Kafes ve Balyoz planlarında adı geçen komutanlar da bulunuyor

Kafes ve Balyoz planlarında adı geçen komutanlar da bulunuyor

Başbakan Erdoğan başkanlığında dün başlayan Yüksek Askeri Şura'da, 134 askerin terfi ve emekliliği görüşülecek. Bu isimler arasında Ergenekon, Kafes ve Balyoz planlarında adı geçen komutanlar da bulunuyor.

TOPLANTIYA SALDIRAY BERK DE KATILDI
Başbakan Erdoğan başkanlığında karargâhta yapılan toplantıya, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile kuvvet ve ordu komutanları katıldı. Toplantıda “Erzincan Ergenekon Davası”nın bir numaralı sanığı Org. Saldıray Berk de yer aldı.


Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin terfi, görev süresinin uzatılması ve emekli durumlarının ele alınacağı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantıları dün başladı. 4 Ağustosta sona erecek toplantılarda Balyoz, Ergenekon, Kafes, irticayla mücadele eylem planı davası sanıklarının da aralarında bulunduğu 134 general ve amiralin durumları görüşülecek. Genelkurmay Karargahında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen ilk toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcısı Orgeneral Bilgin Balanlı katıldı.
YAŞ’ta terfisi görüşülecek isimler arasında Ergenekon, Poyrazköy, Kafes ve Balyoz planlarında adı geçen 11 general ile amiral ve 42 albay da bulunuyor. Ayrıca kadrosuzluk sebebiyle emekliye ayrılacaklar ve görev süreleri bir yıl uzatılacaklar ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları sebebiyle TSK’dan ayrılacak personelin durumları da görüşülecek.

YENİ KOMUTA KADEMESİ

Öte yandan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık’ın görev süreleri 30 Ağustos 2010 tarihi itibarıyla sona eriyor. Orgeneral Başbuğ’un emekliye ayrılmasıyla, bu göreve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in atanması bekleniyor. Orgeneral Koşaner, atanması halinde bu görevi 3 yıl yapacak. Orgeneral Koşaner’den boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ve Orgeneral Işık’tan boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’na da atamalar yapılacak. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın ise görev sürelerinin bitmesine bir yıl var. Şura kararlarının 4 Ağustos Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulmasının ardından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

ERDOĞAN: TSK GÖZ BEBEĞİMİZ

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti. Şura üyeleri, üzerinde ‘YAŞ üyeleri’ yazan kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenkle Aslanlı Yol’dan yürüdü. Erdoğan’ın Atatürk’ün mozolesine çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra, Erdoğan başkanlığındaki heyet, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Erdoğan, deftere şunları yazdı: ‘’Cumhuriyetimizin 87. kuruluş yıl dönümünü idrak ettiğimiz bu dönemde ülkemizi daha demokratik, daha istikrarlı, daha güvenli, daha güçlü ve daha aydınlık yarınlara hazırlamanın milletçe özverili mücadelesi içindeyiz. Milletimizin göz bebeği olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de ülkemizin güvenliği için fedakarca hizmet veriyor. Bütün kurum ve kuruluşlarımızın ortak dayanışma duygusu içinde hareket ediyor olması, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefine ulaşma yönündeki azmimizi ve ümidimizi artırıyor. Değişen, dönüşen, yenilenen şartlar karşısında daima hazırlıklı ve donanımlı olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz açısından Yüksek Askeri Şura çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Bu inançla Ağustos 2010 Yüksek Askeri Şura çalışmalarının ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerine hayırlı olmasını temenni ediyorum.’’

TSK İÇ HİZMET KANUNU 65. MADDESİ İŞLETİLEBİLİR

Bu yılki YAŞ’ta haklarında soruşturma başlatılan ve iddianamelerde adı geçen komutanların terfilerinin TSK İç Hizmet Kanununun 65’inci maddesine göre ele alınmaması bekleniyor. Bu komutanlar şöyle sıralanıyor: “6. Kolordu Komutanı Korg. Nejat Bek, 1. Hava Kuvvet Komutanı Korg. Korcan Pulatsü, Kuzey Deniz Saha Komutanı Kora. Mehmet Otuzbiroğlu, Ulaştırma Okul Komutanı Tümg. İhsan Balabanlı, 52. Tatbik Zırhlı Tümen Komutanı Tümg. Abdullah Dalay, 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümg. Gürbüz Kaya, Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanvekili Tümg. Salim Erkal Bektaş, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümg. Ahmet Yavuz, 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğg. Kasım Erdem, Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğg. Ali Aydın, Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğa. Türker Ertürk, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğa. Mustafa Karasabun, Güney Grup Komutanı Tuğa. Erdem Caner Bener, Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı Tuğa. Ahmet Türkmen, Tuğa. Ahmet Sinan Ertuğrul, Kocaeli Hücumbot Filo Komutanı Tuğa. Abdullah Gavramoğlu.”

Kaynak: Türkiye
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile