Gto Başkanı Aslan: Abd İle Geniş Kapsamlı Bir Sınır Ticaret Anlaşması Yapılmalı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye ile ABD arasında 2010 yılı itibariyle 16 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşıldığını ancak bu artışta Türkiye aleyhine bir tablonun söz konusu olduğunu belirtti.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye ile ABD arasında 2010 yılı itibariyle 16 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşıldığını ancak bu artışta Türkiye aleyhine bir tablonun söz konusu olduğunu belirtti. Aslan, ‘‘Stratejik ortak olmak böyle bir ticari ilişkiyi sürdürülebilir kılmıyor. Öncelikle Türkiye ile ABD arasında çok kapsamlı, ciddi bir serbest ticaret anlaşmasına ihtiyaç var.‘‘ dedi.

    GTO tarafından yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında ABD ve Gaziantep arasındaki ticari işbirliğini güçlendirmek ve kentteki firmaları ABD ekonomisi ve pazarı hakkında bilgilendirmek amacıyla “ABD Ülke Tanıtım ve İşbirliği Toplantısı” gerçekleştirildi.

    Toplantının açılış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye ile ABD‘nin çok uzun süreye dayanan dost, stratejik ve özellikle demokrasi, insan hakları konusunda aynı idealleri paylaşan iki ülke olduğunu belirtti.

    Dünyanın en gelişmiş ülkesi ABD ile ilişkileri önemsediklerini, Türkiye‘nin de bölgesinde hem nüfusu hem Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ile olan ilişkileri açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Aslan, şunları söyledi:

    ‘‘ABD‘nin bölgemizdeki her türlü ekonomik ve siyasi faaliyetleri içinde Türkiye yadsınmaz bir ortak. Bu stratejik ortaklık siyasi ve askeri anlamda iyi gidiyor, fakat ekonomik anlamda istediğimiz seviyede değiliz. 2010 yılında 16 milyar dolar dış ticaret hacmimiz var. Bu Türkiye‘nin çok aleyhinde. ABD’ye 4 milyar dolar ihracatımız varken 12 milyar dolar ithalat gerçekleştirmişiz. Bu yıl da ithalatımızda artış son 4 ayda yüzde 92‘lere vardı. Stratejik ortak olmak, böyle bir ticari ilişkiyi çok sürdürülebilir kılmıyor. Özellikle iki ülke arasında ticari ilişkilerde dengenin sağlanması ve ortak menfaatler doğrultusunda yeni açılımlara ihtiyaç var.‘‘

    Konuşmasında ABD ile ticari ilişkilerde dengenin sağlanması için yapılması gerekenleri de anlatan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Öncelikle Türkiye ile ABD arasında çok kapsamlı, ciddi bir serbest ticaret anlaşmasına ihtiyaç var. Bu konuda çalışmalar olduğunu biliyoruz. Bunun süratlenmesi lazım. Serbest ticaret anlaşması çerçevesinde özellikle tekstil ve konfeksiyon konusunda, kotalar konusunda Türkiye‘ye bir stratejik ortaklığın gereği olarak bazı ayrıcalıklar tanınmalı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden başta tekstil ve konfeksiyon olmak üzere birçok üründe ‘‘nitelikli serbest bölge‘‘ çerçevesinde ABD‘ye gümrüksüz ve kotasız ihracat gerçekleştirebilmeliyiz. Bu hem bölgemizde sanayinin ve üretiminin gelişimini sağlar, hem de bölge barışına büyük katkıda bulunur.‘‘

    ABD pazarına yönelmek isteyen Gaziantepli firmalara sunulan hizmetlerin yanı sıra ABD pazarı, ABD’li firmalarla ticari ilişki kurma yöntemlerinin anlatıldığı toplantıda ABD Adana Konsolosluğu Ekonomi ve Politika Ataşesi Joseph Babb ve ABD Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Thomas Bruns de Türkiye-ABD Ticari ilişkileri hakkında bilgiler verdi.

    ABD Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Thomas Bruns, konuşmasında son dönemde Türk-ABD ilişkilerinin stratejik, ekonomik ve ticari açıdan yeni bir çerçevede desteklendiğini belirterek, 2010 yılında iki ülke toplam ticaretinin yüzde 37 arttığına ve büyümenin devam ettiğine dikkati çekti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile