GRAFİKLİ - Suudi Arabistan'ın En Yoğun 3 Günü

Lübnan Başbakanı Hariri'nin istifasını Suudi Arabistan ziyaretinde duyurmasıyla başlayan gelişmeler dünya gündemine damgasını vurdu Yemen'deki Husilerin balistik füze saldırısı, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu kurulması, aralarında prens ve bakanların da olduğu çok sayıda üst düzey yetkilinin gözaltına alınması, Prens Mansur ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopterin düşmesi ve İran'ı hedef alan sert açıklamalar, Suudi Arabistan'ı 72 saat içinde dünya gündeminin ilk sırasında tuttu.

Suudi Arabistan cumartesi gününden itibaren art arda gelen haberlerle hem ülke tarihinin en yoğun 72 saatini yaşadı, hem de dünya gündemine damgasını vurdu.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Suudi Arabistan ziyaretinde istifasını duyurmasıyla başlayan sıcak gündem, Yemen'deki Husilerin Riyad Havalimanı'na yönelik balistik füze saldırısıyla devam etti.

Ardından Kraliyet kararnamesiyle Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu kurulduğu bildirildi ve aralarında prens ve bakanların da olduğu çok sayıda üst düzey devlet yetkilisi ve iş adamı gözaltına alındı.

Gündem yoğunluğu pazar günü Prens Mansur bin Mukrin ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopterin düşmesi ile devam ederken, İran'a karşı sert açıklamalar ve son olarak pazartesi günü Yemen'in tüm kara, hava ve deniz sınırlarının kapatıldığı haberi geldi.

- Hariri'nin Riyad'da istifası

Suudi Arabistan'a cuma günü beklenmedik bir ziyaret gerçekleştiren Lübnan Başbakanı Hariri, cumartesi öğle saatlerinde başkent Riyad'da katıldığı bir programda başbakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Hariri’nin istifa kararı Lübnan'da büyük bir sürpriz olarak karşılanırken, devlet yönetiminde etkisi artan Hizbullah örgütü lideri Hasan Nasrallah, Hariri'nin Suudi Arabistan tarafından istifaya zorlandığını ve Lübnan'a dönmesine izin verilmediğini iddia etti. Suudi Arabistan bu iddiaları yalanladı. Hariri istifasında Hizbullah'ı ve İran'ı suçlayan sert açıklamalarda bulundu.

- Riyad Havalimanı'na balistik füze saldırısı

Cumartesi akşam saatlerinde başkent Riyad'da art arda duyulan patlama seslerinden sonra ortaya çok sayıda iddia atıldı.

Olayın ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından yapılan açıklamada, Yemen'den İran destekli Husiler tarafından Riyad'a balistik füze atıldığı, füzenin havalimanı yakınlarında iken Patriot'lar tarafından imha edildiği, ölü ya da yaralı olmadığı bildirildi.

- Kraliyet kararnameleri ve "Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu"

Riyad'da duyulan patlama seslerinin etkisi henüz geçmişken Suudi Arabistan resmi haber ajansı (SPA) Kral Selman bin Abdülaziz tarafından kraliyet kararnameleri yayımlandığını duyurdu.

Bu kapsamda, başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın yürüteceği "Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu" kurulduğu belirtildi. Komisyon, soruşturma yapmak, gözaltı, mal varlıklarına el koyma, yurt dışı yasağı koyma gibi birçok özel yetki ile donatıldı.

Yayımlanan kararnamede ayrıca 2 bakanla bir kuvvet komutanının görevden alındığı bildirildi. Buna göre, ülkedeki en önemli kişi ve kurumların güvenliğini sağlayan "Kraliyet Muhafızları" birliğinin başındaki Kraliyet Muhafızları Bakanı Prens Mutab bin Abdullah ile Ekonomi ve Planlama Bakanı Mühendis Adil bin Muhammed Fakih ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed azledildi.

- Yolsuzluk tutuklamaları

Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'nun kuruluşuna ilişkin açıklamanın ardından saatler geçmeden bu kez aralarında azledilen bakanlar, 11 Prens, pek çok eski bakan, bakan yardımcısı ve iş adamının olduğu çok sayıda üst düzey ismin gözaltına alındığı haberleri geldi.

Suudi Arabistan'ı dünya gündeminin birinci sırasına taşıyan gözaltı listelerinde siyaset, ekonomi, medya alanlarında ülkenin ve dünya kamuoyunun yakından tanıdığı isimler vardı.

Dünyaca ünlü milyarder iş adamı Prens Velid bin Talal, Kraliyet Muhafızları Bakanı iken görevinden azledilen ve eski Veliaht Prens Muhammed Bin Nayif'e yakınlığı ile bilinen Mutab bin Abdullah, Kral Abdullah döneminin Kraliyet Divanı Başkanı Halid Tuveyciri gibi birçok yetkili yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Ayrıca, özel uçakların yurt dışına çıkışlarına yasak konulduğu duyuruldu.

- Helikopter kazası ve emir yardımcısının ölümü

Suudi Arabistan'dan pazar günü akşam saatlerinde Prens Mansur bin Mukrin ve üst düzey yetkilileri taşıyan helikopterin düştüğü haberi geldi.

İçişleri Bakanlığı, Asir Bölgesi Emir Yardımcısı Prens Mansur ve beraberindeki 8 üst düzey yetkiliyi taşıyan helikopterle ülkenin güneyindeki Ebha kenti yakınlarında iletişimin kesildiğini, daha sonra da helikopterin enkazına ulaşıldığını duyurdu.

Kraliyet Divanı'ndan yapılan açıklamada ise Prens Mansur'un hayatını kaybettiği belirtildi.

- Yemen sınırlarının kapatılması

Suudi Arabistan'ın 72 saatlik yoğun gündemi içinde İran'ı suçlayan üst düzey açıklamalar birbirini izledi.

Riyad yönetiminin öncülük ettiği koalisyon güçleri, pazartesi günü balistik saldırıda kullanılan füze teknolojisinin İran'a ait olduğunu açıkladı ve bu nedenle saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu.

Koalisyon ayrıca, Yemen'in tüm kara, hava ve deniz sınırlarının insani durumlar dışında kapatıldığını, kısa sürmesi beklenen bu yasağın Husilere silah yardımının engellenmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasından sonra kaldırılacağını duyurdu.

Yemen'de Husilere karşı Mart 2015'ten bu yana operasyon düzenleyen Suudi Arabistan, Riyad'a yönelik balistik füze saldırısı sonrasında ilk kez aralarında Husi lider Abdulmelik Husi'nin de olduğu 40 kişilik bir liste yayınlayarak para ödülü koydu.

Yemen'deki terör eylemlerinden sorumlu tutulan bu kişilerin yerlerini bildirenlere toplam 430 milyon dolar ödül verileceğini açıklayan Suudi Arabistan, balistik füze saldırısında kullanılan teknolojinin Yemen'de bulunmadığını bu teknolojinin İran tarafından Husilere verildiğini ifade ederek, Tahran yönetimini de saldırıdan sorumlu tuttu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile