Gaziantep Ticaret Odası (GTO), 'İş Dünyasının Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri' konulu raporu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin ve Gaziantep milletvekillerine sundu.
GTO'dan yapılan açıklamada, Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ve GTO Meclis Başkanı Ali Yener öncülüğündeki GTO heyeti, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Abdülkadir Yüksel, Nejat Koçer, Canan Candemir Çelik, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ ve MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ'ı ziyaret ederek, dört ana başlıkta toplanan raporun içeriğini paylaştı.
'Ekonominin Canlanmasına Yönelik Değerlendirmelerimiz, Kanun ve Yönetmeliklere Yönelik Değerlendirmelerimiz, Sektörel Değerlendirmeler ve Gaziantep Özelinde Değerlendirmelerimiz' üst başlıklarında toplanan raporun alt başlıklarında da sorunların çözümüne ilişkin öneriler sıralandı.
GTO heyetinin ziyaretine, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın katılamadığı belirtildi.
Ankara ziyaretine, başkanların yanı sıra GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rıdvan Köksüzer, GTO Yönetim Kurulu üyeleri Ali Bayram Sarıca, Ali Değer, Uğur Acıoğlu, Reis Reisoğlu ve Kemal Delioğlu da hazır bulunduğu kaydedildi.
GTO Başkanı Bartık, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hazırladıkları raporda ortaya çıkan sorunlara çözüm önerileri getirdiklerini belirtti.
Bartık, Gaziantep ve bölgenin teşvikler, destekler, uygun faizli yatırım ve işletme kredileriyle desteklenmesinin kent ve ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.
Son dönemde bazı bankaların vadesi gelmeyen kredileri geri çağırdığını ve yeni kredi tahsisinde firmalara zorluk çıkardıklarını belirten Bartık, 'Bankaların buna son vererek firmaların kredibilitesi oranında piyasayı rahatlatıcı uygulamaları devreye alması gerekmektedir.' dedi.
- Irak ile ekonomik ilişkiler
Gaziantep’in ihracatında önemli bir yer tutan Irak'a ikinci kapının açılması gerektiğine dikkati çeken Bartık, ikinci kapının açılmasıyla Habur da yaşanan sıkıntıların da sonlanacağına inandıklarını ifade ederek, 'Irak'a yönelik bir başka talebimiz de Irak vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanmasıdır. Vize almakta zorlanan iş adamları Türkiye’ye gelmekte zorluk çekmektedir.' diye konuştu.
Suriyelilere yönelik çalışma izni çıkarılmasının önemli olduğunu vurgulayan Bartık, Suriyelilerin koordinasyonunun sağlanmasına yönelik Göç Bakanlığı kurulmasının da çalışmalara kolaylık sağlayacağının altını çizdi.
Bartık, iş hayatının önemli sorunlarının birinin de karşılıksız çek olduğunu belirterek 'Cezai müeyyidelerin hafifletilmesiyle karşılıksız çekte artış görüldü.Yürürlükteki çek yasası alacaklının haklarının korunması koşuluyla yeniden düzenlenmelidir. Ayrıca, güvenli ticaret ortamının tesisi ve çek alacaklılarının haklarının gözetilmesi amacıyla karşılıksız çek banka sorumluluk bedeli arttırılmalıdır.' dedi.
Sanayicilerin yatırımlarını yapmadan önce her türlü altyapının hazır olmasının verimlilik açısından büyük önem arz ettiğini belirten Bartık, şöyle devam etti:
'Ancak elektrik altyapısındaki aksaklıklar ve gecikmeler nedeniyle acil projelerde hat ve trafolar kimi zaman şahıslar ve şirketler tarafından kendi finansmanlarıyla yapılmaktadır. Bu gibi işlemlerde yatırımcının elektrik dağıtım şirketiyle mahsuplaşması daha da önemlisi yatırımlardan önce gerekli altyapıyı hazır etmesi üretimin devamlılığı için gereklidir. Öte yandan üretimin olduğu bölgelerde yaşanan elektrik kesintilerinin de bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz.'
Bartık, Gaziantep'in ticaret, sanayi ve gastronomi kenti olduğuna dikkati çekerek, kentin algısını güçlendirmek için kamu kurumlarının ulusal ya da uluslararası geniş katılımlı toplantılarının Gaziantep'te düzenlenmesini istediklerini kaydetti.
GTO'dan 'İş Dünyasının Karşılaştığı Sorunlar Ve Çözüm Önerileri' Raporu
GTO heyeti, dört ana başlıkta toplanan raporu, Başbakan Yardımcısı Şimşek, AB Bakan Yardımcısı Şahin ve Gaziantep milletvekillerine iletti.