Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Şanlıurfa Diyaliz Merkezi Dahiliye ve Nefroloji Uzmanı Dr. Metin Singan, kentlerdeki çekirdek ve bireyselleşmiş aile yapısına karşın, Şanlıurfa gibi halen geniş aile yapısı ve güçlü aile bağlarının olduğu kentlerde bağışın kolaylaştığını söyledi.
"BÖBREK BULUNMAMASI BÜYÜK SORUN"
Türkiye’de böbrek yetmezliğiyle savaşarak nakil olacakları günü bekleyenlerin en büyük sorunlarının başında bağışların azlığı geldiği dikkat çekilirken, kadavradan organ bağışının istenilen seviyede olmaması, hastaların umutlarını başta birinci derece yakınlar olmak üzere vericilerden alınacak böbrekle yapılacak nakil operasyonlarına bağlıyor.
Şanlıurfa bölgesindeki çok kardeşli geniş aile yapısının bu konuda bir avantaj oluşturduğunu belirten Dahiliye ve Nefroloji Uzmanı Dr. Metin Singan, "Bölgemizdeki böbrek yetmezliği hastaları bu açıdan şanslılar. Çünkü yöredeki geniş akrabalık bağları, kardeş sayısının fazlalığı ve aile yapısının kuvvetli olması organ naklinde işleri kolaylaştırıyor" dedi.
2015 yılında Şanlıurfa’da 20’ye yakın hastanın böbrek nakli olduğunu kaydeden Dr. Metin Singan, "Bu konuda net bir istatistik bulunmamakla birlikte sadece diyaliz merkezi olarak bize başvurulardan biliyoruz ki, bir yılda 20 böbrek nakli yapıldı. Bu sayı diğer merkezler ve hastanelerdeki istatistikler incelendiğinde daha fazla olacaktır" şeklinde konuştu.
'Güçlü Aile Bağları Organ Naklini Kolaylaştırıyor'
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 22 bin 146 kişinin böbrek nakli bekleyenler listesinde olduğu Türkiye’de, özellikle kırsalda etkili olan güçlü aile bağlarının organ bulma şansını artırdığı bildirildi.