Genç dolar milyarderi Mark Zuckerberg, Facebook’taki kullanıcı sayısını bir yıl öncesine göre 250 milyon artırarak 750 milyona taşıdı. Şirketin gelirlerinde ciddi artış yaşanıyor. Facebook online platformdaki sosyal ağ işinde açık ara öne koşuyor.
Yeni ekonomi devi Google ise bu çıkışı durdurma adına başlattığı Google Plus (Google+) girişimiyle pazara bu kez iddialı bir giriş yaptı. Şirket daha önceki Orkut, Wave, Buzz girişimlerinde başarısız olmuştu.
‘Ayrıcalıklı davet’ sistemiyle bu işe giren Google Plus 20 günlük sürede 10 milyon kullanıcı sınırına yaklaştı.
Google Plus’ta açılan ana ekranına bakıldığında ilk etkinin kesinlikle “Bu aynı Facebook” şeklinde olduğunu hatırlatalım. Sisteme girerken Google servisi kullanıcısı olmak (Gmail, Picassa, Google Docs...) büyük avantaj. Birkaç adımda üye olunuyor. Yeni kullanıcılar ise detaylı formu doldurmalı. Tabii Google’dan davetiye almak şart.
Neler var?
Google Plus’tatüm içeriğin aynı anda tüm arkadaşlarla paylaşımı zorunlu değil. Circles (çevreler) adlı sistemle kullanıcılar arkadaşlarını kategorize ederek, diledikleri içeriğin diledikleri kullanıcı grubu tarafından görüntülenmesini sağlıyor. İş arkadaşları, okul arkadaşları, aileleri başlıkları altında gruplar oluşturabiliyor. Google Plus’ta kullanıcının ilgi duyduğu konu başlıklarıyla ilgili video ve metin tabanlı bilgiler otomatik olarak ana sayfaya getiriliyor. Hızlı yükleme fonksiyonu da fotoğraf ve videoların çok kısa bir sürede sisteme girişini ve arkadaş grupları arasında basit yolla paylaşımının önünü açıyor. Google Plus kullanılırken üst bölümde Gmail, Ajanda, Docs, Fotoğraflar ve farklı konu başlıkları beliriyor. Bu sayede buradaki Google servislerine tek tuşa basarak erişim sağlanıyor.
Zuckerberg hızlı girdi, çabuk çıktı
Google Plus’ın ilk üyeleri arasında Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg de yer aldı. Üstelik Zuckerberg ilk bir haftalık sürede en fazla arkadaşı olan kullanıcı oldu. Ancak birkaç gün önce Zuckerberg’in profili gizlendi ve Google’ın yıkmaya çalıştığı rakibi sistemi kullanmayı en azından ‘aleni’ olarak bıraktı. Bu çıkıştan rahatsız olan Facebook ayrıca arkadaş listelerinin Google Plus’a toplu halde taşınması işleminin yoğunlaşmasının ardından bu fonksiyonu engelledi.
Google Plus’ın unuttukları...
* Facebook’un en güçlü yanlarından biri online oyun tarafı. Milyonlarca oyuncuya sahip olan Facebook’ta kullanıcıların yüzde 53’ü oyun oynuyor. Bu kullanıcıların yüzde 20’si de oyunda ücretli platformları kullanıyor.
* Facebook’un “Soru sor” adlı uygulaması da çok kullanılan, forum mantığında ilerleyen bir sistem. Google Plus’un böylesine bir fonksiyonu bulunmuyor.
* Facebook şirketleri dolayısıyla kurumsal tarafı oldukça önemsiyor. Binlerce şirketin Facebook üzerinden iş yapabilmesine imkan sağlanıyor. Google Plus’ın ise önümüzdeki dönemde bu alana yükleneceği belirtiliyor.
* Güvenlik ve gizlilik tarafında her iki platformun da sistemleri birbirine ciddi benzerlik gösteriyor. Her iki sistemde de kullanıcının istenilen seviyede içeriği arkadaşları ve gruplarla paylaşımına imkân tanınıyor.
Artısıyla, eksisiyle...
Çevreler Burada yeni nesil arama-tarama algoritmasını kullanan Google, arkadaşların kategorilere göre kolayca yönetimine ve yeni HTML teknolojisiyle gruplar arası hızlı transferine imkân sağlıyor. Animasyon ve basit arkadaş paylaşım sistemi de Google Plus’ı öne çıkarıyor.
Arkadaş listesi Arkadaş listelerini tek platformda toplayan, grup adına da aile, ve en iyi dostlar olmak üzere belli başlı kategorilerin oluşumuna izin veren Facebook’un listeleme ve arkadaş bulma teknolojisi uzun süreden bu yana kullanılan bir sistem. Grupların yönetimi de karmaşık bir listeleme yapısına işaret ediyor.
Takılma (video chat) Video chat işini 10 kişinin ayna anda sohbet edeceği online platforma taşıyan Google, hangi kullanıcı konuşursa o ismin ön plana çıkmasına aracılık eden bir sistem üzerinde çalışıyor. Microsoft, Mac ve Linux platformlarında video mesaj bırakmak mümkün oluyor
Görüntülü arama Facebook’un Google Plus’ın hizmete girmesinin ardından kullanıma açtığı yeni bir servis olan görüntülü arama hizmeti grup arama tarafında eksi not alıyor.Video mesaj bırakmanın mümkün olduğu sistemde bu uygulamanın Microsoft ve Mac platformlarını desteklediği görülüyor.
Mobil buluşma Google Plus’ın mobil özellik tarafında öne çıkan bu yeni servisiyle birlikte arkadaşların birbirleriyle mobil platformda toplu olarak mesajlaşması mümkün oluyor. Masaüstü bilgisayar sistemleri tarafında Gmail’in Gtalk özelliği sisteme avantaj katıyor.
Mobil chat Cep telefonlarından ve mobil cihazlardan görüntülü sohbet fonksiyonu Facebook’ta en çok kullanılan mobil servislerin başında geliyor. Farklı platformların birbirini desteklememesi sorun yaratıyor.
Rakamlarla Google
* 1998 yılında kuruldu
* 2010 geliri 29 milyar dolar
* 1 milyar kullanıcısı var
* Kullanıcılar günde ortalama 1 saat 45 dakikasını Google'da geçiriyor
Rakamlarla Facebook
* 2004 yılında kuruldu
* 2010 geliri 2 milyar dolar
* 750 milyon kullanıcısı var
* Kullanıcılar günde ortalama 2 saat 18 dakikasını Facebook’ta geçiriyor
Şükrü Andaç / Dijital Dükkan
Google+ 10 milyonu gördü
Facebook'un dizlerini titreten Google+ kısa sürede 10 milyon kullanıcıya ulaştı. Google Plus bu istikrarı sürdürdüğü vakit Facebook çok büyük zararlar alacak gibi gözüküyor.