UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde eğitim gören ilkokul ve lise öğrencilerine, ilçenin tarihi anlatılarak gönüllü turizm elçileri yetiştiriliyor.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Safranbolu Kaymakamlığı ile belediye tarafından desteklenen "Öğrenciler Safranbolu'nun Kültürel Mirası Tanıyor" Projesi kapsamında ilçede eğitim gören 10 bin öğrenciye gezilerle ilçenin kültürü ve tarihi anlatılacak.
İlk etapta 3 bin öğrenciye ilçenin tanıtımı yapılması planlanırken, projeyle öğrenciler gönüllü turizm elçisi olacak.
Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Ürkmezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, projede emeği geçenlere teşekkür ederek, projenin çok faydalı olacağını düşündüklerini söyledi.
İlk gezinin başladığını, öğrencileri de bundan memnun olduğunu ifade eden Ürkmezer, "Safranbolu, başta ülkemiz ve dünya mirası için çok önemli bir ilçe. Her yıl bir milyon turistin geldiği ilçemizin daha da fazla tanınması ve turist ağırlaması için bütün kamu kurumları olarak çeşitli projeler ve çalışmalar yapıyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından hayata geçirilen bu projenin de ilçemizin tanıtımına katkısının büyük olacağını düşünüyoruz. Öğrencilerimize Safranbolu'nun tarihini, kültürünü öğreterek onların gönüllü turizm elçileri olmalarını ve onlara miras kalacak olan ilçemizin daha da tanınmasını istiyoruz." diye konuştu.
Safranbolu'nun, Osmanlı mimarisini, şehir hayatını ve kültürünü yansıtması dolayısıyla "Osmanlı'nın parmak izi" olduğunu aktaran Ürkmezer, şöyle konuştu:
"Bu kültürü yaşatmak için tüm devlet kurumlarımız başta olmak üzere, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımızla her şeyi yapıyoruz. Bu çalışmalarımıza çocuklarımızı da katmak istiyoruz. Bu nedenle projenin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Çocuklarımız hem ders stresinde biraz uzaklaşacak hem de yaşadıkları kentin tarihini gezerek öğrenme fırsatı bulacaklar."
- "Gönüllü kültür elçilerini yetiştireceğiz"
Safranbolu Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş ise UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu'nun, mimari yapısıyla, kültürel özellikleriyle çok fazla değer barındırdığını belirtti.
Bu değerlerin ilk etapta çocukların öğrenmesi, ilçeye misafir geldiğinde veya farklı bir ile gittiklerinde bu değerlerin onlara anlatılması, Safranbolu'daki değerlerin daha fazla tanınabilmesi adına önemli bir proje olduğunu vurgulayan Gümüş, şöyle konuştu:
"Öğrencilerimizin Safranbolu'nun değerlerini görmelerini sağlıyoruz. Bu sayede gönüllü kültür elçilerini yetiştireceğiz. Bu gönüllü elçiler sayesinde Safranbolu'nun tanınırlığının bir kat daha artacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda kendi medeniyetinin değerlerini yakından görüp, sadece duymakla kalmayıp bizzat görerek daha yakından tanıyacaklar. Böylelikle bilgi ve becerilerini de artacak." değerlendirmesinde bulundu.
Öğrenciler, Hıdırlık Seyir Tepesi, Demirciler Çarşısı, Kaymakamlar Evi, İzzet Mehmet Paşa Camisi, Cinci Han, Yemeniciler Arastası ve Tarihi Çarşı Merkezini gezdi.
Gönüllü Turizm Elçileri Yetişiyor
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde eğitim gören ilkokul ve lise öğrencilerine, ilçenin tarihi anlatılarak gönüllü turizm elçileri yetiştiriliyor Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Ürkmezer: 'Öğrencilerimize Safranbolu'nun tarihini, kültürünü öğreterek onların gönüllü turizm elçileri olmalarını ve onlara miras kalacak olan ilçemizin daha da tanınmasını istiyoruz.'