Görerek Değil Hissederek Örüyorlar

Amasya Halk Eğitim Merkezi ile Altı Nokta Körler Derneği Amasya Şubesinin işbirliğiyle açılan kursta, 1750 yaş arasındaki 15 görme engelli kadın örgü yapmayı öğreniyor Altı Nokta Körler Derneği Amasya Şube Başkanı Demiryarar:'Temel hedefimiz engelli bireylerin evden çıkmaları, topluma uyum sağlamalarıdır. Engelli arkadaşlarımız burada istedikleri ve inandıkları zaman başaramayacakları hiçbir şeyin olmadığını gösterdiler' Görme engelli kursiyer Duman:'İnsan isteyince ve inanınca her şeyi başarıyor, başaramayacağı hiçbir şey yok. Biz görmüyoruz ama hissederek örüyoruz'

Amasya Halk Eğitim Merkezi ile Altı Nokta Körler Derneği Amasya Şubesi işbirliğiyle açılan kursta görme engelli 15 kadına örgü kursu veriliyor.

Amasya Engelsiz Yaşam Merkezinde düzenlenen kursta 17-50 yaş arasındaki 15 kursiyer, metal şişleri kullanarak elleriyle yoklama ve sayma yöntemiyle örgü yapmayı öğreniyor. El becerileriyle yelek, kazak, patik, çorap gibi ürünler yapan görme engelli kadınlar, kurs saati boyunca kendi aralarında şarkı ve türkü söyleyerek gönüllerince de eğleniyor.

Altı Nokta Körler Derneği Amasya Şube Başkanı Musa Demiryarar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurs ile hayata küsmüş, evden çıkmayan engelli bireyleri, sosyalleştirerek hayata tutunmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Görme engellilerin de diğer bireylerin aldığı eğitimlerden yararlanması için çalıştıklarını belirten Demiryarar, 'Halk eğitim merkezinden görme engelli arkadaşlarımız için kurs talep ettik ve talebimiz olumlu karşılandı. Görme engelli hanım kardeşlerimizden bir sınıf oluşturarak eğitime başladık.' dedi.

- 'Görmek çok şeydir ama her şey değildir'

Türkiye'de binlerce engellinin kendini eve kapattığına ve toplumla bağlarını koparttığına dikkati çeken Demiryarar, şunları kaydetti:

'Hanım kardeşlerimiz görmüyorlar ama bu örgü yapamayacakları anlamına gelmez. Görmek çok şeydir ama her şey değildir. Bunun ispatı da burada yaptıkları ürünlerdir. Elleriyle yoklama yöntemi ve hocamızın öğrettiği sayma tekniğiyle örgülerini yapıyorlar. Örgü örerken sosyal hayata uyum sağlıyorlar. Burada sohbet ediyorlar, şarkı ve türkü söyleyip eğleniyorlar. Bizim temel hedefimiz engelli bireylerin evden çıkmaları, topluma uyum sağlamalarıdır. Engelli arkadaşlarımız burada istedikleri ve inandıkları zaman başaramayacakları hiçbir şeyin olmadığını gösterdiler. Diğer engelli arkadaşlarına örnek oldular.'

- 'Elişi yaparken dertlerini unutuyorlar'

Kurs öğreticisi Neslihan Kalaycıoğlu ise 3 yıldır Halk Eğitim Merkezinde usta öğreticilik yaptığını, ilk defa görme engelli kursiyerlere örgü eğitimi verdiğini anlattı.

Görme engellilere bir şeyler öğretmenin daha zevkli olduğunu dile getiren Kalaycıoğu, 'Arkadaşları evlerinden çıkarıp topluma kazandırdığımız için çok mutluyum. Onları önce başaramayacakları hiçbir şeyin olmadığı inandırdım. Başlarda zorlandılar ama sonunda başardılar. El emekleriyle ürettikleri şeyleri görünce mutlu oluyorlar. Şimdi 'şunu da yaparız, bunu da yaparız' diyorlar, kendilerine güveniyorlar. Biz umutla yola çıktık ve başardık. Elişi yaparken dertlerini unutuyorlar, hiçbir şeyi düşünmüyor ve mutlu oluyorlar.' ifadelerini kullandı.

- 'İnsan isteyince ve inanınca her şeyi başarıyor'

Görme engelli kursiyer 38 yaşındaki Fadime Duman da bu zamana kadar evinden hiç dışarı çıkmadığını, hiç arkadaşı olmadığını vurguladı.

Kurs sayesinde dışarı çıktığını, arkadaş ortamının oluştuğunu belirten Duman, 'Burada arkadaşlarımla çok mutlu ve huzurluyum. Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz.' diye konuştu.

Daha önce evlerinden hiç çıkmadıklarını, komşularına dahi gitmediklerine işaret eden Duman, kurs sayesinde dışarıda bir hayat olduğunu öğrendiklerini söyledi.

Başta 'örgü yapamayız' diye çok korktuklarını ama öğreticilerinin kendilerini teşvik ettiğini anlatan Duman, 'Görme engelli arkadaşlarımız hayata küsmesinler, böyle kurslara katılıp sosyal hayata uyum sağlasınlar. İnsan böyle bir uğraşı olduğunda rahatlıyor, dertlerini unutuyor. İnsan isteyince ve inanınca her şeyi başarıyor, başaramayacağı hiçbir şey yok. Biz görmüyoruz ama hissederek örüyoruz.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile