Gram Gram Büyüdüler
Her 10 bebekten 1’inin prematüre (düşük doğum ağırlığı) dünyaya geldiği günümüzde bu alanda hizmet veren Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde yapılan kuvöz bakımı ve tedavilerle adeta yeniden hayat bulan bebekler, "Dünya Prematüreler Günü"nde bir araya geldiler.
Başkent Üniversitesi Seyhan Hastanesi’nde düzenlenen kutlama törenine, annelerinin kucağında ya da okullu bir öğrenci olarak anne ve babalarının ellerinden tutarak gelen bir zamanların prematüre bebekleri için pastalar kesildi, anılar anlatıldı, duygu yüklü ama bir o kadar da mutlu anlar yaşandı.
Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Turgut Noyan, günün önemine ilişkin açıklamasında, yeni doğan yoğun bakım uygulamalarındaki gelişmeler sayesinde artık düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelen bebeklerin de yaşama şanslarının arttığını söyledi.
Noyan, "Hastanelerin en önemli çıktısı sağlıkla taburcu ettikleri insanlardır. 500 gram doğarak sağlığına kavuşan çocukları bugün burada sağlıklı ve büyümüş olarak görmek bizleri mutlu etti. Bunlar hastanemizin yöneticileri ve çalışanları için gurur kaynağıdır. Başkent Üniversitesi hem sağlıkta hem de eğitim de böle mutlu tablolara vesile olmak için vardır’’ dedi.
10 BEBEKTEN BİRİ PREMATÜRE
Başhekim Doç. Dr. Ali Fuat Yapar ise hastanelerinde yoğun bakım hizmeti almaya muhtaç 40 bebeğe aynı anda bakabildiklerini belirterek, "3 ayrı yoğun bakım birimimizin 2’si pramatüre bebeklerle ilgilidir. Hastanemiz sadece Adana il merkezinden değil, geniş bir coğrafyadan hastalar geliyor" bilgisini verdi.
Yenidoğan Uzmanı ve Başkent Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi Koordinatörü Prof. Dr. Hande Gülcan ise 2004’ün Ağustos ayından beri hastanede görev yaptığını belirterek, "Yaklaşık yılda 750 civarında hastamız oluyor. Bugün doğan her 10 bebekten birinin prematüre olduğunu düşünürsek, yenidoğan yoğun bakım servislerin önemi daha iyi anlaşılıyor. Kadın doğan ve yenidoğanda güçlü, işini seven bir ekiple çalışıyoruz" dedi.
Anne karnında 37 haftadan az kalan bebeklere "prematüre" denildiğini ifade eden Prof. Dr. Gülcan, "Normal bir gebelik süresi tekil gebelikte 40 haftadır. Biz bugünkü organizasyonumuza 32 haftadan az süreyle anne karnında kalan ve doğum ağırlığı 1 kilogram ve altında olan bebekleri aileleriyle birlikte davet ettik. Onları burada sağlıklı, mutlu görmek onlar için yaşadığımız tüm yorgunlukları aldı" diye konuştu.
560 GRAMLIK BEBEK YAŞATILDI
Prof. Dr. Gülcan, konukları arasında 560 gram doğan ve doğum sonrası ağırlığı 460 grama kadar düşen, bugün ise sağlıklı 3.5 yaşında bir çocuk olan bebek ve ailesinin de bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Çoğunlukla 550 gram altında doğan bebeklerin yaşama şansı çok azdır. Biz burada bebeklerimizi yaşatabilmek için tıbbın tüm imkanlarını kullanıyoruz. Elbette Allah ömür verdiyse yaşıyorlar. Sadece bebekleri yaşatabilmek değil, onları bu kadar düşük doğum ağırlığına rağmen en az sağlık sorunlarıyla hayata tutundurma çabasında oluyoruz. Çünkü, düşük doğum ağırlığında birçok sağlık riskleri de oluşuyor. Bebeklerimizi taburcu ettikten sonra düzenli takibe alıyoruz."
İlk defa 2008 yılında Avrupa’da ebeveynler tarafından kutlanan prematüreler günü, 2011 yılından itibaren de dünyada 60 kadar ülkede kutlanıyor.