Görme Engellilerin Memur Olma Azmi

Yozgat'ta doğuştan görme engelli 32 yaşındaki Hikmet Bilu ile 10 yıl önce yakalandığı tavuk karası hastalığı sonucu görme yeteneğini kaybeden 28 yaşındaki Güllü Cansever'in karanlık dünyaları, yaşama azimleri ile aydınlanıyor.

İç Anadolu Ortopedik Engelliler Derneği'nin açtığı Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (EKPSS) Kursuna katılan Bilu ve Cansever, verdikleri hayat mücadelesinin yanı sıra memur olup, yaşamlarını topluma faydalı bireyler olarak sürdürmek istiyor.
Bilu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinde 6 kardeşten 3'ünün doğuştan görme engelli olduğunu, bir kenarda oturmak yerine çalışıp, kendi ayakları üzerinde durmayı hedeflediğini söyledi.

Karanlık dünyasını yaşama azmi ve bugüne kadar kurslarda öğrendiği bilgilerle aydınlatmanın mücadelesini verdiğini anlatan Bilu, "Ben ve kardeşlerimden ikisi dünyaya görme engelli gelmişiz. Elbette ki bu bizim tercimiz değil. Günlük yaşantımı mümkün olduğu kadar yardım almadan sürdürüyorum. Tek başıma sokakta yürüyebiliyorum. Bilgisayar kullanabiliyorum. Aynı zamanda telsiz operatörüyüm. Ekonomik özgürlüğümü kazanarak, maddi anlamda da bağımsız olmak istiyorum" diye konuştu.

İç Anadolu Ortopedik Engelliler Derneği'nin, engelliler için açtığı kursa devam ettiğini ve hiç zorlanmadığını ifade eden Bilu, "Kursumuz gayet iyi. Hocalarımız istediğimiz her kaynağı sağlıyor. Mesela bilgisayarıma bilgileri aktarıyorlar. Ben de oradan okuma programım sayesinde dinliyorum. Bir sorunum olmuyor" dedi.


- Hastalık nedeniyle gözlerini kaybetti

Kursun görme engelli kursiyerlerinden Güllü Cansever ise liseyi bitirdikten sonra yakalandığı tavuk karası hastalığı yüzünden görme yeteneğini kaybettiğini söyledi.

Yaklaşık 10 yıldır görme engelli olarak hayatını sürdürdüğünü belirten Cansever, şöyle devam etti:
"Her şeye rağmen hayat bitmiyor, devam ediyor onu çok iyi anladım. Benim gözlerim 18-19 yaşlarında yakalandığım hastalık sonunda karardı. Şimdi 28 yaşındayım ve artık karanlık bir dünyada yaşamak yerine toplumun içinde yer almak, gözlerim görüyormuş gibi yaşamak istiyorum. Çalışmayı çok istedim olmadı. Kurslar var dediler ben de önce bilgisayar kursuna katıldım, şimdi de memur olmak için açılan kursa katılıyorum."
Görme engelli kurs arkadaşı Hikmet'in kendisine yardımcı olduğunu anlatan Cansever, "Hedefim nerede olursa olsun memur olup, çalışmak, kendi imkanlarımla ayakta kalmak istiyorum" şeklinde konuştu.


- İkinci kursu açtılar

Yozgat'ta ikincisini açtığı EKPSS kursu ile engellileri memurluk sınavına hazırlayan İç Anadolu Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Hamide Taşarslan Erdil, sonradan engelli bir dernek başkanı olarak engellilerin duygularına dokunabildiğini söyledi.

Hayatını engelli olarak sürdürmeye başladıktan sonra dernek çatısı altında yürüttüğü hayat mücadelesini engellilerin yaşamını kolaylaştırmaya adadığını ifade eden Erdil, "Engelli arkadaşlarımızın hayat mücadelesi gerçekten çok zor. Önce sağlamken sonra engelli kalmanın psikolojisini yaşamak da çok zor. Engelli kardeşlerimiz için önce bilgisayar kursu açtık İŞKUR projesi ile. Şimdi ise EKPSS kursu açtık. Geçen sene ilk sınav yapıldı. İlk kurs açanlardan birisiyiz. Bu sınavda Türkiye 18'incisi çıkarınca ve Türkiye'nin her yerine arkadaşlarımı gönderince bana şevk geldi. Mücadeleye devam ediyoruz" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile