Programda çeşitli konu başlıkları altında yer verilen projelerden bazılarının ilk kez hayata geçeceği, bazılarının ise mevcut uygulamaların daha da genişletilmiş hali olduğu ifade edildi.
Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan programda, demokratik bir perspektifle yapılandırıldığında, parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasında demokrasiye uyum açısından bir fark bulunmadığına vurgu yapıldı.
64. Hükümet Programı'na göre yeni Anayasa, milletin kültürel ve toplumsal çeşitliliğini tanıyan, herhangi bir etnik veya dini kimliğe referans yapmayan vatandaşlık tanımını esas alacak.
Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci'ne de yer verilen programa göre akan kan duruncaya ve kamu düzeni tesis edilinceye kadar terörle mücadeleye devam edilecek. Hukuk ve kardeşlik tam anlamıyla tesis edilinceye kadar da çözüm iradesi korunacak. Demokratikleşme konusunda atılacak adımlarda muhatap tüm millet olmaya devam edecek.
Cemevleri, eğitim sisteminde bilgilendirme, üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda Alevi kanaat önderleriyle diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımlar atılacak.
- Paralel Devlet Yapılanmasıyla mücadeleye devam edilecek
Paralel Devlet Yapılanması, milli güvenliği ve meşru demokratik sistemi tehdit eden yeni vesayet odağı şeklinde tanımlandı.
Yargı ve güvenlik bürokrasisini, sivil toplumun çeşitli kesimlerini ve iş dünyasını tesiri altına almaya çalışan bu yeni vesayet odağının siyaseti kendi hedefleri doğrultusunda dizayn etme çabaları, bürokrasi içinde şeffaflığı yok eden gayretleri ve vesayetçi anlayışının milli güvenliği tehdit ettiğine dikkat çekilen hükümet programına göre milli iradeden alınan güçle bu yapıları tamamen ortadan kaldıracak şekilde kararlı mücadele devam edecek.
Sınırların korunmasından sorumlu olacak yeni, profesyonel bir sınır kolluğu teşkilatı kurulacak.
- 10 işçi zorunluluğu kalkacak
Seçilme yaşı 18'e indirilecek, Sosyal Yardım Kanunu çıkarılacak, engelli genç ve çocukların kısa süreli gündüz ve yatılı bakımı için güvenli biçimde bırakılabilecekleri "Engelli Yaşam Merkezleri" kurulacak.
Çalışma hayatına ilişkin olarak asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesi yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonuna teklifte bulunulacak. Yüzde 6 oranındaki İşveren Sigorta Primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu da kaldırılacak.
Şehirlerin planlı ve sağlıklı bir yapıya kavuşması için arazi kullanımı, planlama ve yapılaşma konularında temel ilke ve standartlar ile denetim mekanizmasını içerecek şekilde imar ve şehircilik mevzuatı yenilenecek.
Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Gözeten Kentsel Dönüşüm Öncelikli Dönüşüm Programı hayata geçirilecek. İmar değişiklikleriyle oluşan değer artışından kamunun pay almasını sağlayacak düzenlemeler yapılacak.
- Milli aşı üretilecek
Kişiye özel kanser tedavisini öngören "ONCOGEN" projesi hayata geçirilecek, milli aşı projesiyle aşı üretilecek. Öte yandan Kamu-Özel Ortaklığı modeliyle başlatılan şehir hastaneleri projeleri tamamlanacak.
Türkiye Afet Yönetim Strateji Belgesi tamamlanacak. Bölgesel Afet Eğitim Merkezlerinin ve Gezici Afet Eğitim Merkezlerinin sayısı artırılacak.
Eğitimde kaliteye öncelik verilecek. Bu kapsamda "Eğitimde Kalite Seferberliği" başlatılacak ve "Eğitim Kalite Endeksi" hazırlanacak.
- Üçüncü nükleer enerji santraline başlanacak
Trafik yoğunluğunun yüksek olduğu kesimlerde trafik güvenliğinin artırılması ve taşıma sürelerinin kısaltılması amacıyla bölünmüş yol uzunluğu 30 bin kilometreye çıkarılacak.
İlk milli yüksek hızlı tren faaliyete geçirilecek, milli bölgesel uçak ile Türksat 5A uydusunun yapımına başlanacak.
Kişisel verilerin korunması ve siber güvenliğe ilişkin yasal düzenlemeler hayata geçirilecek. Siber Suçla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanacak ve Bilişim Suçları İhtisas Mahkemeleri kurulacak.
Ayrıca gelir ve kurumlar vergisi kanunlarını birleştirilerek yeni Gelir Vergisi Kanunu çıkarılacak. Söz konusu düzenlemeyle yüksek teknolojiye dayalı, ihracatı ve bu kapsamdaki yatırımları destekleyecek vergi teşvikleri getirilecek.
Görüşmeleri sürdürülen üçüncü nükleer enerji santralinin yapımına bu dönemde başlanacak.
Farklı finans kurumları arasında haksız rekabete yol açan vergi uygulamaları ortadan kaldırılacak, finans alanında ihtisas mahkemeleri kurulacak.
AB müktesebatına uyum süreci hızlandırılacak. Hükümetin gösterdiği samimi yaklaşıma AB kurumlarının ve üye ülkelerin de gerekli karşılığı vermesi beklentisi vurgulanacak.
Önümüzdeki dönemde, enerji ve ticaret başta olmak üzere Rusya'yla ilişkilerin, karşılıklı hassasiyetlere saygı içerisinde ve müşterek menfaatler doğrultusunda güçlendirilmesine gayret gösterilecek.
GRAFİKLİ≪Br/≫64. Hükümet Programı
ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün TBMM Genel Kurulunda okunan Hükümet Programı'nda Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci, başkanlık sistemi, yeni Anayasa, Paralel Devlet Yapılanması, yargı, güvenlik, çalışma hayatı, eğitim, sağlık, enerji ve çevre gibi konulara yer verildi.