GRAFİKLİ - Esed, Anlaşmayı İhlal Ediyor

Esed rejimi kısmi ve geçici ateşkes anlaşmasının insani boyutunu da ihlal ediyor Birleşmiş Milletler, rejimin abluka altındaki bölgelere insani yardım girişine izin vermediğine dikkati çekiyor Şimdiye kadar ulaştırılan yardımlar ihtiyaç duyulan ilaç ve ameliyat malzemeleri içermiyor Rejim güçlerinin kontroller sırasında tırlardaki malzemeleri çalarak, yerlerine besin değeri düşük gıdalar koyduğu belirtiliyor.

Esed rejimi, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının insani boyutunu da ihlal ediyor. Rejim güçleri abluka altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılmasında zorluk çıkarıyor.

Ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girdiği 27 Şubat'tan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeki insani yardımlar sadece Şam'ın Muaddamiye, Zebadani ve Doğu Guta ilçeleri, Madaya beldesi, İdlib'in Fua ve Kafraya beldelerine ulaştırıldı. Şam'ın Dareyya ilçesi, Yermük kampı, Cayrud, Ruhaybah, Kanakir, Tadamun, Hacer el Esved beldeleri ise hala yardımların ulaşmadığı abluka bölgeleri. Yerel kaynaklar, Humus'a yardım girmesine izin verildiğini ve yarın yardım tırlarının ulaşma ihtimali olduğunu iddia ediyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın danışmanı ve Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland 17 Mart'ta kuşatma altındaki 18 bölgeden 6'sına rejim izin vermediği için hala insani yardım gönderilemediğini ifade etmişti.

Kaynaklar, 7 aydır hiçbir yardım yapılmayan Humus'un Rastan ilçesinde geçen ay ekmek kalmadığını, ilçedeki yerel meclisin BM'ye yardım çağrısı yaptığını bildirmişti. Hola ilçesinde ise insani durum gittikçe kötüye gidiyor. Şeker, pirinç, yumurta oldukça yüksek fiyatlara satılırken, ilçede yağ ve bulgurun kalmadığı ifade ediliyor. Humus'un Vaer semtinde de 3 gün önce bir çocuk rejimin belde dışına çıkmasına izin vermediği için hayatını kaybetti.

- Rejim güçleri yardımları 'çalıyor'

Bu arada yerel kaynaklar, ulaşan yardımların da eksik olduğunun görüldüğünü belirtiyor. Tırların üzerinde yazan yardım içeriğiyle, tırlardan çıkan malzemelerin örtüşmediğini söyleyen kaynaklar, kronik hastaların ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemelerin ise gönderilmediğini vurguluyor.

Şam'daki kaynaklar ise Madaya ve Zebadani'ye girecek tırların kontrolü sırasında besin değeri yüksek bazı maddelerin rejim güçlerince çalındığını, yerine başka malzemeler konduğunu söylüyor. Madaya yerel meclis üyesi Hüsam Madayi, beldeye girecek ton balığı konservelerinin rejimin milis güçleri Şebbihalar tarafından çalındığını kaydetti.

Muaddamiye'deki kaynaklar, yardım tırlarında sadece temizlik ve gıda malzemesi bulunduğunu, ilaç ve ameliyat malzemelerinin olmadığını aktarıyor.

- Ölümcül salgın hastalıklar baş gösterdi

Şam'ın kuzeybatısındaki Madaya beldesinde ise 'Kuvaşiorkor' isimli protein eksikliğine bağlı hastalık baş göstermiş durumda. Beldede yaklaşık 50 çocuğun bu hastalıkla mücadele ettiği, bir çocuğun da geçen hafta hayatını kaybettiği bildiriliyor.

392 ağır hasta hala beldeden çıkarılmayı bekliyor. BM, 18 Ocak'ta beldede 400 ağır hasta bulunduğuna dikkati çekmiş, 12 Şubat ve 29 Şubat'ta aralarında çocuk olmayan dörder hasta beldeden çıkarılmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq da Suriye'de insani yardım ulaştırma çabalarının sürdüğünü ancak rejimin bazı bölgelerde zorluk çıkardığını söylemişti. 3 Mart'ta yaptığı açıklamada Haq, rejimin Muaddamiye'ye giden konvoylardaki tıbbi malzemelerin geçişini 29 Şubat'ta engellediğini, ameliyat malzemelerinin ise götürülemediğini kaydetmişti.

BM Dünya Gıda Programı'na göre, Suriye'de abluka altındaki 18 bölgede 486 bin 700 kişi yaşıyor.

Ablukadaki 18 bölge şöyle:

- Şam'a bağlı Madaya beldesi, Muaddamiye ilçesi, Doğu Guta ilçesi, Yermük kampı, Zebadani ilçesi, Cayrud ve Ruhaybah beldeleri, Kanakir beldesi, Tadamun beldesi, Hacer el Esved mahallesi, Dareyya ilçesi.

- Humus'a bağlı Telbise ilçesi, Rastan ilçesi, Hola bölgesi, Vaer semti.

- İdlib'e bağlı Fua ve Kafraya beldeleri.

- Deyrizor il merkezi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile