VOLKAN KAŞİK - İLKAY GÜDER - Türkiye, terör örgütü DAEŞ'e karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Türkiye'de DAEŞ'e yönelik operasyonlarda bugüne kadar gözaltına alınan 5 bin 310 kişiden bin 654'ü tutuklandı.
Türkiye'ye yönelik faaliyetlerine 2013 yılından itibaren başlayan DAEŞ, aynı yıl Türkiye tarafından terör örgütü listesine alındı. 2014 yılında DAEŞ'in Musul'u ele geçirmesinden sonra Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğunda görevli 49 kişiyi rehin almasıyla artan DAEŞ tehdidi, ilerleyen süreçte yurt dışından ülke içerisine taşındı.
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015'te ve 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde canlı bombalarla düzenlenen saldırıların ardından yapılan çalışmalarda, faillerin terör örgütü DAEŞ ile irtibatlı olduğu ortaya çıktı.
Son olarak İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısının da yine DAEŞ tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi.
DAEŞ saldırılarına karşı çok yönlü mücadele eden ve güvenliğini her geçen gün artırmaya çalışan Türkiye, terör örgütüne yönelik çok yönlü mücadele örneği veriyor.
DAEŞ'e yönelik operasyonlarına hız kesmeden devam eden Türkiye'de bugüne kadar gözaltına alınan 5 bin 310 kişiden bin 654'ü tutuklandı. Bu yılın ilk 6 ayında bin 654 kişi gözaltına alınırken, bunların 791'inin yabancı uyruklu olması dikkati çekti.
DAEŞ ile mücadele kapsamında bugüne kadar 50 binin üzerindeki şüphelinin yer aldığı liste 144 ülkeyle paylaşılırken, 3 bin 500 civarında şüpheli de Türkiye'den geldikleri ülkelere gönderildi.
Ülke genelinde polis, jandarma ve hudut birliklerinin yürüttüğü operasyonlarda örgüte ait çok sayıda doküman, silah ve mühimmat da ele geçirildi.
Bir yandan yurt içindeki operasyonlarını sürdüren Türkiye, Suriye sınırından teröristlerin geçişini engellemek için de önemli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, Hatay'dan Mardin'e kadar olan sınır hattındaki duvar örme çalışmalarında sona yaklaşıldı.
Gaziantep'in Karkamış ilçesi sınır hattıyla terör örgütü DAEŞ kontrolündeki bölgeye beton duvar örme çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.
Her biri 2,5 metre genişliğinde, 3,6 metre yüksekliğinde ve 8 ton ağırlığındaki duvarlar, altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından sınır hattına yerleştiriliyor.
Türkiye, sınır hattında aldığı önlemlerle DAEŞ'e geçit vermiyor.
- DAEŞ ile mücadele devlet politikası
Türkiye'nin DAEŞ'e karşı yürüttüğü mücadele stratejisi aslında 4 ana başlıktan oluşuyor. Ülke içerisinde terör örgütüyle bağlantılı olduğu düşünülen gruplara yönelik güvenlik operasyonları bunlardan sadece birisi.
Yabancı savaşçılarla mücadele ikinci, DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyona verilen destek üçüncü ve son olarak terörün finansmanının önlenmesine yönelik ulusal ve uluslararası mücadele de dördüncü unsuru oluşturuyor.
Bu çok boyutlu mücadele, Türkiye'nin DAEŞ'i terör örgütü olarak tanıdığı 2013'ten bu yana mücadeleyi devlet politikası olarak şekillendirdiğini de gösteriyor.
- DAEŞ'in Türkiye'de sivilleri hedef alan saldırıları
Terör örgütü DAEŞ'in Türkiye'de canlı bomba, roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla sivillere yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda 223 kişi hayatını kaybetti.
Terör örgütü DAEŞ tarafından 18 Ocak'tan tarihinden itibaren Kilis'e 83 roket mermisi atıldı. Atılan roket mermileri sonucu 21 kişi yaşamını yitirirken, 80'den fazla kişi yaralandı.
DAEŞ mensuplarınca 29 Haziran'da Atatürk Havalimanı'nda canlı bombalar ve uzun namlulu silahlarla gerçekleştirilen saldırıda 45 kişi hayatını kaybetti.
Terör örgütünün 2015 yılında Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki canlı bomba ile gerçekleştirdiği saldırıda 34 kişi, Ankara Garı'ndaki bombalı saldırıda ise 107 kişi yaşamını yitirdi.
DAEŞ tarafından İstiklal Caddesi'nde 19 Mart'ta gerçekleştirilen canlı bomba saldırısında 3'ü ABD-İsrail ortak vatandaşı ve biri İranlı olmak üzere 4 kişi öldü.
Sultanahmet'te 12 Ocak'ta DAEŞ mensubu canlı bomba tarafından gerçekleştirilen saldırıda 12 Alman vatandaşı hayatını kaybetti.
- TSK'dan DAEŞ'e büyük darbe
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), terör örgütü DAEŞ saldırılarının artmasının ardından Suriye'deki DAEŞ hedeflerini Fırtına obüsleri, çok namlulu roketatar ve tank atışlarıyla vurdu ve çok sayıda örgüt mensubu etkisiz hale getirildi.
Haziran ayında Suriye'nin çeşitli bölgelerinden Türkiye'ye yönelik atış hazırlığında olduğu tespit edilen terör örgütü DAEŞ unsurlarına Fırtına obüsleri, çok namlulu roketatar bataryaları ile karadan, koalisyon uçakları ile de havadan düzenlenen operasyonlarda çok sayıda bina, silah sistemleri, silahlı araç, havan mevzisi imha edildi.
Suriye'deki DAEŞ mevzilerinden 9 Ocak'tan bugüne kadar yapılan saldırılara, Türkiye tarafından çeşitli ateş destek vasıtalarıyla gerçekleştirilen atışlar sonucu 500'den fazla örgüt üyesi etkisiz hale getirildi.
Terör örgütüyle mücadelesini kararlılıkla sürdüren ve özellikle sınır hattında aldığı önlemlerle DAEŞ'e geçit vermeyen Türkiye'deki operasyonlarda tutuklananların yargılanma süreçleri de devam ediyor.
GRAFİKLİ - Türkiye'den DAEŞ'e Karşı Kararlı Mücadele
Türkiye'nin terör örgütü DAEŞ ile mücadelesi kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarda bugüne kadar gözaltına alınan 5 bin 310 kişiden bin 654'ü tutuklandı TSK'nın Suriye'deki DAEŞ hedeflerine yönelik 2016 yılındaki operasyonlarında 500'den fazla DAEŞ mensubu terörist etkisiz hale getirildi DAEŞ ile mücadele kapsamında bugüne kadar 50 binin üzerindeki şüphelinin yer aldığı liste 144 ülkeyle paylaşılırken, 3 bin 500 civarında zanlı da Türkiye'den geldikleri ülkelere gönderildi Terör örgütü DAEŞ'in İstanbul ve Ankara başta olmak üzere sivillere yönelik saldırılarında 223 kişi hayatını kaybetti.