GSO'dan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında "GSO esnafa uyarı yazısı gönderdi" şeklinde yanlış haberlerin yer aldığı belirtildi.
GSO'nun "Antep Baklavası" ibaresinin coğrafi işaret olarak tescilinin 27 Nisan 2007'de TPE'den alındığına dikkat çekilen açıklamada, "Böylece Antep Baklavası'nın üretim metodu, Antep fıstığı, şerbetine kadar tarifi ve kullanılacak tepsisine kadar her şeyiyle tescili alındı" denildi.
Açıklamada ayrıca GSO'nun "Antep Baklavası"nın uluslararası tescili için 2009'da AB Komisyonuna başvurduğu ve 2013 yılında AB tescilinin de alındığı hatırlatıldı.
GSO tarafından esnafa herhangi bir uyarı yazısı gönderilmediği ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
"TOBB ve TESK'ten baklava imalatçılarının değil Antep Baklavası imalatı yaptıklarını beyan eden firmaların listesini istendi. Listeyi almak istememizdeki amaç bu imalatçıları ürünün özelliklerine uygun imalat yapmak için bilgilendirmekti. TPE'nin '555 Sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin' 3. maddesine göre 'Coğrafi işaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. Ayrıca 17. maddesine göre, coğrafi işaretler ancak bu Kanun Hükmünde Kararname şartlarını karşılayan ürünler üzerinde kullanılır. Coğrafi işaretlerden menşe adları, sicilde belirtilen coğrafi bölgede faaliyet gösteren üreticiler tarafından, sicilde belirtilen ürünlerin üzerlerinde veya ambalajlarında, bu ürünlerin sicilde gösterilen kalite, ün ve diğer özellikleri taşıması koşuluyla ticari olarak kullanılır. Mahreç işaretlerinin kullanımı için ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin sicilde belirtilen yöre, alan veya coğrafi bölge sınırları içinde yapılmış olması ve ürünün sicilde gösterilen kalite, ün ve diğer özellikleri taşıması şartı aranır. Yukarıda belirtilen kriterlere uymak şartıyla, 'Gaziantep Baklavası' her yerde imal edilebilir."
Açıklamada, tescil sistemi gereği Antep Baklavasının belirlenen özelliklerde üretilip üretilmediğinin denetlenmesinin GSO tarafından yapıldığı dile getirilerek "Buna göre her yıl Esnaf Odaları ve TOBB ile yapılan yazışmalarla ülkemizde 'Antep Baklavası' yaptığını beyan eden firmalar belirlenerek bu firmaların, tescil edilmiş kriterler göre imalat yapmasının sağlanması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.
"Antep Baklavası" coğrafi işaret tescili ile TSE'nin belirlediği "Türk Baklava" standardı çalışmanın farklı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, TSE'nin "Türk Baklavası" olarak genellenen ürünün standardını belirlediği ve imalatçıların hizmetine sunduğu, burada belirlenen standartların yöreye özgü olmaksızın tüm Türkiye'de uygulanan genel standartlar olduğu vurgulandı.
Gso, 'Gaziantep Baklavası'Nın Standartlarını Koruyor
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), "Antep Baklavası" ya da "Gaziantep Baklavası" tescili ismini kullanarak üretim yapan üreticilerin, Türk Patent Enstitüsü (TPE) Mahreç İşareti mevzuatında belirlenen özelliklere göre üretim yapması gerektiğini bildirdi.