Bilim adamları, gönüllü sağlık çalışanlarının Batı Afrika'da görülen Ebola salgınında binlerce kişinin ölümünü engellemiş olabileceğini ortaya koydu.
PLOS Neglected Tropical Diseases adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre, Batı Afrika'da Ebola virüsü nedeniyle hayatı kaybedenlerin yarısından çoğunun defnedilmesinde bin 500'den fazla gönüllü görev yaptı.
Bu gönüllüler, insanlar arasında kan, salya ve diğer vücut sıvılarına veya organlara, bu sıvıların değdiği yüzey ve materyallere doğrudan temas yoluyla geçen Ebola virüsünün bin 411 ila 10 bin 452 kişiye bulaşmasını engelledi.
Araştırmacılar, Kızılhaç'ın güvenli ve saygın defin programının etkilerini ölçmek için istatistiksel modelleme yöntemini kullandı. Güvenli olmayan 45 defini ve Ebola virüsü bulaşmış cesetlerle temas eden 310 kişiyi inceledi.
Bilim adamları, güvenli olmayan her definin ardından en az 2 kişinin daha Ebola virüsü kaptığını tespit ederken, Ebola hastalarının evde tedavi yerine hastanede tedavi edilmesinin çok daha fazla vakayı önleyeceğini belirledi.
Araştırmayı yürüten bilim adamları, elde ettikleri rakamların ihtiyatlı tahminler olduğunu vurguladı.
İlk kez 1976'da Kongo'da ortaya çıkan Ebola, Aralık 2013'te Batı Afrika'da yeniden görülmüştü.
Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2015 yıllarında meydana gelen salgında 28 bin kişiye Ebola virüsü bulaşmış, 11 bin 315 kişi hayatını kaybetmişti.
Gönüllüler Ebola Salgınında Binlerce Hayatı Kurtarmış Olabilir
Bilim adamları, Ebola kurbanlarının gömülmesinde gönüllü olarak görev yapan kişilerin onbinlerce vakayı engelmiş olabileceğini açıkladı.