Göz sağlığına dikkat!

Göz sağlığının eğitimde büyük önem taşıdığına dikkat çeken Özel Mirkelam Göz Lazer Göz Merkezi Hekimi Dr. Süleyman Yıldırım, “Eğitimde görme sorunu olan öğrencilerin öğrenme güçlüğü çekeceği ve gelecek yaşamlarını olumsuz etkileyeceğini gerek aileler gerek öğretmenler iyi bilmek zorunda' dedi.

2009-2010 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte 1. sınıfa başlayan öğrencilerde ailenin tespit edemediği bir çok sağlık sorununun, özellikle görmeye dayalı sorunların sınıf öğretmenleri tarafından tespit edilerek ailenin uyarılması gerektiğini ifade eden Özel Mirkelam Göz Lazer Göz Merkezi hekimlerinden Dr. Süleyman Yıldırım, “Çocukların mutlaka bir göz hekiminin kontrolünden geçmesi gerekir. Ancak bir çok aile çocuklarındaki göz sorunlarını fark edemeyebilir. Okul öncesi eğitime veya ilköğretim 1. sınıfa yeni başlayan öğrencilerin öğretmenleri bu konuda çok dikkatli olmak zorunda. Çocuğun iyi görüp görmediğini basit metotlarla kontrol ederek mutlaka aileyi bir göz hekimine yönlendirmek zorundadır. Kurum olarak bizler bir çok okulda ücretsiz göz taramaları yapıyoruz. Üst sınıflarda dahi görme sorunu olan birçok çocuk tespit ediyoruz. Burada öğretmenin dikkatinden kaçmış olabilir ama eğitimde görme sorunu varsa öğrenme sorunu da beraberinde gelecektir. Çocuklarda genel olarak görme kusurları (miyop, hipermetrop, astigmat), şaşılık, göz tembelliği, doğuştan katarakt, doğuştan göz tansiyonu (glokom), doğuştan gözyaşı kanalı tıkanıklığı, doğuştan anomaliler ve bazı göz tümörleri olabilir. Erken teşhisin tedavideki olumlu sonuçları hızlıdır. Bunun için öğretmenlerin çocuklara karşı daha duyarlı olması, göz sorunu olduğunu düşündükleri öğrencileri mutlaka bir göz hekimine yönlendirmeleri eğitimde elde edecekleri başarı için önemlidir. Yeni yasal uygulamalarla 0-18 yaş grubundaki bütün çocuklar sağlık güvencesi altındadır. Ailelerinde bu konuda dikkatli olması ve ekonomik durumları iyi olmasa bile resmi veya özel bir sağlık kuruluşuna çocuklarını götürerek ücretsiz kontrolden geçirmeleri gerekmektedir” dedi.
Bebek ve çocuklarda gerek aile gerekse okulda öğretmenler tarafından görme sorununun nasıl tespit edilebileceğini anlatan Dr. Yıldırım, şunları kaydetti:
“Bebekte içe kayma varsa çoğunlukla, hipermetropi ve görme tembelliği ile birliktedir. Bu durumda tedavi için bebeğin büyümesinin beklenmesi yapılabilecek büyük bir hatadır. Çünkü şaşılıklarda, hiç beklenilmeden bir an önce gözdeki bozukluğun ve derecesinin, varsa görme tembelliğinin tespit edilip hemen uygun gözlüğün verilerek uygun tedaviye başlanılması son derece önemlidir. Ayrıca, bebeklerde ve çocuklarda şaşılık olmaksızın görmelerinde bir zayıflık hissedilirse, örneğin çocuk televizyonu çok yakından izliyorsa, kitaba-deftere çok yaklaşarak okuyup-yazıyorsa, gözlerini sürekli kırpıştırıyorsa, başına belirli bir pozisyon vererek görmeye çalışıyorsa, gözlerini kısarak bakıyorsa, bir gözünü kapatarak veya kısarak diğer gözüyle görmeye çalışıyorsa hemen muayene edilmeli ve bir görme bozukluğu teşhis edilirse gözlük takılmalı veya gerekli tedaviye geçilmelidir. Bunu içinde mutlaka uzman bir hekime çocuğun muayene ettirilmesi ve göz taramasından geçirilmesi gerekir. Birçok hastalıkta olduğu gibi göz sorunlarında da erken teşhis tedavinin olumlu sonuçlanması için büyük önem taşımaktadır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile