Gorbon: Final sunumuna hazırız

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) ev sahipliği yapacak ülkenin açıklanacağı yarınki UEFA Yönetim Kurulu toplantısı öncesi, ilk sunumu yapa

  2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ' na ( EURO 2016 ) ev sahipliği yapacak ülkenin açıklanacağı yarınki UEFA Yönetim Kurulu toplantısı öncesi , ilk sunumu yapacak olan aday ülkelerden Türkiye , 30 dakikalık sürede çok çarpıcı ve ikna edici bir sunum yapmaya hazırlanıyor .

Türkiye Futbol Federasyonu EURO 2016 Proje Direktörü Orhan Gorbon , Cenevre ' de yarın evsahibi ülkeye karar verilecek UEFA Yönetim Kurulu toplantısı öncesi yapacakları sunumun çok önemli olduğunu vurgulayarak , ' ' Orada sunumu ilk biz yapacağız ve 30 dakikalık bir süre var . Bu 30 dakika da , bugüne kadar anlattığımız her şeyi toparlayıp , herkes oradayken , son kez bir daha anlatmak için harika bir fırsat . ' ' dedi .

Defne Samyeli ' nin yapacağı sunumda verecekleri mesajları anlatan Gorbon , ' ' Birincisi daha önce bu organizasyonu yapmamış olmamız , 3 kere aday olmamız ve bazı Avrupa ülkelerinin bir-iki kere yapmış olması . İkincisi Türkiye ' nin turizm potansiyelinin son 6-7 senedir yüzde yüz arttırdığı ve üçüncü olarak da ulaşım konusunda yapılan yatırımları vurgulayacağız . ' ' diye konuştu .

' ' Gelişen Türkiye ' yi , genç nüfusunu , yeni statları anlatmak için mükemmel bir fırsat ' ' diyen Orhan Gorbon , şunları kaydetti : ' ' Netice ne olursa olsun olaylara pozitif bakmak lazım . Bu tip adaylıklarda bir kural vardır , kaybetsen de kazan . Bu futbol maçına benziyor , 90 dakika ve uzatmalar 0-0 bitiyor , olay penaltılara kalıyor . O sunumda da biz Türkiye ' nin nereden nereye geldiğini , Türk gencinin bu işi ne kadar çok istediğini , hem dosyayı hem sunumu hem stadını ne kadar iyi yapabileceğini anlatacağız . Oy veren kişilerin Türkiye ' ye olan saygıları artacak . Yabancı televizyonlardan da canlı yayınlanacak . Türkiye için bulunmaz bir tanıtım fırsatı olacak . ' '

' ' ULAŞTIRMA KONUSUNDAKİ YATIRIMLARIN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞU DOĞRU ' '

Orhan Gorbon , UEFA ' nın 14 Mayıs ' ta açıkladığı değerlendirme raporunda , ulaşım konusunda Türkiye ' ye Fransa kadar iyi puan vermemesiyle ilgili olarak , ' ' Ulaşım konusunda ' yılda 8-10 milyar dolar yatırım yapılıyor ' diyoruz , kimse inanmıyor . Adaylık dosyasında bu konuda bir garanti mekanizması da yok . Yani UEFA bizden garanti mektubu da istemiyor . Biz de diyoruz ki bunlar yapılıyor . ' ' dedi .

Türkiye ' nin gelişmekte olan bir ülke olduğunun inkar edilemeyeceğini ifade eden Gorbon , şöyle devam etti :

' ' Ulaşım konusunda ' yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır ' diyoruz ama UEFA ' ya ' Önümüzdeki 6 senede yapılacak olan 300 kilometrelik bir hızlı tren hattından endişe ediyorsanız , son 6 senede yapılanlara bakın ' demeye çalışıyoruz . Yeni havaalanları , yeni yolcu kapasiteleri , Ankara-Eskişehir treni , Marmaray , Gebze-İzmir otoyolu , Konya-Ankara treni , Antalya , İzmir Havaalanları bunlar anormal yatırımlar .

Raporlarda Türkiye ' nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu inkar edemeyiz . Fransa ' nın hızlı tren hatlarının 15-20 sene önce yapıldığı , Paris ' ten güney Fransa ' ya 3 saatte gidildiği bir gerçek . Şu andaki durum itibariyle ulaştırma konusundaki yatırımların çok önemli olduğu doğru ama burada ' 2016 ' yı kazanırsak belki yaparız ' yerine ' kazanmasak bile yüzde 100 yaparız ' durumu var . UEFA toplantılarına Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım da katıldı . Avrupa ' da bu yatırımlar o kadar yüksek karşılanıyor ki sanki bu 2016 kazanılırsa yapılacakmış gibi bir hava oluştu . Biz son günlerde bunun böyle olmadığını anlatmaya çalışıyoruz .

Ayrıca Ankara ve İzmir havaalanlarına ' yetersiz ' demek haksızlık oluyor . Ankara Havaalanı yeni ve sürekli ödül alan Avrupa ' nın sayılı havaalanlarından biri . Rapordaki ' yetersiz ' den kasıt şu , maç günleri günlük kapasite . Mesela Konya ' da İngiltere-İspanya maçı var . 60 bin seyirci uçakla gelecek , akşam gidecek . ' Günde 70 bin seyirci kapasitesi gerekir . O havaalanı günde 70 bin seyirci taşıyamayabilir ' diyor . Bu doğru bir tespit fakat zaten Avrupa ' da çok çok az havaalanı günde 70 bin yolcuyu taşıyabilir ama bunun çareleri var . İşte pasaport gişeleri arttırılır , uçaklar park ettirilir . Burada Türkiye ' nin alt yapı projelerinin kısmen yetersiz olduğu tespitinin olması şaşırtıcı değil , çünkü Türkiye hızla gelişiyor . UEFA ' nın ve diğer Avrupa ' da birçok insanın bu gelişimi bir iki adım geriden takip ediyor olması normal . Bizim görevimiz bunu değiştirmek . ' '

' ' HİDDİNK ' İN SÖYLEDİKLERİ ÇOK ÖNEMLİ ' '

Orhan Gorbon , ( A ) Milli Futbol Takımı ' nın yeni teknik direktörü Guus Hiddink ve Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum ' un adaylık sürecinde yabancı basınla görüşerek , Türkiye ' yi anlatmalarının çok önemli olduğunu söyledi .

Daum ile çok fazla görüşme fırsatı bulamadığını , ancak Hiddink ' e projelerini detaylı bir şekilde sunduklarını dile getiren Gorbon , ' ' Türk ' ün Türk ' e reklamından ziyade , futbol konusunda saygın yabancıların , futbolda otorite sayılan insanların yorumları çok önemli . Hiddink , projemize çok iltifat etti . Her fırsatta yabancı basına anlattı . Hollanda ' da köşe yazısında yazdı . Özellikle Hiddink gibi hocalar zaten bahsettiğimiz konunun profesörüdür . Bu dosyanın nasıl olması gerektiğini onlar bilebilir . Çünkü bunu asıl yaşayan hocalar ve takımlar . Hiddink de Avustralya , Hollanda , Güney Kore , İngiltere ve Rusya ' yı görmüş bir hoca olarak , çok tecrübeli olduğu için onun söyledikleri önemli ' ' şeklinde konuştu .

' ' AŞBAKANIMIZIN MEKTUBU ÇOK ÖNEMLİ ' '

UEFA ' nın raporunda Türkiye ' nin devlet desteğinden dolayı memnuniyetini dile getirmesiyle ilgili olarak Gorbon , UEFA ' nın istediği yaklaşık 55 tane garanti mektubu olduğunu vurgulayarak , ' ' Bunların metinleri sabit . Metin geliyor , sizden imzanızı istiyorlar . Burada TFF olarak ciddi yaklaşıyoruz . Devletimiz de bunu çok istediği için onlar da çok özverili yaklaşıyor . Bu konuda çok ciddi bir işbirliği oluyor ' ' dedi .

Orhan Gorbon , sadece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın imzaladığı 920 milyon avroluk garanti mektubunun değil , UEFA ' nın istediği her mektubu bakanlar , belediye başkanları , valiler ve sponsorların imzaladığına dikkati çekerek , şunları söyledi :

' ' Burada çok büyük bir özveri var . Bu , bizim ciddiyetimizi gösteriyor . Burada taahhüt edilen statların yatırımı konusunda Sayın Başbakanımızın imzaladığı mektubun olması çok önemli . Sayın Başbakanımız imzalamasa biz bu statları taahhüt ediyor gibi olacağız ama onun imzalamasıyla garantiye dönüştürüyor .

Yabancı danışmanlarımıza , UEFA yetkililerine sorduk , ' stat finansmanının en iyisi nasıl olur ' diye . ' En iyisi devletten olur ' dediler . Biz o yöne gittik . Türkiye ' de statları finanse etmek için eski stat arazisi mevcut olduğundan aslında devlete çok büyük yük olmuyor . Kayseri ve Türk Telekom Arena ' daki gibi .

Diğer ülkelerin raporunda biraz demagoji olmuş . Fransa ' da mesela ' devlet desteği yüzde 30 , geri kalanı özel sektörden alınacaktır ' diyor . Sonra başka bir cümlede de ' özel sektörün garantisi ' eksik diyor . İtalya ' da da öyle . Türkiye genç nüfuslu bir ülke . Statları eski , 60-70 yıllık . Son 7-8 yıldır Türkiye ' de hava alanları , oteller , hastaneler , kamu binaları , hepsi pırıl pırıl oldu . Bir tek statlar kaldı . Bu doğal bir süreç . Türkiye ' de statların yenilenmesi , bütün statların Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı kalitesine gelmesi bir zorunluluk oluyor zaten . Çok yakında 2016 ' dan bağımsız olarak yapılacak . ' '

' ' 25 ÜLKE GEZDİK ' '

Orhan Gorbon , 15 Şubat ' ta adaylık dosyasını teslim ettikten sonra projeyi tanıtmak için yurt dışında bol bol seyahat ettiklerini kaydederek , ' ' Oy veren 13 ülke var ve 11 kişilik de UEFA Milli Takımlar Komitesi diye bir değerlendirme komitesi var . Bu değerlendirme raporunu yazan komite , oy verecek olanlara öneride bulunacak . Bu sürede projemizi tanıtmak için yaklaşık 25 ülke gezdik ' ' dedi .

UEFA ' nın değerlendirme raporunda İtalya ' nın önünde ve Fransa ile en azından eşit gösterilmelerinin büyük bir başarı olduğunu ifade eden Gorbon , şunları vurguladı :

' ' UEFA ' nın tespitlerinden dolayı çok memnunum . Dikkatli olarak , alıcı gözle inceleyenler Fransa ' nın raporunda devlet garantilerinin bir kısımının imzalanmamış olduğunu görebiliyorlar . Bu garanti mektuplarının içeriğini de çok az kişi biliyor . Ne kadar önemli olduğunu biliyorum , o yüzden biraz daha iyimserim . İtalya ' nın raporunda nedense hakikaten yaklaşık 19 bölümünün 11 ' inde eleştiriler var . Tespitime göre bizim 6 , Fransa ' nın 7 bölümünde eleştiriler var . Şöyle de bakabilirsiniz , her 3 ülke de bu turnuvayı organize etmek için yeterli bir rapor sunmuş . UEFA ' nın yüzde 60 barajı var , bunun altını yetersiz kabul ediyor . Tespitime göre biz 90 ' lardayız , iyi değil denilen İtalya da yüzde 80 olur . O raporun neticesi 3 ülkede de bu turnuvayı yapabilir . Artık iş oy verenlere kalıyor .

Kamuoyuyla paylaşılan raporun dışında , daha detaylı , bilimsel olarak adayları karşılaştıran bir rapor var . O raporu biz göremeyeceğiz . Oy verenlerin bir çoğunun beklentisi o raporu da görmek o rapora göre karar vermek . Burada ' Fransa mı daha iyi Türkiye mi daha iyi ' kimse karar veremiyor . O daha detaylı olan rapor oy verecek insanlara sunulduğunda o zaman daha net bir görüntü ortaya çıkabilir . ' '

Orhan Gorbon , futbola özel güvenlik konusunda , UEFA ile İl Spor Güvenlik Kurulları , İçişleri Bakanlığı ' nın ilgili birimleriyle çok güzel toplantılar yaptıklarını ve UEFA heyetini tatmin ettiklerini söyledi . Gorbon , genel güvenlik konularının adaylık sürecinde çok önemli olmadığını belirterek , ' ' Çünkü bugün dünyanın neresinde güvenlik var , neresinde yok , çok belli değil . Her şey her zaman oluyor ' ' dedi .

Turkcell Süper Lig ' de son hafta yapılan Fenerbahçe-Trabzonspor maçında çıkan olaylarla ilgili bir soru üzerine Gorbon , ' ' Maç organizasyonlarının kalitesini biraz arttırmak gerekiyor . Aslında seyircilerin sahaya girmesini önlemek çok zor bir şey değil . Özel güvenlik ile polisin ilişkisi önemli . Böyle bir turnuvayı düzenlesek de mevcut seviyeyi biraz yukarı çeksek ' ' şeklinde konuştu .

' KAZANIRSAK , 4 MİLYAR AVRO GELİR BEKLİYORUZ ' '

Orhan Gorbon , Türkiye ' in EURO 2016 ' yı kazanması durumunda ülke için muhteşem bir fırsat olacağını ifade ederek , ' ' Kazanırsak , 2016 ' da Türkiye ' nin 8 şehrinde milyonlarca turist , binlerce basın mensubu olacak . 4 milyar avro gelir bekliyoruz . ' ' dedi .

EURO 2016 ' nın Türkiye ' nin aradığı gerçek bir tanıtım hamlesi olacağını vurgulayan Gorbon , ' ' Mesela 2014 ' te Turizm Bakanlığı bütün dünya hava alanlarında ' 2016 ' da Türkiye ' ye bekliyoruz ' diye bir reklam kampanyası yapıyor . Parasıyla reklam yapmak başka şey , böyle bir temaya sahip olup reklam yapmak başka şey . İkisi birden olduğu zaman Türkiye ' nin imajını değiştirecek şey .

Türkiye ' de şampiyona için bir ayda 5 milyon turist olacak , tıklım tıklım bütün oteller dolu olacak . Statlar yapılıyor , yeni tesisler olacak . İnşaat , Ulaştırma ve İletişim sektörü için çok önemli . Toplam getiri 4 milyar Avro gibi bir rakam var .

Yarın kazanırsak , hemen 31 Mayıs Pazartesi günü buraya turizm acenteleri geliyor , medya şirketleri geliyor . Avrupa ' daki futbol endüstrisindeki insanlar inşallah yarından sonra kafasını Türkiye ' ye doğru döndürecek . ' '

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile