Gördes Yangininda 4 Bin 500 Hektar Alan Zarar Gördü

Gördes Yangininda 4 Bin 500 Hektar Alan Zarar Gördü

Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa’da göreve basladigi 19 Agustos 2023 tarihinden bugüne Manisa’da yürütülen yatirimlar, egitim faaliyetleri, orman yanginlari, asayis ve güvenlik konularina iliskin bilgilendirme toplantisi gerçeklestirdi. Vali Ünlü geçtigimiz hafta Gördes’te baslayip Salihli’de 6’nci gününde kontrol altina alinan orman yangininda ise 4 bin 500 hektar alanin zarar gördügünü söyledi.

Tarimi, sanayisi, tarihi ve dogal güzellikleriyle ülkemizin en gözde illerinden biri olan Manisa’da bir yildir görev yapmaktan dolayi duydugu memnuniyeti ifade eden Vali Ünlü, göreve basladigim günden itibaren Manisa’da yürütülen çalismalara iliskin bilgilendirme yapti.

“Kamu yatirimlari artarak devam ediyor”

Manisa’da yürütülen kamu yatirimlarinin artarak devam ettigini ifade eden Vali Ünlü, “Hedefimiz, sehrimizin refah seviyesini yükseltmek, vatandaslarimiza daha iyi hizmet sunmak ve gelecege yönelik saglam adimlar atmaktir. Bu dogrultuda birçok alanda projeler hayata geçirdik ve önemli ilerlemeler kaydettik. Kamu yatirimlarinda son bir yilda, sehrimizde 441 proje hayata geçirilmistir. Bu projelerle sehrimizin ihtiyaçlarini karsilamaya yönelik önemli adimlar atilmistir. Agustos 2024 itibariyle bu projelerin 93 adedi tamamlanmis, 249 adedi devam etmektedir. 21 adet proje ihale asamasinda olup, 78 adet projenin ise çalismalari devam etmektedir.” dedi.

441 projenin 71 adedi tarim, 51 adedi ulastirma- haberlesme, 17 adedi enerji, 61 adedi egitim, 35 adedi imalat, 33 adedi saglik, 8 adedi madencilik, 6 adedi konut, 7 adedi turizm ve 152 adedi de diger kamu hizmetleri sektörlerine ait oldugunu da söyleyen Vali Ünlü, “2023 yilinin ayni döneminde tamamlanan proje sayimiz 40 iken 2024 yilinda bu sayi 93’e yükselmis ayrica projelerimize ayrilan toplam bütçe geçen yila oranla yaklasik yüzde 39 oraninda artmistir. Bu artis, ilimizin gelisimi ve sürdürülebilir kalkinma hedeflerimize ulasma yolunda atilan kararli adimlarin bir göstergesidir.” diye konustu.

Projelerin tamamlanmasiyla sehrin sosyo-ekonomik yapisinin daha da güçlenecegini ifade eden Vali Ünlü, Manisa için önemli olan Ankara-Izmir Yüksek Hizli Tren Projesi, Manisa Gediz Otogar Kavsagi Onayli Kavsak Projesi, Organize Sanayi Kavsagi Projesi, Akhisar-Gördes-Köprübasi Karayolu Yolu Projesi, 450 Yatakli Akhisar Devlet Hastanesi, Kelebek Sulamasi Projesi, Manisa-Akhisar Gürdük Sehit Piyade Tegmen Osman Alp Göleti Ikmali ve Karayolu Rölekasyonu Isi ve Alasehir Sulamasi Yenilemesi Projesine iliskin bilgiler paylasti.

Manisa için önemli olan Manisa Müzesi ve Il Halk Kütüphanesi çalismalarinda da sona gelindigini belirten Vali Ünlü, en kisa sürede Manisalilarin hizmetine açilacagini belirtti.

Vali Ünlü ayrica, Manisa Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi Projesi için yer tespit çalismalarinin devam ettigini söyledi.



“Çocuklar gelecegimiz, bu sebeple okullarimizin fiziki ortamlarini iyilestirmek için çalisiyoruz”

Vali Enver Ünlü, 2024-2025 Egitim- Ögretim dönemi öncesi yapilan çalismalar ile Manisa’da son bir yilda gerçeklestirilen egitim yatirimlarina iliskin bilgiler de verdi.

2024-2025 Egitim-Ögretim dönemine 9 Eylül Pazartesi günü, Manisa’daki bin 174 okul ve kurumda, 11 bin 405 sinifta, 279 bin 760 ögrenci ile baslanilacagini, Manisa’daki tüm okul ve kurumlarin, ögrencilere en iyi sartlarda egitim sunmak için hazirliklarin devam ettigini ifade eden Vali Ünlü sunlari söyledi: “Çocuklarimiz ülkemizin gelecegidir ve onlarin donanimli, bilinçli bireyler olarak yetismesi hepimizin ortak hedefidir. 2022-2023 egitim ögretim döneminde maliyeti 270 milyon TL’yi bulan 178 sinifli 19 okulun insaati tamamlanarak ögrencilerimizin hizmetine sunulmustu. 2023-2024 egitim ögretim yilinda ise yaklasik 450 milyon TL yatirim maliyeti olan 105 sinifli 18 okulumuzun insaati tamamlanarak ögrencilerimizin hizmetine hazir hale getirildi.

Bunun yaninda, deprem dayaniklilik testi sonucu yikarak yeniden yaptigimiz egitim tesislerinin olusturdugu 451 sinifli 27 okul, 500 ögrenci kapasiteli 3 pansiyon ve 1 meslek lisesi atölyesinin yapimi devam etmektedir. 100 sinifli 9 okulun ve 7 atölyenin ihale çalismalari devam etmekte olup, 1 pansiyon ve 87 sinifli için 5 okul proje asamasindadir. 8 okulumuzda ise güçlendirme çalismalari tamamlanmis, 8’inde ise çalismalar devam etmektedir.”

Ayrica Yüksek Ögretim Kurumlari Sinavini kazanarak Türkiye’nin en gözde üniversitelerinden biri olan Manisa Celal Bayar Üniversitesini tercih ederek Manisa’ya gelecek olan ögrencilerin de güvenli bir ortamda egitim ögretim faaliyetlerine devam edebilmeleri için gerekli güvenlik önlemlerinin alindigini ve kredi yurtlar kurumlarinin da ögrenciler için hazir hale getirildigini söyleyen Vali Ünlü, “Yeni egitim ögretim yilinin tüm ögrencilerimize ve ögretmenlerimize hayirli olmasini temenni ediyorum.” dedi.



“Ormanlarimiz yandi, canimiz yandi”

Son günlerde hem Manisa hem de Türkiye genelinde meydana gelen orman yanginlarinin herkesi derinden üzdügünü söyleyen Vali Enver Ünlü, son bir yil içerisinde Manisa’da 149 adet orman yangini ve 146 adet kirsal yangin olmak üzere toplam 295 yangin meydana geldigini ve 149 adet orman yanginindan 5 bin 500 hektar orman alaninin etkilendigini söyledi.



Gördes yangini 4 bin 500 hektar alani küle çevirdi

Son olarak Manisa’da meydana gelen ve 12 köyü tehdit eden Gördes ve Salihli orman yanginlarinda, 6 gün boyunca; 5 uçak, 12 helikopter, 108 söndürme ekibi, 40 su tankeri, 4 TOMA, 23 is makinesi, 282 kara araci ve 664 personelin canla basla görev yaptigini ve yangin söndürme çalismalarini bizzat yerinde takip ettigini söyleyen Vali Ünlü, yanginin 4 bin 500 hektar alanda etkili oldugunu belirtti.

Yanginda görev alan ekiplere bir kez daha tesekkür eden Vali Ünlü, “Alinan tedbirler ve bu çaba sayesinde rüzgâr sebebiyle yanginin daha da büyüme ihtimalinin önüne geçilmistir. Yangindan etkilenen tüm vatandaslarimiza geçmis olsun dileklerimi iletiyorum.” seklinde konustu.



“En ufak ihmal, dogamizin ve emeklerimizin yok olmasina sebep oluyor”

Orman yanginlarinin yüzde 90’ninin insan kaynakli, yüzde 10’u ise yildirim gibi dogal nedenlerle meydana geldigini de vurgulayan Vali Ünlü, “En ufak bir ihmal, ormanlarimizi yok etmekte, binlerce canlinin ölmesine, vatandaslarimizin evlerinin ve emeklerinin yok olmasina sebep olmaktadir. Bu sebeple, vatandaslarimizin, ormanlarimizi korumak amaciyla ilimiz genelinde aldigimiz tedbirlere ve yasaklara uymalari, yangin risklerine karsi dikkatli olmalari, aniz ve bahçe temizligi amaciyla ve ormanlik alanlarda ates yakmamalari, çöp atmamalari konusunda hassasiyet göstermeleri büyük önem arz etmektedir.” dedi.



“Çocuklarimiza daha yasanilir bir dünya birakmak en önemli vazifemiz”

“Çocuklarimiza emanet edecegimiz bu dünyayi onlara daha yasanabilir bir yer olarak birakmak bizlerin en önemli vazifesidir” diyen Vali Enver Ünlü, yanan orman alanlarinin rehabilitasyonu için de çalismalarin devam ettigini vurguladi.

Geçen yil Manisa’da 153 yanginda toplam 506,5 hektar alan zarar gördügünü söyleyen Vali Ünlü, “Bu alanin 252 hektari agaçlandirildi ve 201 bin 600 adet fidan toprakla bulusturuldu. Yanan alanin 110 hektarinda da 68 kg tohum ekimi yapilarak dogal yoldan rehabilite edildi. Yasanan afetler dolayisiyla zarar gören vatandaslarimizin da magduriyetlerini gidermek amaciyla çalismalarimiz devam etmektedir. Son olarak Gördes-Salihli yanginindan etkilenen bölgelerde hasar tespit çalismalari hizlica baslatilmistir.” dedi.

Vali Ünlü, 2017 yilinda Gölmarmara ilçesinde, 2020 yilinda Akhisar ilçesinde meydana gelen deprem afeti sonucunda hak sahibi olan 190 aile için Akhisar Ilçesi Medar Mahallesinde TOKI tarafindan insa edilerek 15/03/2024 tarihinde AFAD Müdürlügüne teslim edilen konutlarin, kura çekimi yapilarak hak sahibi vatandaslara teslim edildigi bilgisini de verdi.

“Manisa’nin huzuru için çalisiyoruz”

Vali Enver Ünlü, Manisa’nin huzuru için; terör örgütleri, organize suç örgütleri, zehir tacirleri, kaçakçilar, asayisi bozanlar basta olmak üzere tüm karanlik odaklarla kararlilikla mücadeleye devam edildigini belirterek, “Göreve basladigim ilk günden itibaren Emniyet ve Jandarma Teskilatimiz ile birlikte 7 gün 24 saat vatandaslarimizin huzuru için çalismaya devam ediyoruz” dedi.

19 Agustos 2023 - 19 Agustos 2024 tarihleri arasinda yapilan asayis ve güvenlik çalismalarinda 6 milyon 704 bin 222 sahis sorgulamasi yapildigi, 49 bin 168 sahis yakalandigi, 7 bin 177 sahsin tutuklandigi bilgisini veren Vali Ünlü, bir önceki yilin ayni dönemine oranla sorgulanan sahis sayisi yüzde 62 oraninda artis oldugunu söyledi.



Trafik kazalarinda 91 kisi hayatini kaybetti

Manisa’da meydana gelen 5 bin 719 yaralamali kazada 8 bin 830 kisi yaralanirken, meydana gelen 71 ölümlü kazada 91 vatandasin hayatini kaybettigini, geçen yilin ayni dönemine oranla yaklasik yüzde 30 artis gösterdigini söyleyen Vali Ünlü, kazalarin önüne geçmek, vatandaslarin can güvenligini saglamak, kurallara uymayanlari tespit ederek gerekli islemleri yapmak üzere trafik ekipleri tarafindan siklikla denetimler gerçeklestirildigini belirtti.

Son bir yilda; 2 milyon 926 bin 562 araç sorgulandigi, 17 bin 415 aracin trafikten men edildigi, 85 bin 22 isçi ve okul servisi denetlendigi, kurallara uymadigi tespit edilen 5 bin 12 araca islem yapildigi bilgisini veren Vali Ünlü, araç sorgulamalarinda geçen döneme göre yüzde 26’lik artis gerçeklestigini söyledi.



Önemli konu basliklarindan birisinin uyusturucu tacirleri ile mücadele oldugunu vurgulayan Vali Ünlü, son bir yilda yapilan 755 narkotik operasyonlarda 8 bin 664 adet narkotik ilaç, yaklasik 49 milyon 946 bin dolu ve bos makaron, 13 bin 854 gram Metamfetamin, 11 bin 909 kök kenevir, 1 milyon 819 bin 977 adet sentetik hap, 26 bin 627 adet Ecstasy hap, 127 bin 726 gram uyusturucu madde ele geçirildigini söyledi.



Terör operasyonlarinda 63 tutuklama

Yine Manisa’nin huzuru, Türkiye’nin huzuru için eli kanli terör örgütlerine yönelik operasyonlarin araliksiz devam ettigini ifade eden Vali Ünlü, “FETÖ, PKK, DEAS gibi terör örgütlerine yönelik yapilan 167 operasyonda 193 sahis yakalanmis, 63 sahis tutuklanmistir. Yapilan terör operasyonlarinda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 27’lik artis meydana gelmistir.” ifadelerini kullandi.

Vali Ünlü, 7 gün 24 saat boyunca sehrin her kösesinde görev yapan güvenlik birimlerinin asayis operasyonlarinda ise bin 903 adet ruhsatsiz tabanca, av tüfegi ve kurusiki silah, 26 bin 823 adet farkli sekillerde fisek ele geçirildigi ve 194 çalinti motosikletin bulunarak sahiplerine teslim edildigi bilgisini de verdi.

Kaçakçilik operasyonlari kapsaminda ise Manisa’da son bir yilda 640 operasyonda, 5 ton 622 kilo tütün, 6 bin 184 paket sigara, 2 bin 597 sise alkol, 16 bin 844 litre alkol ele geçirildigini söyleyen Vali Ünlü ayrica tarihi eser kaçakçilarina yönelik yapilan operasyonlarda bin 333 adet sikke ve 305 tarihi eser ele geçirildigini de ifade etti.



Manisa’da 788 göçmen kaçagi yakalandi

Dogrudan ya da dolayli olarak menfaat temin etmek üzere yasal olmayan yollar kullanilarak ülkeye yabanci kisilerin sokulmasi, ülke vatandaslarinin ya da yabanci kisilerin baska bir ülkeye çikarilmasi kapsaminda yapilan çalismalar sonucunda ise Manisa’da 788 göçmen kaçagi yakalandigini söyleyen Vali Ünlü, yapilan çalismalarda üstün gayret gösteren Jandarma ve Emniyet Teskilatina tesekkür etti.

Göreve basladigi ilk günden itibaren Manisa’yi daha ileriye tasimak, daha çok katma deger üreten, daha huzurlu ve güvenli bir sehir yapmak adina çalismalarina devam ettigini ifade eden Vali Ünlü, “Manisa’nin sanayi, tarim, kültür, egitim, spor ve diger konularda potansiyelini daha da artirmak için sizlerle birlikte çalismaya devam edecegimizi belirterek, bu süreçte siz degerli Manisalilarin da bizlere sagladigi katkilar dolayisiyla tesekkür ediyorum.” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile