Gso Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu Açıklaması

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, ''Türkiye 2023 yılına büyük hedeflerle girmeye hazırlanıyor. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşabilmek için bundan sonraki dönemlerde büyümemizin yüzde 8'in üzerinde gerçekleşmesi lazım'' dedi.

GSO tarafından düzenlenen ''Gaziantep'in Yıldızları'' ödül töreni, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla başladı.

Babacan ve Şahin, törenin gerçekleştirildiği Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'ne Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile geldi. Bakanlar, burada GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu tarafından karşılandı.

Davetlilerin yerini almasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

GSO Başkanı Konukoğlu, törenin açılışında, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine ulaşabilmek için bundan sonraki dönemlerde yüzde 8'in üzerinde büyümesi gerektiğini söyledi.

Bugün iki heyecanı bir arada yaşadıklarını, Gaziantep'in yıldızlarını ödüllendirecekleri törenin ardından yeni hizmet binalarının açılışını yapacaklarını belirten Konukoğlu, oda olarak temel misyonlarının, sanayicilerin rekabet gücünü artırmak olduğunu vurguladı.

Konukoğlu, ''Bugün, sanayicilerimizi ödüllendirdiğimiz gibi başarılarını da teşvik ederek, rekabet güçlerini artırmalarını amaçlıyoruz'' dedi.

Ekonomide son yıllarda çok önemli kazanımlar elde edildiğini belirten Konukoğlu, Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Rekabet Gücü Raporu'na göre, Türkiye'nin 16 basamak atlayarak 59'uncu sıradan 43'üncü sıraya yükseldiğine dikkati çekti.

Konukoğlu, ''Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in kredi notumuzu yükseltmesi önemli bir kazanım oldu'' değerlendirmesinde bulundu.

-''Bankalar çek karnesi verirken daha titiz davranmalı''-

GSO Başkanı Konukoğlu, Türkiye'de 2010 ve 2011 yıllarının büyüme açısından çok başarılı bir dönem olduğunu ifade ederek, şunları anlattı:

''Ancak, Avrupa ve Amerika'daki ekonomik çalkantıların sürmesi nedeniyle 2012 yılı büyümemizin, hükümetimizin de öngördüğü şekilde yüzde 3,2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye 2023 yılına büyük hedeflerle girmeye hazırlanıyor. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşabilmek için bundan sonraki dönemlerde büyümemizin yüzde 8'in üzerinde gerçekleşmesi lazım.''

Borçlar Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Konukoğlu, şunları kaydetti:

''Hapis cezası uygulamasının kalkması sonucu, piyasadaki karşılıksız çeklerin sayısı arttı. Bunun sonucunda, iş hayatında çarklar durma noktasına geldi. Çek Yasası'nda alacaklının mağduriyetine neden olan sıkıntıların giderilmesi sağlanmalıdır. Çekler, bankalar tarafından sigorta kapsamına alınmalıdır. Bankalar, çek karnesini verirken daha titiz davranmalıdır. Ayrıca, Yeni Vergi Usul Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu'nun bir an önce çıkartılması, İş dünyamız açısından büyük önem taşıyor.''

-''Aşırı değerli TL ihracatçımızın rekabet şansını azaltıyor''

Konukoğlu, aşırı değerli TL nedeniyle ihracatçıların rekabet şansının azaldığını ifade ederek, ''TL'nin aşırı değerlenmesi, ihracatı olumsuz etkiliyor. Ama asıl önemlisi, ithalatı körüklüyor. Cari açıkta son aylarda görülen düşüşün devamı ve ihracatçılarımızın rekabet gücünü artırabilmek için güçlü TL politikasından vazgeçilmelidir'' diye konuştu.

''Gaziantep olarak gururluyuz. Çünkü, Türkiye'ye model olma görevini en iyi şekilde yerine getiriyoruz'' diyen Konukoğlu, Gaziantep'in her zaman Türkiye ortalamasının üzerinde büyüme gösterdiğini vurguladı.

GSO Başkanı Konukoğlu, salonda bulunan sanayici ve ihracatçılara hitaben, şöyle konuştu:

''İşte bu başarının baş aktörleri, buradalar. 173 ülkeye mal satıyorlar. İhracatımızı her geçen gün artırıyorlar. Bu yılki ihracatımız 6 milyar dolar sınırına ulaştı. Kasım ayı ihracatımız 598 milyon dolar oldu. Aylık bazda en büyük ihracat rakamına ulaştık. Yine rekor kırdık. Küresel kriz ortamında bile başarı hikayesi yazan sanayicilerimizi ve ihracatçılarımızı kutluyorum. İthalattan fazla ihracat yapan az sayıdaki illerden biriyiz. İhracatımızda sanayi ürünlerinin payı yüzde 93 oldu. Gaziantep'in başarısı tarihinden geliyor. Girişimcilik DNA'larımızda var. Geçmişimizle övünüyor, geleceğimiz için çalışıyoruz.''

-''Gaziantepli sanayiciler, bu şehirde kazandıklarını bu şehre yatırıyor''-

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de artık dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını söyledi.

Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla el ele veren şehirlerin bu yarışta bir adım öne çıktığını ifade eden Güzelbey, ''Gaziantepli sanayiciler, bu şehirde kazandıklarını bu şehre yatırmak suretiyle sadece kendilerinin değil, şehirde yaşayan insanların kazanmasını sağladılar. Bu nedenle onlara minnet borçluyuz'' dedi.

Güzelbey konuşmasında Suriye'deki olaylar ve kentteki sosyal ve kültürel gelişmelere de değindi.

Yerel yönetici olarak kendisinin şanslı olduğunu kaydeden Güzelbey, ''Gaziantep'in çevresindeki illerin belediyelerinin en büyük sıkıntısı iş sıkıntısı. Biz Gaziantep olarak çalıştıracak işçi bulmak için gazetelere ilan veriyoruz. Bunda da hükümetimizin ekonomik politikasının çok önemli payı var'' diye konuştu.

Törene, Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Şamil Tayyar, Nejat Koçer, Mehmet Sarı, Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak ve Ali Şahin ile MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Edip Semih Yalçın ile davetliler katıldı.

Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik

Yayıncı: Hamdi Ateş
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile