Greenpeace üyeleri ve Sinoplu çevreciler, 'Nükleersiz bir Türkiye' sloganıyla Sinop'a gelen bayrak gemisi Rainbow Warrior'un güvertesinde. Yapılan açıklamalarda nükleer, termik ve hidroelektrik santrallerin zararlarına değinildi. Açıklama yapan Greenpeace Akdeniz İklimi ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Koral Diker ise Karadeniz bölgesinin hala Çernobillin etkilerini yaşadığını ifade ederek, "Nükleer santrallerin dedikodusu bile Sinop ve Akkuyu'ya zarar veriyor. Gerekli olan koşul hazır olmasına rağmen
kirli enerji politikaları yüzünden bu bölgeler gelişemiyor" dedi.
Toplantıda gemi hakkında bilgi veren Kaptan Derek Nicholls, Rainbow Warrior'ın, Greenpeace'in üç gemisinden biri ve bayrak gemisi olduğunu belirterek, "Fransız gizli servis ajanları tarafından ilk gemimiz batırılmıştı. 1985'te batırılan ilk Rainbow Warrior'ın arkasından devreye alınmıştır. Her ne kadar Greenpeace'nin gemisini batırsalar da başarılı olamadılar ve durduramadılar. Gemimiz hem nükleer silah denemeleri ile ilgili kampanyalara katılmaya devam etti hem de farklı kampanyalarda çalıştı. Bizler
Sinop'taki yerel mücadeleyi desteklemek için geldik. Bu mücadelenin başarılı olacağına inanıyorum. Bu gün dünya için önemli bir gün. Çernobil faciasının yıl dönümünde burada olmak da ayrı bir önem taşıyor" diye konuştu.
Sinop Çevre Platformu adına açıklama yapan Metin Gürbüz de konuşmasında, kendilerine destek veren Greenpeace üyelerine teşekkür etti. Gürbüz, bundan sonraki Çernobil'in yıl dönümlerinde Greenpeace'nin kendilerine destek vereceğini söyledi.
Greenpeace'den gemide basın toplantısı
Greenpeace üyeleri ve Sinoplu nükleer karşıtları, Sinop İskelesi'nde demirleyen Rainbow Warrior Gemisi'nin güvertesinde, Çernobil faciasının yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.