GRAFİKLİ - Hollanda'nın Seçim Gündemini Aşırı Sağ Belirliyor

Hollanda'da 15 Mart genel seçimleri için geri sayım başladı Uzun süredir anketlerde ilk sırada gelen ırkçı Wilders'in partisi, son haftalarda düşüşe geçti Seçim öncesi propaganda gündemini aşırı sağcı politikalar belirledi, ana akım partiler de Wilders'e kayan oyları toplamak için göçmen karşıtı söylemlerde bulunuyor Başbakan Rutte'nin Liberal Partisi en güçlü aday ancak hiçbir partiye tek başına iktidar şansı verilmiyor.

Hollanda'da 15 Mart'ta yapılacak seçime sayılı günler kala aşırı sağ eksenine kayan siyasiler, ırkçı söylem ve eylemlerini artırdı.

Maurice de Hond kurumunun yaptığı haftalık ankete göre, birinci sırada gelen Başbakan Mark Rutte'nin Liberal Partisinin (VVD) 25 vekil çıkarması bekleniyor.

Uzun süredir birinci sırada yer almasına rağmen son haftalarda ikinciliğe düşen aşırı sağcı Geert Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisinin (PVV) ise 23 vekil çıkaracağı tahmin ediliyor.

Ankete göre, Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) 21, Yeşil Sol (GL) 18, Demokratlar 66 (D66) 17, Sosyalist Parti (SP) 14, İşçi Partisi (PVDA) 9 ve Müslümanların kurduğu Denk Partisi 2 vekille parlamentoda yer alacak.

Son günlerde düşüşe geçen PVV, Hollanda’nın 'İslam'dan arındırılması'na dayanan programında ülkedeki camileri kapatmayı, Kur'an-ı Kerim'i yasaklamayı ve sığınmacılara verilen oturma izinlerini iptal etmeyi vadediyor.

Her ne kadar düşüşe geçse de PVV'nin, son ana kadar Başbakan Rutte'nin partisi VVD ile başa baş gideceği öngörülüyor.

Son seçime göre büyük oranda oy kaybeden Başbakan Rutte'nin liderliğindeki VVD de seçmenlerin PVV'ye kayması üzerine ırkçı söylemlerini artırmaya başladı.

PVV partisiyle kesinlikle koalisyon yapmayacaklarını belirten Rutte'nin, Hollanda vatandaşı Türk gencine 'defol git' demesi, gazeteye 'kurallara uymuyorsan ülkeyi terk et' ilanı vermesi, son olarak Hollanda'da yapılacak halk oylamasıyla ilgili etkinliği yasaklamak istemesi lideri olduğu VVD'nin oylarının artmasına sebep oldu.

Seçim öncesi propaganda gündemini aşırı sağcı politikalar belirledi, ana akım partiler de Wilders'e kayan oyları toplamak için göçmen karşıtı söylemlerde bulunuyor.

Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher de lideri olduğu PVDA'nın halkın güvenini kaybetmesi ve azınlık grupların oylarını artık kolayca alamayacağının ortaya çıkması üzerine partisinin oylarını yükseltmek için göçmenler ve Türkiye karşıtı söylemlere yöneldi.

İslam'a karşı tavır alarak geçen sene ülkedeki camilere finansal yardımın engellenmesi için önerge veren CDA da sağ kesim seçmenleri arkasına aldı.

Felemenkçe 'düşün' anlamına gelen DENK, milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk tarafından kuruldu. Son seçimde PVDA'dan parlamentoya giren Kuzu ve Öztürk, partinin entegrasyon politikasına güvenoyu vermedikleri için ihraç edilmişti.

Son yıllarda Hollanda'da Müslüman ve Türk karşıtlığının giderek artması üzerine sesi duyulmayan insanların sesini duyurmak için siyasi arenaya giren DENK, Müslüman ve Türklerin yanı sıra Hollandalılardan da destek beklediğini açıkladı.

Gelecek hafta yapılacak seçimde farklı partilerden 27 Türk kökenli aday, milletvekili olmak için yarışacak.

Başbakan Rutte'nin liderliğindeki VVD, seçimde en güçlü aday ancak hiçbir partiye tek başına iktidar şansı verilmiyor.

Bir partinin hükümet kurabilmesi için parlamentodaki 150 milletvekilinden en az 76'sının desteğini alması gerekiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile