Görme Engelli Mehmet Erik Yasadiklari Zorluklari Anlatti

Görme Engelli Mehmet Erik Yasadiklari Zorluklari Anlatti

Uzun yillardir Anadolu Üniversitesi Kurumsal Iletisim Koordinatörlügü Birimi’nde çalisan yüzde 90 görme engelli Mehmet Erik, kendisiyle ayni engeli paylasanlar için cesaret ve umut dolu sözler sarf etti.

Bilecikli Mehmet Erik (44), dogustan yüzde 90 görme engelli olmasina ragmen yillardir Anadolu Üniversitesi Kurumsal Iletisim Koordinatörlügü’ndeki görevine devam ediyor. Daha öncesinde yüzde 20 kadar görebildigini, fakat sonrasinda ise bu durumun daha da kötüye gittigini ifade eden Erik hem bir gününün nasil geçtigini hem de yasadiklari zorluklar ile nasil basa çikabilecegini anlatti. Kendisiyle ayni engellere sahip olanlara tavsiyelerde bulunan Erik, “Benimle benzer sorunlari çekenler kesinlikle kendilerini hayattan soyutlamasinlar, aksine korkmadan topluma karissinlar” diyerek tavsiyelerde bulundu.

Bir gününün nasil geçtigini aktaran Sögütlü Erik, sözlerine su sekilde devam etti:

“Sabahlari kalkip isime geliyorum ve görevlerimi yerine getiriyorum. Vakit geldiginde ise ibadetlerimi yerine getirmek için kampüsteki camiye gidiyorum. Mesaimi tamamliyorum ve toplu tasima araçlariyla tekrar evime dönüyorum. Aksamlari, genellikle ailem ve çocuklarimla zaman geçiyorum. Benimle benzer sikintilari çeken arkadaslara ise korkmadan disari çikmalarini, topluma karismalarini ve kendilerini saklamamalarini öneriyorum.”

“Otobüsler vardiklari duraklari anons etmiyor”

Sosyal hayatta karsilastigi zorluklara deginen Erik, “Disardayken belli basli engellere maruz kaliyorum. Mesela toplu tasima araçlarina binip inerken olsun ve gelen otobüslerin kaç numara olduklarini bilemiyorsun. Çogu yerde otobüsler duraklari anons ederken maalesef Eskisehir’de bu durum söz konusu degil. Binsen de bu sefer vardigin yerden bihabersin. Kaldirimlarda yürürken de çok gereksiz seyler oluyor. Yürürken bunlara takilabiliyorum” dedi.



Erik yol kabartmalarinin öneminden bahsetti

“Yerlerdeki yol kabartmalari bizim için çok önemli ve yasam standartlarimi yükseltiyor” diyen Erik, “Bu kabartmalarin sayisini çogaltsalar ve yiprananlari onarsalar hayatlarimiz daha da kolaylasacaktir. Açikçasi onlarin bulunmadigi yerlerde yürürken zorlaniyoruz. Mesela merdivene varmadan önce kabartmaya basiyorsun ve o zaman önünde bir engel oldugunu anliyorsun. Ayni sekilde kaldirimlardaki agaçlarin etrafinda yol kabartmalari veya noktaciklar olmadiginda da çarpabiliyoruz. Baska bir sorunsa araçlarin geçmemesi için birakilan dubalar, kaldirimlara konuyor ve bu sorun bizim için büyük bir engel teskil ediyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile