli organizasyonuna duyarlı olmalarını isteyen Karaçam, “Vatandaşların bu konu hakkında daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Kendimiz bu duruma düşmeden organ bağış yapmak çok önemli olmuyor gibi gözükebilir. Ama insanın başına geldiğinde bize bu konuda hak vereceklerine eminim. Gönüllülük işi. Hiçbir zorunluluk yok. Yarın bizim de başımıza gelebilir, annemiz, babamız, çocuklarımız aynı duruma düşebilir, bu duruma düşmeden umarım faydalı olur, hayat kurtarırız.”
Gönüllü İlik Nakli Organizasyonu
Burdur Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Aysel Karaçam, hastane bünyesinde başlatılan gönüllü ilik nakli organizasyonu ile ilgili bilgi verdi.