MUSA ÖZYÜREK - Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes, Kayseri Büyükşehir Belediyesince yürütülen Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi ile Türkiye'nin 'Alpler'i olma yolunda hızla ilerliyor.
Bulutları delen zirvesi, 3 bin 917 metre yüksekliği, tepesinde eksik olmayan karıyla bölgenin en önemli simgesi Erciyes, proje kapsamında yapılan 200 milyon avroluk yatırımla dünyanın en önemli kayak merkezleri arasına girmeyi başardı.
Büyükşehirler Kanunu'nun 2005 yılında çıkarılmasının ardından Erciyes’in Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olmasıyla Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi'nin çalışmaları da başladı.
Kayak konusunda dünyaca ünlü Avusturyalı şirketlerin danışmanlık hizmeti alındıktan sonra Kayseri için yüzyılın projesi olarak adlandırılan ve 275 milyon avro maliyetli proje kapsamında Erciyes Dağı'nın 26 milyon metrekarelik alanının tapusu Büyükşehir Belediyesince alındı.
Erciyes'in dünyada parmakla gösterilecek kayak merkezleri arasına girebilmesi için yapılması gerekenler çalışmalar ve mekanik tesisler tasarlandı. Ardından belediye tarafından yol, doğalgaz, elektrik, su, haberleşme gibi alt yapı hizmetleri tamamlandı.
Tekir bölgesinde baraka tarzındaki düzensiz yapılar yıkılarak üç ayrı giriş noktasına sağlık merkezleri, kayak ve kiralama dükkanları, kafeteryalar, restoranlar, anne bakım odaları, çocuk oyun alanları, giyinme odaları, lavabo ve temizlik alanları, ibadethaneler gibi düzenli ve modern binalar inşa edildi.
Erciyes'te eskiyen ve işlevini tam yerine getiremeyen 5 mekanik tesis bulunurken, projeyle tesisler sökülerek yerine son teknoloji ve üst düzey güvenlikli 18 mekanik tesis inşa edildi. Tesislerin halat uzunluğu proje öncesinde sadece 7 bin 370 metre ile sınırlı kalırken proje kapsamında tam üç katına çıkarılarak 21 bin 300 metreye yükseltildi.
Proje öncesi saatte 3 bin kişi taşıma kapasitesi bulunan mekanik tesislerin saatteki taşıma kapasitesi 25 bin 500 kişiye çıkarıldı. Ayrıca iki ayrı noktada alttan ısıtmalı gondol tipi teleferik faaliyete geçirildi.
- 150 yapay kar makinesi alındı
Hiç karlama ünitesi olmayan Erciyes, Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi ile birlikte 150 suni karlama makinesine kavuştu. Karlama üniteleri ile Erciyes Dağı'nda 2 milyon metrekarelik alanda yapay kar üretilerek pistler kayağa hazır hale getirildi. Böylece Erciyes, özellikle son 5 yılın en erken kayak sezonunu açan merkez oldu. Sadece Türkiye'de değil, Avrupa'nın gözde kayak merkezlerinde bile küresel ısınmadan dolayı kar yağmaması nedeniyle kayak yapılamazken dağda suni karlama üniteleri aracılığıyla kayak yapılabilen dönem uzatıldı.
Karlama ünitelerinin su ihtiyacının karşılanabilmesi için de daha önce olmayan 235 bin metreküplük suni gölet yapıldı.
- 102 kilometrelik kayak pisti
Proje öncesinde sadece Tekir bölgesinde 2 kilometrelik piste sahip olan Erciyes'te pist uzunluğu Tekir, Hacılar, Hisarcık ve Develi kapılarına yapılan pistlerle 102 kilometreye çıkarıldı. Böylece hem acemi hem de profesyonel kayakçılar için alternatif pistler ortaya çıktı.
Konaklama tesislerindeki 350 kişilik yatak kapasitesi, yeni yapılan otellerle bin 350'ye yükseldi. Kayak merkezi bölgesinde piknikçiler de unutulmadı. Yol kenarlarında güvensiz ve korunaksız alanlarda piknik yapmaya çalışan vatandaşlar, 120 bin metrekarelik alanda Erciyes'in temiz havasında piknik keyfi yaşama olanağına kavuştu.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk tarihinde Mimar Sinan gibi dünyaca ünlü kişiliğe ilham kaynağı olan Erciyes'in 2005 yılına kadar çok atıl bir halde kullanıldığını söyledi.
Büyükşehir Belediyesinin 2005 yılından bu yana devreye girmesiyle Türkiye'de ilk defa dağ yönetimi oluşturulduğunu belirten Cıngı, şöyle dedi:
'Erciyes'e gelen insanların konaklayabileceği, oturup yemek yiyebileceği, çay içebileceği mekanları bırakın kullanabileceği lavabo, arabasını park edebileceği otopark, çöplerini atabileceği çöp kutuları dahi yoktu. Keşmekeş bir düzen vardı. Ciddi anlamda abartılı fiyatlarda çokta kaliteli denemeyecek hizmetler veriliyordu. Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi ile bunların önüne geçtik ve Erciyes'i modern bir kayak merkezi haline getirdik. Son teknoloji mekanik tesislerin olduğu düzenli, huzurlu ve güvenli bir merkez oldu.'
Her kesimden insanların gelip keyifli zaman geçirebileceği bir kayak merkezi oluşturduklarını vurgulayan Cıngı, 'Bu zamana kadar yaklaşık 200 milyon avro yatırım yapıldı. Proje kapsamında UEFA standartlarında 9 futbol sahası, spor merkezleri de yapılarak Erciyes tam bir spor kompleksi haline gelecek.' diye konuştu.
GRAFİKLİ - Erciyes, Türkiye'nin 'Alpler'i Oluyor
Kayseri Büyükşehir Belediyesince yürütülen ve 200 milyon avroluk yatırım yapılan Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi'nde, Erciyes'in sadece Türkiye'nin değil dünyanın da gözde kayak merkezlerinden olması için önemli adımlar atıldı Proje kapsamında 2 kilometrelik pist uzunluğu 102 kilometreye, 350 kişilik yatak kapasitesi bin 350'ye, mekanik tesis sayısı 5'ten 18'e, 7 bin 370 metrelik halat uzunluğu 21 bin 300 metreye, saatte 3 bin kişilik taşıma kapasitesi de 25 bin 500 kişiye yükseltildi.