GTO Haziran Ayi Meclis Toplantisi Yapildi

GTO Haziran Ayi Meclis Toplantisi Yapildi

Covid-19 pandemisi sebebiyle meclis toplantilarini uzun bir süredir video konferans yöntemiyle gerçeklestiren Gaziantep Ticaret Odasi (GTO), normallesme sürecinin baslamasiyla birlikte haziran ayi olagan meclis toplantisini fiziki ortamda gerçeklestirdi.

Gaziantep ticaretinin kilcal damarlarini olusturan yaklasik 30 bin GTO üyesini temsil eden Meclis üyelerinin uzun bir süre sonra bir araya geldigi toplanti, Meclis Baskani M. Hilmi Teymur baskanliginda; Yönetim Kurulu, Meclis ve Disiplin Kurulu üyelerinin katilimiyla düzenlendi.

Toplantinin açilisinda yaptigi konusmada 14 meclis toplantisini online olarak gerçeklestirdiklerini ifade eden ve esi benzeri olmayan bir süreçten geçtiklerini söyleyen GTO Meclis Baskani M. Hilmi Teymur, “Yakinlarimiz hastalandi, bazilarini da maalesef kaybettik. Çok sükür ki asilanmanin hizlanmasiyla vaka sayilari da vefat sayilari da kontrol altina alinmaya basladi.

Ama her ne olursa olsun tedbirleri yine de elden birakmamak lazim. Yakinlarimizi asi olmaya tesvik etmeli, maske, mesafe ve temizlik kurallarina sikica uymaliyiz. Tamamen normal düzenimize dönmek bizlerin alacagi tedbirlerle mümkün olacak” seklinde konustu.

Gaziantep Ticaret Odasinin haziran ayinda yürüttügü faaliyetler hakkinda meclis üyelerini bilgilendiren GTO Yönetim Kurulu Baskani Tuncay Yildirim, normallesme sürecinin hiz kazandigini belirterek, “1 Temmuz itibariyla kisitlamalar neredeyse tamamen kalkiyor. Umut ediyoruz ki baslayacak yeni dönem bizi salgin ile mücadelede ileriye tasir. Ekonomik olarak da kayiplari telafi etmemize, yaralari sarmamiza imkan saglar. Büyüme ve ihracat rakamlarimiz iyi olsa da çözülmesi gereken sorunlar, sarilmasi gereken yaralarimiz var” dedi.

“1 kilo akilli telefon için neredeyse 630 kilo hali satmamiz gerekiyor”

Konusmasinda Gaziantep ihracatiyla ilgili önemli noktalara da deginen Baskan Yildirim, “Ilk çeyrekte 2 milyar 287 milyon 656 bin dolar ihracat ile Türkiye ihracatinin yüzde 8,77’sini gerçeklestiren kentimizin ülke ekonomisine olan katkisi çok büyük. Fakat önemli olan sürdürülebilir bir ihracat performansi olmasi ve katma degerli ihracata odaklanmamiz. Bu baglamda ben ihracatimizi bir de nicelikten öte nitelik olarak da degerlendirmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

Gaziantep’in güçlü oldugu sektörlerin kg fiyatlarini degerlendiren Yildirim,

“Hazir giyim ve konfeksiyonda ihracatin kg degeri 10 dolar üzerinde. Deri ayakkabi 7,13 dolar, Antep fistigi 10,96 dolar ve dünyada ihracat sampiyonu oldugumuz, dünya hali modasini belirledigimiz makine halisinda ise 2,95 dolar. Hindistan haliyi 10,2 dolardan, ABD 9,6 dolardan satiyor. 2021 yilinin ilk 5 ayinda biraz yükseltmisiz 3,19 dolara çikarmisiz. Ama biz 1 kg. bilgisayari 600 dolardan, akilli telefonlarin kilosunu 2-3 bin dolardan ithal ediyoruz. Bu da 1 kilo akilli telefon için neredeyse 630 kilo hali satmamiz gerektigi anlamina geliyor. Kisi basina düsen geliri artirmak istiyorsak, dünya ticaretinden daha fazla pay almak istiyorsak, küresel dalgalanmalardan etkilenmek istemiyorsak yüksek teknoloji üretip ihracat kg fiyatini artirmak durumundayiz. Bunu basarabilmek için de egitimden, hukuka kadar kapsamli bir yapisal reforma ihtiyacimiz var. Isletmelerimizin Ar-Ge yatirimi yapabilmeleri için uygun yatirim iklimi hazirlanmali, destek verilmeli. Bizim gibi meslek örgütleri de üyelerinin farkindaligini artirmali, projeler gelistirmeli. Bu noktada GETHAM’in özel bir merkez oldugunun bir kez daha altini çizmek isterim” ifadelerine yer verdi.

“Mutsuz ve güvensiz bir nesil için para kazanmak istemiyorum”

Meclis toplantisinda yaptigi konusmada çocuk istismarina da deginen Baskan Yildirim, “Gençlerimizin önüne yeni firsatlar sunabilelim, umutlarini yesertelim ki ülkemizi muhasir medeniyetler seviyesine birlikte tasiyalim. Ama her seyden önce çocuklarimizi korumayi basaralim. Çocuklarimizi her türlü istismardan korumak hepimizin boynunun borcu! Ülke gündemindeki istismar olaylarina çocuklarimiz ve tüm evlatlarimiz için duyarsiz kalamayiz. Türk ceza kanunu bu konuda en agir cezalari vermeli. Biz de meclis olarak bu konuda sessiz kalamayiz. Isimiz ticaret ama mutsuz ve güvensiz bir nesil için para kazanmak istemiyorum ben” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile