NURAN ERKUL - Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, bölgelerinde150 binin üzerinde aboneyi akıllı sayaca bağladıklarını belirterek, 'Entegre bir bilişim altyapısı içerisinde dünyanın en gelişmiş sistemlerinden birini kuruyoruz. Buraya kurulacak sistem fonksiyonel anlamda dünyada başka herhangi bir dağıtım altyapısında yok. Bu sayaçlar üzerine şifreleme fonksiyonunu da ekliyoruz, Ar-Ge ekiplerimiz bu sistemi 2017 sonunda devreye alacaklar.' dedi.
Elektrik tedariğini kesintisiz sağlamak ve kayıt dışı kullanımı engellemek için yaptıkları teknoloji çalışmalarını AA muhabirine anlatan Atalay, Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde tüketilen elektriğin yüzde 70'den fazlasının kayıt dışı kullanıldığını söyledi.
Faturalandırılan tüketimin ise yüzde 20'sinin tahsil edilemediğini ifade eden Atalay, Dicle bölgesinde abone başına yıllık elektrik tüketiminin de Türkiye ortalamasının 3 katı seviyesinde gerçekleştiğini aktardı.
Atalay, bölgedeki elektrik tüketiminin yaz ve kış aylarında 2 katına çıktığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
'Yatırımlarımızın önemli bir kısmı kayıt dışı kullanımı önlemeye yönelik geliştirdiğimiz teknoloji projelerine gidiyor. ABD’li Oracle firması ve çözüm ortaklarıyla çok büyük bir proje başlattık. 100'ün üzerinde mühendis Diyarbakır'da Ar-Ge çalışması yapıyor. Bölgede 150 binin üzerinde aboneyi akıllı şebekeye bağladık. Şu an, oransal olarak Türkiye’nin en büyük akıllı şebeke ağı Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde bulunuyor. Yavaş yavaş sahada yeşil alan dediğimiz mahalleler oluşturuyoruz. Bu mahallelerde sayaçların tamamını uzaktan okuyabiliyoruz, ölçümlerini yapabiliyoruz. Bu şekilde teknolojik yatırımlarla bir mahallenin ne kadar kayıt dışı kullandığını, bu kullanımın hangi binada ve abone tarafından gerçekleştirildiğini belirleyebiliyoruz. Böylece, entegre bir bilişim altyapısı içerisinde dünyanın en gelişmiş sistemini kuruyoruz. Buraya kurulacak sistem fonksiyonel anlamda dünyada başka herhangi bir dağıtım altyapısında yok. Bu sistemin içerisinde müşteri ilişkileri yönetimi, faturalama, operasyonel yönetim sistemleri, ölçü yönetim sistemi, SCADA, kesinti ve iş gücü yönetimi, varlık yönetimi gibi birçok alt fonksiyonların yanı sıra uç birim olarak akıllı haberleşmeli sayaçlar var. Bu sayaçlar üzerine şifreleme fonksiyonunu da ekliyoruz, Ar-Ge ekiplerimiz bu sistemi 2017 sonu devreye alacaklar.'
- 'Marta kadar 30 bin sayaç daha takılacak'
Söz konusu sayaçların tamamen yerli Ar-Ge mühendisleri ile yerli üretici firmanın birlikte çalışması sonucu dizayn edildiğini belirten Atalay, sayacın özel olarak kilitleme mekanizmasına sahip olduğunu ve uzaktan yönetilebildiğini aktardı.
Atalay, sayacın elektrik kullanımını mevcut sözleşmeye göre kısıtlayabildiğini ve bir müdahaleye maruz kaldığında da alarm verdiğini anlattı.
Sayacın, bilinen kayıt dışı elektrik kullanma yöntemlerinin tamamına karşı korumalı olduğunu işaret eden Atalay, 'Bu sayaç tam fonksiyonel olarak devreye alındığında sayaçsız vatandaşın enerji alıp kullanması mümkün olmayacak. Bunlar için özel panolar geliştirdik ve bunların bulunduğu yapıda sayaçtan geçen toplam enerjiyi ölçen toplayıcı sayaçlarımız var. Bu çok gelişmiş sayaçtan 30 binden fazlasını mart ayına kadar sahaya monte etmeyi planlıyoruz. Bu sayaçların teknolojik olarak görevini yerine getirdiğini ve problemsiz olarak çalıştığını belirledikten sonra hedefimiz tüm müşterilerimiz için bu sayaçları kullanmak.' değerlendirmesinde bulundu.
Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Mardin'de 1,6 milyon abonesi bulunan Dicle Elektrik Dağıtım AŞ, 625 araç ve 5 bin civarında personelle bölgede yıllık 21 milyar kilovatsaat elektriğin dağıtımını gerçekleştiriyor.
GRAFİKLİ-Kaçak Elektriğe Karşı Şifreli Sayaç Sistemine Geçiliyor
Dicle Elektrik Dağıtım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Atalay: 'Türkiye'nin oransal olarak en büyük akıllı şebeke ağı Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde bulunuyor. Bölgede 150 binin üzerinde aboneyi akıllı şebekeye bağladık' 'Entegre bir bilişim altyapısı içerisinde dünyanın en gelişmiş sistemlerinden birini kuruyoruz. Kurulacak sistem fonksiyonel anlamda dünyada başka bir dağıtım altyapısında yok' 'Bu sayaçlar üzerine şifreleme fonksiyonunu da ekliyoruz, ArGe ekiplerimiz bu sistemi 2017 sonunda devreye alacaklar'