Gül: Afganistan'da sadece asker gücüyle güvenlik sağlanmaz

Gül: Afganistan'da sadece asker gücüyle güvenlik sağlanmaz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Afganistan'da sadece askeri harcamalarla, asker gücüyle bir neticeye varılamaz, orada huzur olmaz, istikrar, güvenlik sağlanamaz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Portekiz'in başkenti Lizbon'da kaldığı Four Seasons Oteli'nden, NATO zirvesine katılmak için ayrılırken gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Gül, zirve kapsamında dün stratejik konseptin kabul edildiğini anımsatarak, konseptin Türkiye'nin arzu ettiği şekilde çıkmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Burada iki önemli konunun bulunduğunu, bunlardan birinin balistik füzelere karşı bir savunma sisteminin kurulması olduğunu dile getiren Gül, bu konunun aslında uzun süredir konuşulduğunu ve hazırlıklarının yapıldığını belirtti. Burada da yine başından beri Türkiye tarafından çok ilkesel bir tavır alındığını vurgulayan Gül, şöyle konuştu:

''Bu savunma sistemi balistik füzelere karşı alınıyor. Şu ülke, bu ülke değil. Kimde varsa, kimde olacaksa ve bu savunma sistemi üye ülkelerin tamamını, herkesi koruyacak şekilde ve bütün bunların masraflarına da herkesin ortak şekilde iştirak edeceği biçimde... Bunlar, ilkesel meselelerdir. Zaten kabul edilen dünkü karar da bu ilkeler. Bunun dışında başka bir şey değil.

Dolayısıyla bu konularda arzu ettiğimiz çerçeve içerisinde bir karar çıktı. Bundan da memnuniyet duyuyoruz.''

Bir başka önemli konunun da NATO-Avrupa Birliği ilişkileri olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, birçok problemli konuda AB ile NATO'nun beraber çalıştığına, Türkiye'nin uzun süredir NATO üyesi olduğuna ve Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerini sürdürdüğüne işaret etti.

''Bu ilişkilerde zaman zaman bazı problemler söz konusu oluyordu. NATO'nun üyesi olmayan ama AB'nin üyesi olanlar da var. Bu konularda da bizim bir önemli duruşumuz söz konusuydu'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, stratejik konseptte bu konunun da dikkate alındığını ve buna göre yazımın yapıldığını görmekten de memnuniyet duyduklarını söyledi.

Zirvede bugün Afganistan ile ilgili bir toplantının yapılacağını de belirten Gül, Afganistan'da NATO'nun ISAF operasyonlarının yürütüldüğünü anımsattı.

Türkiye'nin buradaki önemli rolüne de dikkati çeken Gül, Türk askerlerinin bu misyonda, savaşan ülke olarak değil daha farklı bir şekilde görev yaptığını dile getirdi.

Afganistan'da sadece askeri değil, sağlık, eğitim, ekonomi alanlarında, aynı zamanda halkın gelirlerinin çoğaltılması yönünde Türkiye'nin çalışmalarının bulunduğunu vurgulayan Gül, bugün de Afganistan'da bu tip faaliyetleri olan ülkelerle toplantı yapılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin ileri sürdüğü ilkesel bazdaki duruşunun büyük takdir gördüğünü belirtti.

-''FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ''-

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, füze savunma sistemi konusundaki detayların daha sonra açıklanacağının belirtildiğini anımsatarak, Türkiye'nin rolünün nasıl olacağını sorması üzerine, ''Tabii, böyle bir şey söz konusu değil. Bu anlattığım çerçeve içerisindedir, kabul edilen şeyler. Ama buradan hareket ederek tabii ki, birçok teknik çalışmalar yapılınca, hangi ülkenin bu konuda ne tür katkısı olacak, bunlar hep ileride görülecek, konuşulacak konulardır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, ''Füze sistemi konusunda ortak karar mı olacak? Ayrıca, 2015 yılına kadar teknik çalışmaların süreceği ifade ediliyor ve genişliği ne kadar olacak? Kuzey Kore'yi de kapsayabileceği, Rusya'nın da bunun içine girebileceği belirtiliyor'' sözleri üzerine, şunları söyledi:

''Şüphesiz tabii ki, yani bütün dünyada, onun için özellikle söylüyorum. Bazıları şöyle görüyorlar, 'İşte Türkiye'nin komşularıyla ilgili bir konuymuş' gibi görüyorlar. Bunu şöyle açıkça ifade etmek isterim. Türkiye aslında bölgesinde komşularıyla istikrara, barışa, güvenliğe çok fazla önem vererek, aslında bir noktada NATO misyonunu kendi başına bile gerçekleştirmektedir. NATO niçin vardır? Güvenliktir, istikrardır. Barış olsun bölgelerde, krizler çıkmasın diye. Bu anlamda Türk dış politikasının, komşularıyla ve bölgesindeki faaliyetlerine bakarsanız, bunların hepsi aslında bu anlayış çerçevesinde takdir edilmesi gereken konulardır.

Dünyada birçok ülkede balistik füzeler var. Bunların menzilleri farklı farklı. Kısa, orta, uzun menzilli füzelere sahip olanlar var. Dolayısıyla bu savunma sistemi füzelere karşı. Bugün, 'Şu şu ülkelerde var' denilebilir. Belki bazılarında var bilinmiyor. Belki yarın başka ülkelerde söz konusu olacak. Belki var olan ülkeler vazgeçecek, bu işleri masraflı göreceklerdir. Dolayısıyla bu sistemle bütün NATO üyesi ülkelerin toprakları, halkları ve tabii ki askeri tesisleri füze saldırılarına karşı korunacak.''

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile