Guatrin En Sik Önemli Nedeni Iyot Eksikligi

Guatrin En Sik Önemli Nedeni Iyot Eksikligi

Iyot yetersizligi konusunda uyarilarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Tutal, “Guatrin en sik nedeni iyot eksikligidir, bu nedenle iyotlu sofra tuzu kullanimi çok önemlidir. Fakat iyotun fazlasinin da zararli oldugu unutulmamalidir” dedi.

Dünyada 130 ülkede önemli bir saglik sorunu olan iyot yetersizliginin çocuklarda büyüme ve gelisme geriligi, yetiskinlerde guatr, hatta meme kanseri gibi ciddi problemlere yol açabildigini belirten Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Klinigi’nden Uzm. Dr. Esra Tutal, 1-7 Haziran Iyot Yetersizligi Önleme haftasi dolayisiyla bilgilendirmede bulundu.

"Zeka düzeyinin akranlarindan az olmasina yol açabilir"

Iyot yetersizliginin en olumsuz ve yikici etkilerinin gözlendigi risk gruplarinin dogurganlik çagindaki kadinlar, gebeler, bebekler ve çocuklar oldugunu belirten Uzm. Dr. Esra Tutal, “Bebek ve çocuklarda büyüme ve gelisme geriligi, zekâ düzeyinin akranlarina göre en az 13.5 puan daha düsük olmasi, ögrenme yetenegi ve okul basarisinda azalma, gebelerde düsük ve ölü dogum riskinde artma ve her yasta guatr iyot yetersizligin olusturdugu önemli saglik problemlerinden sadece birkaçidir. Iyot eksikligi vücutta erken dönemde hiçbir belirti göstermezken ilerleyen dönemde, tiroit bezinin büyümesine yani guatr hastaligina ve tiroit hormonu üretiminin azalmasina (hipotiroidizme) sebep olabilmektedir” diye konustu.



Asiri iyot alimina dikkat

Guatrin en sik nedeni iyot eksikligi oldugunu ifade eden Uzm. Dr. Esra Tutal, bu nedenle iyotlu sofra tuzu kullaniminin çok önemli oldugunu fakat iyodun fazlasinin da zararli oldugunun altini çizdi. Son zamanlarda yüksek doz iyot içeren çesitli gida takviyeleri kontrolsüz bir sekilde kullanildigina dikkat çeken Uzm. Dr. Tutal, “Bu konuda endokrin doktorunuzun önerisi olmadan bu tür ürünleri kullanmayiniz. Özellikle deniz mahsullerinde, deniz yosunlarinda, iyot bakimindan zengin topraklarda yetisen bitkilerde ve iyotlu tuzda bulunan eser mineral iyot, tiroit hormonlarinin üretimi için esastir. Bu nedenle diyetle yetersiz iyot alimi hipotiroidizme yol açabilir. Asiri iyot alimi ise halihazirda hipotiroidi hastaligi olan insanlarda belirtileri kötülestirebilir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile