Göz tembelligi bir veya her iki gözde birden gözdeki görme potansiyelinin düsmesi oldugunu belirten Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, “Normal sartlar altinda bir yeni doganda görme yetenegi oldukça azdir, zaman içinde artar ve yaklasik 7 yasinda yüzde 100’e ulasir. Eger bu asama sirasinda görmeyi engelleyen bir durum, göz kapagi düsüklügü, sasilik veya görme bozuklugu varsa ve zamaninda tedavi edilmezse göz tembelligi olusur ve görme yetenegi %100 kapasitesine ulasamaz” dedi.
“Bebekler ve çocuklar göremediklerini söylemezler”
Günümüzde bebeklik döneminden itibaren göz muayenesi önerildigini söyleyen Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, “Ancak bazen bu muayeneler ihmal ediliyor. Bebeklik döneminde bir gözde görme azliginin olmasi ise fark edilmiyor çünkü bebek diger gözü ile her seyi görüp algilayinca aile durumun farkina varamiyor. Bu durumda çocuk okul çagina geldiginde ancak göz taramalarinda ortaya çikiyor. Maalesef bu zamanda ise geç kalinmis olabiliyor” seklinde konustu.
Göz tembelliginin tedavisi
Çogu durumda ambliyopinin dokuz veya on yasindan önce basarili bir sekilde tedavi edilebildigini bu nedenle bu durumu erken teshis ve tedavi etmenin çok önemli olduguna vurgu yapan Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, “Çocuk göz doktoru tarafindan yapilacak muayene ile az gören gözün tespiti ve görme azligina sebep olan faktörlerin tedavisi ve saglam göze kapama uygulanmasi gibi yöntemlerle göz tembelligi sorunu ortadan kaldirilabilir. Göz tembelligi ve sasilik tedavisi bir süreçtir ve sabirli bir sekilde tedavisi düzenli bir sekilde yapilmalidir” ifadelerine yer verdi.
“Sasilik ve ambliyopi derinlik algisi olusumunu engelleyebilir”
Sasilik ve ambliyopi ayrica 3 boyutlu görme yeteneginin gelismesine engel olabilecegini söyleyen Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, “Erken tedavi, genç bir çocukta gelisen derinlik algisi olasiligini artirabilir. Bu nedenle geçmiste sasilik tedavisinde, cerrahi girisime daha geç basvurmaktaydik. Ancak günümüzde üç boyutlu görmenin gelistirilmesinde erken tani ve tedavi ile daha basarili sonuçlar elde edilebilecegi için sasilik eslik ediyorsa cerrahi tedavi daha ön planda gündeme alinabiliyor” seklinde vurguladi.
“Göz tembelligi görme kaybinin yaygin bir sebebidir”
Toplumda görme kaybinin yaygin bir sebebi olan bu durumun azaltilmasi için çocuklarin erken yaslarda Uzman Göz Doktoru tarafindan düzenli olarak kontrol edilmesinin büyük önem tasidigini söyleyen Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, “Ebeveynler, çocuklarinin göz sagligini korumak adina rutin göz muayenelerini ihmal etmemelidir. Geçmiste bu hastaligin düzeltilmesinin mümkün olmadigi düsünülse de, günümüzdeki gelismeler sayesinde göz tembelliginin ileri yaslarda bile tedavi edilebilecegi bilinmektedir. Hastaligin erken teshis edilmesi, tedavi basarisini önemli ölçüde artirmaktadir” seklinde konustu.
Göz Tembelligi Tedavisinde Geç Kalinmamali
Her 40 çocuktan birinde görülen ve halk arasinda “göz tembelligi” olarak bilinen ambliyopi, çocuklarda görme azliginin en sik nedeni olarak dikkat çekiyor. Bu hastaligin tedavisinde erken teshisin hayati önem tasidigini belirten Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, tedavinin yapilmamasi durumunda göz tembelligi olusacagini ve görme yeteneginin yüzde 100 kapasiteye ulasamayacagini söyledi.