Görme Engelli Habat'a Eğitim Işık Oldu

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde yaşayan doğuştan görme engelli 19 yaşındaki Habat Baran, eğitimde gösterdiği gayret ve azimle takdir topluyor İlkokulu, yetiştirici sınıf öğretim programı ile tamamlayan, ortaokulun ardından açık öğretim lisesinden mezun olan Baran, büyük emekle hazırlandığı üniversite sınavında ilk 5 bin öğrenci arasına girerek Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandı Maddi imkansızlıklar nedeniyle İstanbul'da okuyamayan Baran, misafir öğrenci olarak DÜ Hukuk Fakültesindeki derslere giriyor Habat Baran:'Küçüklüğümden beri hayalim hukuk okumaktı. Hedefimi gerçekleştirdim, çok mutluyum. Okulumu bitirip, yurt dışında yüksek lisans yapmak istiyorum'

NURTEN ASLAN - Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde yaşayan doğuştan görme engelli 19 yaşındaki Habat Baran'a eğitim ışık oldu.

Merkez Sur ilçesi Ziya Gökalp Mahallesinde doğup büyüyen görme engelli Baran, maddi imkansızlara rağmen büyük bir gayret ve azimle çalışarak üniversite sınavında ilk 5 bin öğrenci arasına girmeyi başardı ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandı.

İlkokulu yetiştirici sınıf öğretim programı kapsamında tamamlayan, ortaokulun ardından açık öğretim lisesinden mezun olan Baran, büyük bir gayretle hazırlandığı üniversite sınavındaki başarısıyla Hukuk Fakültesinde okuma hayalini gerçekleştirdi.

Maddi imkansızlıklar nedeniyle İstanbul'da okuyamayan Baran, geri kalmamak için misafir öğrenci olarak Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesindeki derslere giriyor.

Habat'ın engelleri aşarak gösterdiği başarı takdir topluyor.

- Ses kayıtlarını dinleyerek ders çalışıyor

Yaşamının geçtiği Sur ilçesinin her sokağını bilen Baran, her sabah erkenden kalkarak tek başına ilçenin dar sokaklarından yürüyerek otobüsle DÜ Hukuk Fakültesinin yolunu tutuyor.

Durakta bekleyen arkadaşının yardımıyla fakülteye giden ve derslere giren Baran'a, dersten sonra bir grup arkadaşı okulun bahçesinde ders kitaplarını okuyor. Baran, evde de arkadaşlarının gönderdiği ses kayıtlarını dinleyerek derslerine çalışıyor.

Kendisine yeterli burs sağlanması halinde ikinci dönemi kendi okulunda okumayı arzu eden Baran, eğitimini tamamlayıp iyi bir hukukçu olmak istiyor.

- "Hedefimi gerçekleştirdim, çok mutluyum"

Baran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğduktan 3 gün sonra ailesinin görme engelli olduğunu fark ettiğini, birçok doktora gitmesine rağmen göz damarları gelişmediği için tıpta çaresinin bulunmadığının söylendiğini belirtti.

Bir süre sonra bu durumunu kabullendiğini ve hayatından memnun olduğunu dile getiren Baran, ilkokulu büyük sevgi duyduğu babasının vefatından duyduğu üzüntü ile okumadığını, daha sonra annesinin ısrarıyla Ali İhsan Arslan Görme Engelliler Okulunda yetiştirici sınıf öğretim programına katıldığını söyledi.

Ortaokulu okuduktan sonra açık öğretim lisesinden mezun olduğunu ancak çok zorlandığını anlatan Baran, bir öğretmenin desteğiyle ücretsiz kursa giderek üniversite sınavına hazırlandığını aktardı.

Sınava da arkadaşlarının soruları okuması sayesinde ve evde ses kayıtları dinleyerek çalıştığını ifade eden Baran, günde 8-10 saat çalışarak üniversite sınavında ilk 5 bin öğrenci arasına girdiğini, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandığını kaydetti.

Baran, şöyle konuştu:

"Güzel bir üniversite kazandım. Yalnız maddi durumdan dolayı orada kalamadım. Yurda kayıt yaptırsaydım evde bakım ücretim kesilecekti. Ondan dolayı Diyarbakır'a dönmek zorunda kaldım. Dicle Üniversitesi ile irtibata geçtim, sağ olsunlar beni burada misafir öğrenci olarak kabul ettiler. Burada derslere giriyorum. Arkadaşlarım da bana kitapları okuyor. Sınav döneminde de İstanbul'a gideceğim. Eğer yeterli burs imkanı sağlanırsa ikinci dönem kendi üniversitemde devam etmek istiyorum. Küçüklüğümden beri hayalim hukuk okumaktı. Hedefimi gerçekleştirdim, çok mutluyum. Bundan sonra da okulumu bitirip yurt dışında yüksek lisans yapmak istiyorum."

- İstanbul'da okumak istiyor

İstanbul'da okumaktan hiç korkmadığını, çevresinin İstanbul'da okuması halinde zorlanacağını, orada tek başına okuyamayacağını söylediğini dile getiren Baran, 20 gün İstanbul'da okula gittiğini ancak hiç zorlanmadığını, kentin engelliler için rahat olanak sunduğunu aktardı.

Baran, "Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde bana bilgisayar verdiler, devam etmem halinde bana yardımcı olması için bir asistan görevlendireceklerdi. Her türlü kolaylığı sağladılar. Ancak maddi imkansızlar sonucu döndüm. Hep İstanbul'da okumak istedim. Yurt dışına gitme imkanım daha fazla olur. Eğitim açısından daha iyi imkanlara sahip. Küçüklüğümden bu yana İstanbul'da okumak hayalimdi." şeklinde konuştu.

6 kardeş olduklarını ancak sadece kendisinin üniversiteyi kazandığını, ailesinin de okumasını çok istediğini belirten Baran, üniversiteyi kazanmasından ailesinin büyük sevinç duyduğunu ifade etti.

Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Kübra Nur Tuzur da Baran ile okulda tanıştıklarını, her sabah kendisini duraktan aldığını, birlikte derslere girdiklerini söyledi.

Tuzur, "Güzel bir arkadaşlığımız oluştu. Onu çok sevdik. Bir grup arkadaşımızla ders kitaplarını sesli okuyup, kaydını Habat'a gönderiyoruz. İhtiyaçları konusunda ona yardımcı oluyoruz." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile