EGO Genel Müdürlüğü’nün, kapalı otobüs duraklarının camlarına, görme engellilerin, kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan seyahat etmeleri için yerleştirdiği hat (güzergah) ve isim numarasının yer aldığı Braille alfabesiyle hazırlanan bilgilendirme tabelaları, kötü niyetli kişilerce sürekli tahrip edilerek okunamaz hale getiriliyor. Görme engelli vatandaşlar, “Herkes kendini bizim yerimize koysun. Bunu yapanlar seyahat özgürlüğümüzü kısıtlıyor” diyerek isyan ediyor.
EGO yetkilileri, görme engelli yolculara yardımcı olmak amacıyla, kapalı duraklara, onların okuyabildiği, Braille alfabesiyle hat ve isim numarası yazılı bilgilendirme tabelaları astıklarını, ancak bazı kendini bilmez kişiler tarafından her ay bu levhaların en az 150-200’ünün, ya yerinden çıkarıldığını ya da yırtılarak, yazıların okunamaz hale getirildiğini kaydettiler.
Ankara genelinde bulunan toplam 2 bin 100 kapalı durağın tamamında, Braille alfabesiyle yazılmış bilgilendirme tabelasının yer aldığını belirten EGO yetkilileri, görme engelli vatandaşların tek başına seyahat etmesi açısından büyük kolaylık sağlayan bu tabelalara, özellikle Ulus, Kızılay, Sıhhiye gibi merkezi yerlerde daha sık zarar verildiğini söylediler.
Toplu taşıma araçlarını aktif olarak kullanan 18 yaşındaki Mehmet Şahin, görme yeteneği olmayanların, çevresinden yardım almadan toplu taşıma araçlarıyla seyahat edebilmesinin, gerekli düzenlemeler yapılmasıyla mümkün olduğunu belirterek, “EGO’nun duraklara astığı yön bilgilendirme levhaları, benim gibi görme engellilerin hayatını kolaylaştırıyor. EGO Cepte uygulaması ve yönlendirme levhaları sayesinde, tek başımıza toplu taşıma araçlarını kullanabiliyoruz. Durağa geldiğimde, Braille alfabeli bilgilendirme levhasını okuyarak, gideceğim yöne rahatça ulaşıyorum. Ama bunlara zarar verildiğinde, çevremden yardım almak zorunda kalıyorum. Özellikle merkezi yerlerin dışındayken, durakta kimse olmayınca da çok zor durumda kalıyoruz. Lütfen yaşantımızı kolaylaştıran bu tabelalara zarar verenler, kendilerini bizim yerimize koysunlar ya da bir yakınlarının, aynı zorlukları yaşadığını düşünsünler” şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda memur olarak görev yaptığını ve mesai saatleri dışında toplu taşıma araçlarını kullanarak seyahat ettiğini belirten Nihat Uçar da Ankara genelinde 13 binin üzerinde görme engellinin yaşadığını, büyük çoğunluğunun da toplu taşıma araçlarını kullanarak evine, işine ve okula gittiğini söyledi.
Duraklardaki bilgilendirme levhalarının, yüzde 80-90 oranında seyahatleri kolaylaştırdığına dikkat çeken Uçar, “Durağa geldiğimizde, levhalardan, kolayca gideceğimiz yer hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Onun için bu levhalara zarar verenler, bir kez daha düşünsünler istiyorum” dedi.
Görme Engellilerin Tabela İsyanı
Kapalı otobüs duraklarındaki Braille alfabesiyle yazılmış bilgilendirme tabelalarının tahrip edilmesi, görme engelli yolcuları, “seyahat özgürlüğümüz kısıtlanıyor” diye isyan ettirdi.