Gramla Satiliyor, Kilogram Fiyati Dudak Uçuklatiyor

Gramla Satiliyor, Kilogram Fiyati Dudak Uçuklatiyor

Elazig’da bir hektar alan üzerinde ekimi yapilan ve kilogrami 30 ila 60 bin lira arasinda degisen safran bitkisinin hasadina baslandi.

Elazig’in Kovancilar ilçesine bagli Yarimca köyünde yasayan Bayram Çaliskan, grami 35 ila 60 lira arasinda degisen safran bitkisini Elazig’da yetistirmeye karar verdi. Ilk basta deneme yapan Bayram, önce küçük bir alanda denedigi safran bitkisini verim almaya baslayinca bir dekarlik alana yaydi. Bu yil, dünyanin en pahali baharati olan safranin hasadi basladi.



"Dünyanin en pahali bitkisi olan safrani Elazig’da yetistirmeyi basardik"

Bagisiklik sistemi üzerinde etkili olan özellikle alternatif tipta kullanilan tibbi aromatik bitkilerin üretiminin önemliligi daha da fazla anlasildigini belirten Elazig Tarim ve Orman Il Müdürü Dr. Turan Karahan, "Bizler de bu gerçeklik üzerinde ilimizde tibbi aromatik bitkiler yetistiriciligi noktasinda ciddi çalismalar ve projeler yürütüyoruz. Yürüttügümüz projeler den bir tanesi de bayram kardesimizde birlikte bu köyde baslattik. Yaklasik 2 sene önce baslattigimiz demonstrasyon çalismalarini basarili bir sekilde yürüttügümüz ve bugün hasat etkinligini yapacagiz. Belki de dünyanin en degerli bitkilerinden birisi olan safran bitkisi yetistiriciligini Elazig ilimizin ikliminde cografyasinda topraginda yetistirmeyi basardik. Demonstrasyon çalismalarinin basarili olmasiyla birlikte bitkisel üretimi gelistirme projeleri çerçevesinde bakanligimiza sundugumuz ve önümüzdeki 2022 yilinda DAP Kalkinma Idaresi projeleri içerisinde de yer verecegimiz birçok çiftçimizin bu üretimi gerçeklestirecek projeleri de insallah hep birlikte hayata geçirecegiz. Kovancilar ilçemizin Yarimca köyünde üç yil önce küçük alanda deneme üretimiyle baslayan ve müdürlügümüzün teknik ve sulama sistemi destegiyle safran üretimi bugün yaklasik bir dekar alana çikararak ve üreticimiz, ilimizde ilk olarak safran yetistiriciligini yaparak öncü olmustur. Gördügünüz gibi küresel iklim degisikligi nedeniyle bölgeye iyi adapte olmus safran bitkisi ülkemizde orijin yer olarak bilinen Safranbolu’da daha verimli oldugu basit kiyasla tespit edilmistir. Son yillarda saglik üzerindeki etkileri ile ilgili çalismalar sonucunda, depresyon giderici, tümör önleyici, hafizayi güçlendirici, ögrenmeyi kolaylastirici, iltihap ve agri giderici, kasilmayi önleyici etkileri bulundugu hayvanlar üzerinde yapilan çalismalarda gösterilmistir" dedi.

Üretici Bayram Çaliskan ise kendisinin ziraat mühendisi oldugunu ve Safranbolu’ya giderek bitkinin nasil yetistigini inceledigini belirterek, "Elazig’da deneme yaparak iklim sartlarina adapte oldugunu gördüm. Bana teknik destek saglayan Dr. Karahan’a tesekkür ederim" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile