Griple Ayni Belirtileri Gösteren Ölümcül Virüsle Ilgili Aile Hekimlerine Uyari

Griple Ayni Belirtileri Gösteren Ölümcül Virüsle Ilgili Aile Hekimlerine Uyari

Hitit Üniversitesi Enfeksiyon Hastaliklari-Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Nurcan Baykam, zehirli keneler sebebiyle bulasan Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaliginin griple ayni belirtileri gösterdigini belirterek, “KKKA hastalari ilk günlerde grip benzeri sikayetlerle saglik kuruluslarina basvuruyor. Özellikle aile hekimlerinin KKKA ihtimalini da göz önüne alarak mutlaka ayirici tani içerisinde gözden geçirerek, buna göre tetkik ve takibini yapmasi gerekiyor” dedi.

Havalarin isinmasiyla birlikte Çorum’da kene vakalari görülmeye basladi.

Hitit Üniversitesi Enfeksiyon Hastaliklari-Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Nurcan Baykam, zaman zaman ölümle sonuçlanan hastalikla ilgi hem vatandaslari hem de aile hekimlerini uyardi. KKKA’nin havalarin isinmasiyla kendisini gösteren ve vakalarin arttigi bir hastalik olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Baykam, “Kenelerin belirli bir sicaklikta aktif olduklari ve tasidiklari virüsü insanlara bulastirdiklari bir hastalik. Bu hastaligin gelismesi, insanlarin kene temasi yoluyla bu virüsü almasi yilin sicak günleri ve aylarinda oluyor. Hava sicakligi arttiginda vakalarin gelmeye basladigini görüyoruz. Geçtigimiz günlerde hava sicakliklarinin artmasiyla birlikte hem ilimizde hem de diger illerde vakalar görülmeye baslandi” diye konustu.



"Aile hekimleri dikkatli olmali"

Zehirli keneler yoluyla bulasan KKKA’nin griple ayni belirtileri gösterdigine dikkat çeken Prof. Dr. Baykam, “Kirim Kongo Kanamali Atesi öyle bir hastalik ki ilk günlerinde gribe benzer sikayetlerle basliyor. Ates, halsizlik, kirginlik, eklem agrisi gibi sikayetlerle karisabiliyor. Hem kisinin kendisi hem de hekimlerin bu konuda duyarli olmasi gerekiyor. Insanlar ’grip oldum’ diye geçistirmemeli. Hayvancilikla ugrasiyorsa, kene ile temasi varsa, kene tutunma öyküsü varsa son günlerde bu sikayetler KKKA olabilecegini akla getirmeli. Hekimlerimiz de bu konuda duyarli olsun, KKKA’yi aklina getirerek, buna yönelik tetkik ve tedavilerini yapsin. Özellikle aile hekimlerimiz dikkat etmeli. KKKA hastalari ilk günlerde grip benzeri sikayetlerle saglik kurulusuna basvuruyor. Bu durumlari sorgulayip KKKA ihtimalini da göz önüne alarak mutlaka ayirici tani içerisinde gözden geçirerek, buna göre tetkik ve takibini yapmasi gerekiyor” seklinde konustu.



"Keneyi görür görmez vücuttan uzaklastirmaliyiz”

Keneden korunmak için öncelikle kene ile temasin ortadan kaldirilmasi gerektigini anlatan Prof. Baykam, “Tarlaya, bahçeye giderken olabildigince ciltte açikta bölge bulunmamali. Kene özellikle ayaklardan yukari tirmandigi için pantolonun çizme ya da çorap içine sokularak, kenenin cilde temasinin önlenmesi gerekiyor. Öte yandan tarlada, bahçede çalisan ya da hayvancilikla ugrasan vatandaslarimiz eve döndüklerinde mutlaka vücutlarinda kene olup olmadigini kontrol etmeli. Kene tutunduktan sonra ne kadar kisa sürede vücuttan uzaklastirilirsa virüsü vücuda enjekte etme orani azaliyor. Keneyi görür görmez vücuttan uzaklastirmaliyiz” diye konustu.



"Kenenin uzun süre vücutla temasi riskli bir durum"

Vücuda yapisan bir kene görüldügünde yapilmasi gerekenler hakkinda da bilgi veren Prof. Dr. Nurcan Baykam, “Keneyi mutlaka bir bariyerle ya da pens ile ya da ele alinan bir kagit veya kumas parçasi olabilir keneye temas etmeden vücuttan uzaklastirmamiz gerekiyor. Zaman aldigi için keneyi vücuttan uzak tutmak için illa bir saglik kurulusu veya hekime gitmek sart degil. Ama çok yakinda saglik merkezi varsa gidilebilir. Ancak bunun için zaman harcayip kenenin uzun süre vücutla temasi riskli bir durum. Bu yöntemler kullanilarak kenenin bir an önce vücuttan uzaklastirilmasi gerekiyor. Tarlada, bahçede ve hayvancilikla ugrasan vatandaslarimiz evlerine döndüklerinde mutlaka kontrol yapmali” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile