Gözdeki Problem Derslerde Başarısızlığı Getiriyor

Gözdeki Problem Derslerde Başarısızlığı Getiriyor

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr. Cüneyt Karaarslan, küçük yaştaki çocukların gözlerinde görülen olumsuz belirtilerin, ilerde ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğine, bunun da okuldaki başarılarını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Gözlerinde problem olan çocuklar gerekli kontrollerden geçmezse, derslerinde başarısının olmasının yanı sıra ilerde büyük sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliyor. Uzmanlar, yaklaşık 2 milyon öğrencinin okulla ilk defa tanıştığı bu dönemlerde, ailelerin çocuklarını okula hazırlarken, onların gözlerinin de bu değişime hazır olup olmadığını araştırmaları gerektiğinin altını çiziyor.

Dünyagöz Adana’dan Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Cüneyt Karaarslan, çocukların derslerindeki başarısızlıklarının başlıca kaynaklarından birinin göz bozuklukları olduğunu belirterek, belirtilerin başında çocukların okuma yaparken satır atlaması, dikkat eksikliği yaşamaları ve yazı yazarken satır üzerinde düz bir hattı takip edememesi bulguların geldiğini söyledi.

“BİR GÖZÜ KAPATARAK BAKMA VEYA BAŞI EĞEREK BAKMA HASTALIK BELİRTİSİ”

Karaarslan, ailelerin, çocuklarının gözlerinde bir problem olup olmadığını belirli bulgulara dayanarak tahmin edebileceklerini ifade ederek, “Çocuklarda henüz küçük yaşlarda göz kayması belirtileri gözüküyorsa ve 1 aydan sonra anneyi takip etmiyorsa mutlaka göz hekimine götürülmesi gerekiyor. Daha sonraki periyot olarak 6 aylık dönemde, yine başlıca sebep olan göz kayması, aşırı kızarıklık, çapaklanma ve göz bebeği içerisindeki beyaz lekeler gibi bulgular varsa, çocuklar mutlaka göz muayenesinden geçmeli” dedi.

Çocukların 1 ila 3 yaş arasındaki dönemlerinde de göz bozuklarını işaret eden eğilimlerinin olduğunu vurgulayan Karaarslan, çocukların bir gözünü kapayarak, gözlerini kısarak ya da başını bir yana eğerek bakmasının ciddi göz sağlığı problemlerinin işareti olduğuna dikkat çekti. Karaarslan, “Çocuğun yavaş yavaş fiksasyon dediğimiz sabitleme tespit etme durumu refleks olarak söz konusu olduğu için problemli gözü geriye alarak bir baş boyun pozisyonu vererek, ya da başını bir köşeye eğerek bakması, aile için bir bulgudur. Aile, özellikle televizyona çok yakın duran çocuktan, ya da bu şekilde boynunu eğerek bakan çocuktan şüphelenip, acilen bir göz hekimine götürmesi gerekiyor. Çocukların, 3 yaşından okul yaşına kadar ki dönemlerinde ise diğer bulgulara eklenen bir diğer bulgu da göz kayması ve göz kapaklarında asimetriyle karşılaşma. Bu belirtiler, çocuğun ilerde göz tembelliği riskiyle karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

“GÖZ HASTALIKLARINI ZAMANA BIRAKMAYIN”

Karaarslan, aileleri, çocuklarında gördükleri göz hastalıklarını, ‘eliyle kaşımıştır’ diyerek geçiştirmemeleri konusunda uyararak, okuma yaparken bir satır atlamanın bile ilerde göz tembelliğine yol açabileceğini vurguladı.

Opr. Dr. Cüneyt Karaarslan, ailelere çocuklarının doğumundan sonraki ilk ay içerisinde mutlaka göz doktoruna götürmeleri gerektiğini kaydederek, şunları söyledi: “Çocuklar ilk aylarında göz muayenesi olduktan sonra, 6 aylık periyotlarında da kontrolden geçmeliler. Bu kontroller, 1 ila 3 yaş arasında ve 3 ila 5 yaş arasında tekrarlanmalı. Aileler, çocuklarını okul hayatına başlamadan da mutlaka göz muayenesinden geçirmeli. Göz problemleri, çocukların okuldaki başarısını olumsuz etkileyebileceği gibi, erken teşhis edilmezse ilerde göz tansiyonuna benzer ciddi hastalıklara yol açabilir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile