Gso’da Mesleki Eğitim Tanıtım Toplantısı
İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Operasyonu kapsamında Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından hazırlanan “Mesleki Eğitim İçin Oda, Okul ve Özel Sektör İşbirliği Projesi” tanıtım toplantısı yapıldı.
GSO’da gerçekleştirilen toplantıya, GSO Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü Kürşat Göncü, proje ortakları Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Yüksel Baykal, İpekyolu Kalkınma Ajansı Birim Başkanı Abdülmenap Ertaş ile proje iştirakçileri, Çelikler Gıda San. ve Tic. Ltd.Şti., Akınal Ayakkabı San ve Tic. A.Ş., Sanko Tekstil İşletmeleri San. A.Ş., Özpolat Makina A.Ş. temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan GSO Genel Sekreteri Göncü, mesleki eğitimin önemine değinerek, “Bize projede katkı verdiğiniz için teşekkür ederiz. Bizlerin ve sizin sanayide nitelikli eleman yetiştirme yükümlülüğümüz var. O nedenle bu çalışmamıza sizden aldığımız destekle başarıya ulaşacağız” dedi.
Göncü, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) üzerinde yaklaşık 7 bin metrekare Mesleki Eğitim Merkezi kurma düşünceleri olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bununla ilgili İpekyolu Kalkınma Ajansı’ndan destek aldık. OSB’ye mesleki eğitim atölyeleri yapacağız. Örneğin; tekstil sektöründe iplik elemanı yetiştireceğiz. Tekstil elemanı değil de tekstilin kaç aşaması varsa üretici elemanı yetiştirilecek. İşte bugün tanıtımını yaptığımız bu proje ile ilimizdeki meslek okullarından mezun olan veya olacak gençlerimizin bölümlerine uygun meslek seçmelerini sağlamaktır. Özetle projemizin hedefi meslek liselerinden nitelikli eleman yetiştirmektir.”
Projenin faaliyet alanında bir kısım araştırma ve raporlama işlemleri olduğunu kaydeden İpekyolu Kalkınma Ajansı Birim Başkanı Abdülmenap Ertaş da, “Yapılacak anket çalışmalarında ve anket sorularının hazırlanmasında proje ortağı olarak destek vermekle birlikte ilimiz için önem arz eden mesleki eğitim stratejisinin hazırlanması sürecinde aktif olarak rol alacağız” şeklinde konuştu.
Projeye ortak olmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Yüksel de, GSO ile çok büyük projelere imza attıklarını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayiden almış olduğumuz bu destekle öğrencilerimizi istihdam etmek istiyoruz. Sanayi ile işbirliği yaparak iş alanlarını meslek alanlarını tanıtmak amacındayız. Sanayinin ihtiyacı ara eleman yetiştirecek bu ortak proje de bulunmaktan mutluluk duyuyorum.”
Konuşmaların ardından GSO Proje Planlama ve Eğitim Dairesi Müdürü ve Proje Sorumlusu İbrahim Çalı proje hakkında sunum yaptı.
MESLEKİ EĞİTİM İÇİN ODA, OKUL VE ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ PROJESİ
Proje, 15.07.2014 tarihinde imzalanan sözleşme dahilinde 01.09.2014 tarihinde uygulanmaya başladı.
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sözleşme makamı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nın operasyon faydalanıcısı olduğu proje; Gaziantep Sanayi Odası liderliğinde, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ortaklığında yürütülüyor ve mesleki eğitimin kalitesinin artırılmasını hedefliyor.
Eylül 2015’e kadar devam edecek olan projenin amaçları arasında; meslek okulları ve özel sektör arasındaki işbirliği ve ilişkilerin güçlendirilmesi, öğrenci, öğretmen ve özel sektör boyutu ile mesleki eğitimin öneminin vurgulanması ve mesleki eğitime olan ilginin artırılması, meslek seçimi ve kariyer planlaması için alternatif öğrenme metotlarının hayata geçirilmesi bulunuyor.
Proje ile ayrıca; meslek okulları, özel sektör, oda ve STK’ların içerisinde bulunacağı bir ağ kurularak ortak çalışma platformunun oluşturulması, GSO bünyesinde mesleki eğitim danışma ve destek masasının kurulması, ilde eğitim veren meslek okullarının eğitmenler nezdinde Gaziantep sanayisi hakkında bilgilendirilmesi ve sanayi ile ilişkilerinin güçlendirilmesi de hedefleniyor.
Meslek lisesi mezunu öğrencilerin istihdam oranının artırılmasına katkı sağlayacak olan proje; Gaziantep ili mesleki eğitim stratejisinin oluşturulması, kentte aktif sektörler arasında olan makine-metal, gıda, tekstil ve kimya-plastik sektörlerinde çalışan ustabaşı ve usta öğreticilerin pedagojik ve profesyonel yeteneklerinin geliştirilmesi, projenin hedef olarak belirlediği konular arasında gösteriliyor.