GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci Açiklamasi

GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci Açiklamasi

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, tarimda teknoloji odakli büyük bir kabuk degisimi yasandigini belirterek, üretim, pazarlama ve satis alaninda yasanan bu hizli dönüsüme AR-GE ve Inovasyon odakli çalismalarla ayak uydurulmasi gerektigini söyledi.

GTB Baskani Mehmet Akinci, Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ve Gaziantep’i Gelistirme Vakfi (GAGEV) is birliginde bu yil ilki düzenlenen Uluslararasi Sürdürülebilir Gida, Butik Tarim ve Biyoçesitlilik Kongresi “Farm Network”e konusmaci olarak katildi.

Agro TV Haber Direktörü Merve Ekinci’nin moderatörlügünü üstlendigi, ‘Tarimda Yeni Dönem ve Gelecegin Çiftçilik Modelleri’ isimli oturuma, Antalya Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Ali Çandir ve Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler ve Gida Daire Baskani Kenan Seçkin’le birlikte konusmaci olarak katilan Akinci, tarim teknolojilerinin gelistirilmesinin önemi, GTB projeleri ve sürdürülen cografi isaret tescil çalismalari hakkinda bilgiler verdi.

Farm Network’ün ‘Türlerin Korunmasi ve Biyoçesitlilik’ konulu ikinci oturumunda konusmaci olarak yer alan GTB Meclis Üyesi Murat Çetin ise ‘‘Anadolu Zeytin Çesitliligi’ üzerine katilimcilara bilgiler aktardi.

“Geleneksel tarim kabuk degistiriyor”

Dünyada tarim sektöründe önemli bir kabuk degisiminin yasandigina isaret eden Akinci, yaptigi konusmada geleneksel yöntemden akilli teknolojiye geçis yapan tarim sektörünün son yillarda hizli bir degisim ve dönüsüm süreci yasadigini ifade etti.

Üretim, pazarlama ve satis ekseninde yasanan bu hizli degisime mutlaka ayak uydurulmasi gerektigine dikkat çeken Akinci, Ar-Ge ve inovasyon odakli çalismalarin bu süreçte önemli bir yer teskil ettigini dile getirdi.

Dünyanin tarimda yeni bir devrim olarak nitelendirilen Tarim 4.0’i konustugunu ve sahada uygulamaya basladigini aktaran Akinci, “Dünyamiz iklim degisikleri, nüfus artislari, bilinçsiz tarim ve israflar yüzünden artik gidaya ulasmanin her geçen gün daha da zorlastigi bir yer haline geldi. Bunun yani sira son 1,5 yildir küresel ölçekte etkisini gösteren korona virüs salgini da tarim ve gida sanayinin ülkeler için ne kadar vazgeçilmez oldugunu gözler önüne serdi. Yasanan tüm bu gelismeler sürdürülebilir tarimin önemini ortaya koydugu gibi akilli tarim teknolojilerinin daha yaygin kullanimi için de yeni bir süreç baslatti. Küresel pazarlarda rekabet etme gücünü artiran bu yeni nesil metotlar tarim ürünlerinin miktarini, verimliligini ve kalitesinin artirmasina katki saglamakta. Bu baglamda rotamizi bu bilinç üzerinde çizmemiz gerekiyor. Türkiye bu alanda iklimi, tarim alanlari ve ürün deseni ile önemli bir potansiyele sahip ve bunu iyi kullanmamiz gerekiyor” dedi.



GTB projeleri

GTB’nin 2020 yilinda hayata kazandirdigi Antep Fistigi Lisansli Depo ile Et Borsasi ve Et Hali projeleri hakkinda da açiklamalarda bulunan Akinci, Antep Fistigi lisansli Depo’nun sektöründe Türkiye’de ilk ve tek oldugunu söyledi.



Ipekyolu Kalkinma Ajansi’nin (IKA) destekleriyle hizmete alinan Antep Fistigi Lisansli Deponun 10 bin ton fiziki depolama kapasitesine sahip oldugunu kaydeden Akinci, “Antep fistigi sosyal, ekonomik ve kültürel etkilesiminin yüksek olmasindan dolayi sehrimiz ve bölge halkinin en önemli tarim ürünlerinin basinda gelmekte. Yüzbinlerce kisiye dogrudan veya dolayli gelir kapisi olusturan Antep Fistiginda üretici, sanayici ve tüccarlar ürünlerini saglikli, sigortali ve güvenli bir ortamda muhafaza etmek için teknolojik bir sisteme ihtiyaç duymaktaydi. Antep Fistigi Lisansli depo bu anlamda ciddi manada ihtiyaç duyulan önemli bir eksikligi gidermis oldu. Kuru kirmizi kabuklu, kirmizi kavlak ve boz kavlak antepfistiginin kabul edildigi lisansli depo elektronik ürün senedi (ELÜS) ile kolay alim-satim ve kolay kredi imkani saglamakta. Bunun yani sira Gaziantep Büyüksehir Belediyesi is birligiyle Gaziantep Et Borsasi ve Et Halini de hizmete kazandirdik. Yaklasik 32 bin metrekare alan üzerinde kurulu bulunan Et Borsasi ve Et Hali, sektöründe Türkiye’nin en büyük ve en modern kompleks yapilari arasinda yer almakta. 52 adet kasap dükkani, 14 Adet sakatat dükkani, 4 adet kuyruk saklama deposu, et teshir ve satis salonu ve 4 adet soguk hava deposuna sahip olan Et Borsasi, sehrimizin UNESCO gastronomi kimligine ve sehirde tüketilen et kalitesinin artmasina katki saglamakta” diye konustu.



Cografi isaret tescil çalismalari

GTB tarafindan sürdürülen cografi isaret tescil çalismalari ile ilgili de bilgiler veren Akinci, Gaziantep’in 58 cografi isaretli ürünle Türkiye’de bu alanda ilk sirada yer aldigini söyledi.

2017 yilindan bu yana GTB’nin kentin 15 geleneksel ürününü cografi isaretle taçlandirdigini animsatan Akinci, bu alanda Türkiye’de bulundugu sehir adina en fazla cografi isaret tescili alan borsa olduklarini vurguladi.

Gaziantep’in vazgeçilmez lezzeti Antep Lahmacunu için de Avrupa Birligi’ne tescil basvurusunda bulunduklarini animsatan Akinci, amaçlarinin kentin geleneksel ürünlerini korumak, orijinal hazirlanis biçimleriyle gelecege tasimak ve bu ürünlere katma deger saglamak oldugunu sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile