Google Earth 2005 yılında ortaya çıktığında herkesi çok etkilemişti. Uydu görüntüleri üst düzey yetkililerin, belirli meslek gruplarındaki profesyonellerin kontrolünde olurdu, ama sıradan internet kullanıcıları da artık erişebiliyordu.
Yıllar geçtikçe belirli bölgelerdeki görüntülerin oldukça eski olduğu anlaşıldı, yani gerçek zamanlı uydu görüntülerine erişmek söz konusu değil. Casusluk için kullanılması da haliyle zannedildiği kadar kolay değil.
Elbette merakla ve heyecanla dünyayı keşfeden bir vatandaşın seyrettiği dağ sıralarının fotoğraflarının güncellenmesi o kadar aciliyet arzetmiyor. Ancak milyonların devamlı açıp baktığı modern ve kalabalık şehirler, mesela New York, sık sık güncelleniyor.
Güncellemeler ve askeri üsler
Uzak dağ sıraları, köylerin yer aldığı kırsal alanlar ve insanların hem gerçek hayatta, hem Google Earth'de pek bakmadığı bölgelerde hala yıllar öncesinin uydu görüntüleri kullanılıyor. Google Earth görüntülerinin ortalama güncelleme aralığı 1-3 yıl arasında değişiyor.
Devamlı güncellenen modern şehirler ve ilgi alanları ise havadan fotoğrafların kullanılmasıyla, detaylı ve hatta 3D modellere kavuşuyor. Google bu işi sivil havacılık endüstrisi sayesinde hallediyor. Elbette uçuşların düzenlenmesi, harcanan emek hem para, hem zaman olarak maliyet demek. Çekilen sayısız fotoğrafın sisteme entegre edilmesi, yeni sürümde güncelleme yapılması da ayrı bir emek.
Gösterilen ilgi-maliyet çizgisinin dışında güncellenmeyen, hatta sansürlenen yerler de var. Ordu ve devlet istediğinde Google, stratejik önem arzeden, teröristlerin işine yarayacak üs ve tesislerin görülmesini engelliyor. Google, sunduğu hizmetlerin insanlık yararına kullanılması konusunda hassasiyeti elden bırakmıyor.
Peki ya Türkiye'nin Google Earth'teki durumu...
Ne yazık ki Türkiye, Google Earth konusunda New York kadar şanslı değil. Örneğin Google Earth'te kendi evinizi ararsanız, çoğu zaman 2, hatta daha da fazla yıl önce çekilmiş fotoğraflara rastlamanız olası.
Kendi evimizi ve çevresini teker teker inceledik ve ortaya şu sonuç çıktı: Hiç birimiz, 1 yıldan daha yeni bir görüntüye rastlamadık; hatta bir çoğumuzun karşılaştığı görüntü, 2 yıldan bile eski oldu.
Sonuçta, artık Google Earth'ün güncelleme sıklığını üç aşağı beş yukarı biliyoruz. Ama Türkiye'nin ve bazı ülkelerin bu konuda çok şanssız olduğu bir gerçek. Umarız Google, Türkiye'yi de daha sık güncellemeye başlar...
Google Earth nasıl güncelleniyor?
Google Earth'te evinizi aradığınızda gelen görüntüler 2 yıllık görüntüler. İşte Google Earth gerçeği!