Grizu Faciasında Ölen Madenciler Yenice‘de Anıldı

Grizu faciasında ölen madenciler anıldı. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi‘nde 3 Mart 1992‘de meydana gelen grizu faciasında ölen 263 maden işçisi arasında bulunan Yenice ilçesi ve köylerinden 42 maden işçisi, Yenice‘de düzenlenen bir törenle anıldı.

Yenice Maden Şehitliği‘nde düzenlenen anma törenine TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, GMİS‘in şube başkan ve yöneticileri, Zonguldak Yeniceliler Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Srıvaz ve yöneticileri, şehit madenci aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma töreninde, yapılan konuşmaların ardından ölen madencilerin mezarlarına karanfil bırakıldı.

TTK Genel Müdürü Burhan İnam, bundan 19 yıl önce Kozlu Müessesesi‘nde madencilik tarihinin az rastladığı bir kaza olduğunu ifade ederek, "Yeraltında meydana gelen grizu patlaması neticesinde 263 madenciyi kaybettik. Yüzlercesi de yaralandı. 42 madenci Yenice ilçemiz nüfusuna kayıtlı insanlarımız. O dönemde yaşadığım acıyı hayatım boyunca unutmadım" dedi.

Madenciliğin çok ağır, zor ve meşakatli bir iş olduğunu anlatan İnam, şunları söyledi: "Bu kazaların olmaması için bizler elimizden gelen gayreti yapıyoruz. 2010 yılında yine canlarımızı kaybettik. Sadece ülkemizde değil dünyada da can alıyor. Bütün maden şehitlerimize ve Yeniceli şehitlere Allah‘tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum."

GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu da dünyanın en zor mesleğini yaparak ülke kalkınmasına katkı verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini vurguladığı konuşmasında şöyle konuştu: "Bugün burada 1992 yılında yitirdiğimiz 263 madenci arkadaşımızın anısına toplandık. 1992 yılından önce de sonra da yüzlerce şehit verdik, vermeye de devam ediyoruz. Türkiye Taş Kömürü kurumunun kuruluşundan bu yana 163 yıl geçti ve tespit edilebildiği kadar bugüne kadar şehitlerimizin sayısı 5 bin civarında. Doğayla mücadele

ederken bu tip kazalarla karşılaşıyoruz. Maden kazalarında grizu faciası ağılıklı olarak meydana geliyor. Bu bölge acılarla yoğrulmuş. Bir daha böyle acılar ve kazaların yaşanmamasını temenni ediyorum."

6 Yaşındaki Hazal Ayan hiç görmediği dedesi Necip Çanakcı‘nın mezarına kırmızı karanfil bırakırken duygulu anlar yaşandı.

Maden şehitlerinin mezarlarına kırmızı karanfillerin bırakılmasından sonra Kur‘an-ı Kerim okunarak dua edildi. GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, Yeniceliler Derneği Başkan Yardımcıları Mustafa Sarıvaz ve yönetim kurulu üyeleri, Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı ve Yenice Kaymakamı Tarkan Keskin‘i ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundular.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile