Görme Engelli Çocuklar Teknoloji Bağımlılığına Karşı Kampa Girdi

Kontrolsüz, ölçüsüz ve sınırsız kullanılan teknolojinin insan hayatına olumsuz etkilerine dikkati çekmek isteyen görme engelli 50 öğrenci, 2 gün 3 gece başta akıllı telefonlar olmak üzere teknoloji cihazlarından uzak, doğayla iç içe zaman geçirdi Bungalovlarda konaklayan, gece yakılan ateşin etrafında şarkılar söyleyip sabahın ilk ışıklarında doğada yürüyüşe çıkan çocuklar, arkadaşlarıyla şehir hayatından uzak yaşamın keyfini sürdü Kampı ziyaret eden AK Parti İstanbul İl Başkanı Temurci: 'Dünyada engellilere yapılabilecek en güzel işin onları hayatın bir parçası haline getirmek olduğunu düşünüyorum. Bu kampın buna ciddi anlamda katkı sağlayacağına inanıyorum' AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Bayraktar: 'Eğitim ve spor gençliği, gençlik de bir milleti ayakta tutar. Onun için gençliğe yatırım yapmayan, gençliği desteklemeyen toplumlar kısa bir süre sonra durağanlığa teslim olur'

KAAN BOZDOĞAN - İstanbul'da 50 görme engelli çocuk, internet ve teknoloji bağımlılığına dikkati çekmek için aileleriyle kampa girdi.

Yeşilay Sarıyer Şubesi öncülüğünde "Bağlan ama bağımlı olma" sloganıyla başlatılan, çeşitli kurum ve kuruluşların destekleriyle yürütülen Teknoloji Bağımlılığı ile Mücadele Projesi kapsamında, Veysel Vardal Görme Engelli İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri ebeveynleri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Rumelifeneri'ndeki Marmaracık Gençlik Kampı'nda 2 gün 3 gece konakladı.

Kontrolsüz, ölçüsüz ve sınırsız kullanılan teknolojinin insan hayatına olumsuz etkilerine dikkati çekmek isteyen 50 öğrenci kampta, başta akıllı telefonlar olmak üzere teknoloji cihazlarından uzak, doğa ile iç içe zaman geçirdi. Bungalovlarda konaklayan, gece yakılan ateşin etrafında enstrüman çalarak şarkılar söyleyen ve çeşitli oyunlar oynayan, sabahın ilk ışıklarında doğada yürüyüşe çıkan, okçuluk başta olmak üzere bazı sportif etkinliklere katılan çocuklar, arkadaşlarıyla şehir hayatından uzak yaşamın tadını çıkardı.

Kampı ziyaret edip çocuklarla sohbet eden AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, bu tür etkinliklerle aynı zamanda engelli bireyleri hayatın içine çekmeye çalıştıklarını anlattı.

Temurci, "Dünyada engellilere yapılabilecek en güzel işin onları hayatın bir parçası haline getirmek olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda bu kampın buna ciddi anlamda katkı sağlayacağına inanıyorum." dedi.

Türkiye'nin gelişmesi ve büyümesinden en fazla payı engellilerin alacağına dile getiren Temurci, "Ben hep şuna inandım, engelli kardeşimin işi, aşı olursa çok şeyi daha hızlı başarır. Bu kapıların açılması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Ampute Milli Takımı'nın 2017 Avrupa Şampiyonu olduğunu hatırlatan Temurci, imkan verilmesi halinde engellilerin neler başarabileceğinin bir kez daha kanıtlandığını sözlerine ekledi.

- "Üreten teknolojiye çocuklarımız yöneltmeliyiz"

Aynı zamanda Yeşilay İlçe Başkanı da olan AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar da AA muhabirine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan kampta gençlerin doğru yönlendirilmesinin amaçlandığını, bu sebeple söz konusu kampı önemsediklerini söyledi.

Bayraktar, kampta gençlerin teknoloji ve uyuşturucu bağımlılığından uzak tutulduğunu, velilerden de olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade ederek, Marmaracık Gençlik Kampı'nın Türkiye'ye model proje olacağına inandığını bildirdi.

Salih Bayraktar, "Eğitim ve spor gençliği, gençlik de bir milleti ayakta tutar. Onun için gençliğe yatırım yapmayan, gençliği desteklemeyen toplumlar kısa bir süre sonra durağanlığa teslim olur. Gençliğe yatırım yapan ve gençleri destekleyen, önünde yürüten toplumlar da büyük devrimlere öncülük eder. Biz gençliği bu ülkenin bekası olarak görüyoruz ve önemsiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Teknolojiye tamamıyla karşı olmadıklarını, çocukların üreten teknolojiye yönlendirmesi gerektiğini kaydeden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Teknoloji bağımlılığı derken biz teknolojiye karşı değiliz. Biz üreten teknolojiye çocuklarımız yöneltmeliyiz. Şunu bilmek lazım, teknolojide bir adım öndeyseniz diğerlerini siz peşinize takarsınız, gündemi siz belirlersiniz. Geriden gelirseniz mevcut teknolojiyi yakalayamazsınız. Yeni bir uygarlık demek bilim ve teknolojide yüksek, çağdaş seviyeye ulaşmak demektir. Onun için teknolojide yüksek seviyeye ulaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Bir de sloganımız var, 'bağlan ama bağımlı olma'. Tabii ki her türlü teknolojiyi kullanacaksınız ama buna bağımlı olmayacaksınız. Üretken teknolojiyi benimsiyoruz ve tavsiye ediyoruz. Gençlerimizi de bu yönde yönlendiriyoruz."

Kamp Amiri Mustafa Topçuoğlu ise Marmaracık Gençlik Kampı'nın, İstanbul'daki tüm gençlere hizmet verdiğini, teknoloji bağımlılığından uzak, doğayla yaşamın öğretilebileceği sosyal faaliyetlerle gençlerin kaynaştığı bir alan olduğunun altını çizdi.

- "Kamptaki ortamı canlandırdıkça da mutlu oluyorum"

Kampa katılan 11 yaşındaki 6 sınıf öğrencisi Esma Edanur Karadaş da kampın oldukça verimli geçtiğini anlattı.

Karadaş, "Geldiğimizde öncelikle herkese oda numaralarını söylediler, anahtarları verdiler. Odamıza yerleştik, sonra yemek yedik. Herkes enstrüman eşliğinde şarkılar söyledi, eğlendik. Farklı bir deneyimdi bizim için. Kampta çok mutlu oldum. Arkadaşlarla gezdim, fotoğraflar çektirdim. Gezdiğim yerleri bana anlattılar. Bu konuda en büyük destekçim annem. Annem, 'şurada köprü var, şurada deniz var' diyerek bana anlattı. Ben de kamptaki ortamı hissedebiliyorum, canlandırabiliyorum. Kamptaki ortamı canlandırdıkça da mutlu oluyorum." ifadelerini kullandı.

Kızının gören gözü olan anne Yeter Karadaş da "Kızım burada olduğu için çok mutluyum. Oldukça rahatız. İlk defa böyle bir yere geldik, oldukça güzel bir etkinlik. Burada güne başlamak çok güzel. Yazın da gelmek istiyoruz." dedi.

Öte yandan, 26 bungalovun bulunduğu, su sporları, yelken, kürek, kano, dağcılık, binicilik, okçuluk, zipline, macera parkuru, takım oyunları gibi sportif ve sosyal faaliyetlerin gerçekleştirildiği kampın 110 kişilik konaklama kapasitesini 150'ye çıkarılacağı öğrenildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile