Göstergebilim Ile Ilgili Yeni Egilimler Balikesir'de Tartisildi

Göstergebilim Ile Ilgili Yeni Egilimler Balikesir'de Tartisildi

Balikesir’de uluslararasi katilimli göstergebilim çalistayi düzenlendi. Çalistaya Balikesir Üniversitesi, Dokuzeylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Eskisehir Osmangazi Üniversitesi, Giresun Üniversitesi Hacettepe Üniversitesi, Istanbul Kültür Üniversitesi, Mugla Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Yeni Bulgaristan Üniversitesi (Sofya) gibi Türkiye ve Türkiye disindan arastirmacilar katildi.

Çalistayda göstergebilimin dünyada ve Türkiye’deki mevcut durumu tespit edildi. Mimari ve göstergebilim, Halk bilimi ve göstergebilim, kültürel çalismalar ve göstergebilim, göstergebilimin felsefî ve estetik kaynaklari, dünden yarina Türk göstergebilimi, dünyada göstergebilim arastirmalarinin durumu, sosyal medya ve göstergebilim, toplumsal hafiza ve göstergebilim, siyaset ve göstergebilim, edebiyat ve göstergebilim, tiyatro ve göstergebilim, toplumsal dilbilim ve göstergebilim, çeviri ve göstergebilim gibi konular alanin uzmanlarinca ayrintili olarak degerlendirildi. Yapilan degerlendirmelerde ve tartismalarda göstergebilimin gelecegin bilimi oldugu sonucuna ulasildi.

Balikesir’de Göstergebilim ile ilgili etkileyici bir zemin olusmus

Çalistayin katilimcilari arasinda olan Uluslar arasi Göstergebilim Arastirmalari Dernegi (IASS) genel sekreteri Prof. Dr. Kristian Bankov da vardi. Ünlü Italyan romanci ve göstergebilimci Umberto Eco’nun ögrencisi olan Kristian Bankov, çalistay sonunda yaptigi degerlendirme konusmasinda Balikesir’de göstergebilim ile ilgili etkileyici bir zeminin olustugunu, bunun sürdürülmesi için gençlerin dil engelini asmalari gerektigini belirtti.

Prof. Bankov, Türk göstergebilimcilerle birlikte çalisamayi çok arzuladiklarini, ortak arastirmalar için zeminin uygun oldugunu ve bunu degerlendirmek gerektigini vurguladi.

Çalistaya katilan ve toplumsal dilbilim üzerine çalismalariyla taninan Üniversite ögretim üyesi Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, göstergebilim ile ilgili yeni egilimlerin Balikesir’de ele alinmasindan mutlu oldugunu, bu tür çalismalarin devaminin ülkemiz bilimi için oldukça yararli doguracagini ifade etti.

"Kendi inceleme metotlarimizi gelistirmeliyiz"

ANASEM Baskani ve Balikesir Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Özsari, bugüne kadar göstergebilim ile ilgili metin analizlerinde batili metin analiz yöntemlerinin kullanildigini, Türk-Islam düsünce biçiminin göz ardi edildigini; bunun dogru olmadigini, geçmisten elde edilen verilerle kendi metin analiz yöntemlerimizi gelistirmemiz gerektigi ifade etti.

TGÇ baskani ve Dokuzeylül Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. V. Dogan Günay ise, göstergebilimin günümüzde büyük bir ilerleme gösterdigini, neredeyse her alanda bir imceleme metodu olarak kullanildigini; Türk göstergebilimcilerinin bu gelisime ayak uydurabilmek için çok çalismalari gerektigini söyledi.



Bu Bir Devlet Meselesi

Balikesir Vali Yardimcisi ve ANASEM Onursal Baskani Sükrü Kara, göstergebilimin dünyada yaygin bir metodoloji olarak kullanildigini, Türkiye’nin bu bilimin verilerinden yararlanmasi gerektigini, Göstergebilimin Türkiye’nin Türk dünyasi ile iliskilerinin saglam temellere dayandirilmasi için, göstergebilim alaninda Türk dünyasi ile müsterek bir terim birliginin saglanmasinin önemini vurguladi. Türk dünyasinin müsterek bir göstergebilim sözlügünün hazirlanmasinin geregini ifade eden Vali Yardimcisi Sükrü Kara, Balikesir’de ANASEM’in koordinatörlünde sözlük çalismalarinin basladigini ifade etti.

Göstergebilim ile ilgili yeni egilimlerin tespitine dair çalistay, katilimcilarin Bergama ve Ayvalik gezisiyle sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile