'Kişisel mahremiyetinizi ihlal edici bilgilerinizi vermeyin'

'Kişisel mahremiyetinizi ihlal edici bilgilerinizi vermeyin'

Assange: Facebook, Google, Yahoo CIA'ye hizmet ettiğini iddia etti. Tüm internet kullanıcıların aklına acaba gözetleniyor muyum sorusu geldi. İşte uzmanların değerlendirmesi:

Habertürk ekranlarında yayınlanan Ece Üner'in sunduğu Akşam Raporu programın dün akşam ki bölümünde, Assange'ın Facebook, Google, Yahoo'nun CIA'ye hizmet ettiği iddiası tartışıldı.

Sabah Gazetesi Teknoloji Editörü Timur Sırt, "Herhalde Dünya'da bu kadar hızlı örgütlenecek, bu kadar hızlı veri tabanı oluşturcak bundan daha iyi bir yöntem olamaz. Ama bunun kullanılıp kullanılmadığına dair söylenytiler var, daha öncede söylenmişti. Hatta google'ın mikrosoft'un paylaştığı bilgileri daha önce de paylaştığını, bilgisayarda neler olup bittiğinin bilgilerinin buradan alındığı, kablosuz internet ağına bağlandığınız her noktadan bilgilerin google tarafından toplanıldığı biliniyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Biz burada kişisel haklardan söz ediyoruz" diyen Sırt, "Kişisel haklar dünyanın her yerinde geriliyor. Buna internetin fırsat olduğu gibi bunu fırsat olarak değerlendiren devlet kurumları da var, bundan faydalanmak isteyenler de var. Bunun en önemlisi paranoya dönüşmesi deTürkiye için yabancı bir konu değil" dedi.

Türkiye'de de bazı kurumlar tarafından takip edildiğimiz konusunda yoğun şüphjelerin olduğuna dikkat çeken Sırt, "İnternette her yaptığınız şey iz bırakıyor. İz bıraktığınız çeşitli yazılımlar var arama motorları var. Bunların her biri için hem ülkeler önlemler almaya çalışıyor hem kişisel bazda önlemler almak gerekiyor" diye konuştu.

Kadi Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat da değerlendirmesinde,
internet üzerinde insanların izlenmesinin facebook ile ortaya çıkmış bir şey olmadığını söyledi.

"Bu devletler tarafından, özellikle demokrasi motifini az gündeme getiren devletler tarafından yapılıyordu" diye konuşan Polat, "Özellikle Ortadoğu halk hareketlerinde Tunus'ta bayağı ciddi bir izleme olduğu ortaya çıktı. Mısır'da internet çak diye kapatıldı. Dolayısıyla devletlerin böyle bir gücü olduğu ortaya çıkıyor" ifadelerini kulllandı. Buna sadece devletsel olarak bakılmaması gerektiğini söyleyen Polat şöyle devam etti:

"Ticari olarakta hatta bireysel olarakta insanlar sizin bilgilerinizi çalıyorlar. Ancak facebook, yahoo, google dediğimizde insana bir ürperti geliyor. Çünkü bunlar internet kullanan insanların değdiği noktalar. Burada iki şey yapmak lazım; birincisi kişisel mahremiyetimizi ihlal edici bilgilerimizi vermemiz gerekiyor. Mesela facebook'a doğum ayı, tarihi ve yılını rahatlıkla veren, akrabalarının, annesinin kızlık soyadının belirlenecek şekilde bilgilerini verenler var. Bu çok kapsamlı şeyler konusunda tüketici kurluşlarının ya da sivil toplum örgütlerinin harekete geçmesi lazım."

BEYAZ GAZETE
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile