Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyaretinin üçüncü gününde parlamentoda yapacağı konuşma sırasında, Patriklik merkezi Bağdat’ta olan Katolik Kilisesi’ne mensup Keldanilerin başını çektiği bir grup, protesto gösterisi düzenleyecek. Grup, Türkiye’de azınlıkların baskı altında yaşadığı, dini özgürlüklerinin olmadığı ve çocukların okulda ayrımcılık ve ırkçılığa uğradığını ileri sürüyor. Daha önce medyaya yansıdığının aksine Süryani ve Asurî federasyonlarının ise Mynttorget Meydanı’nda yapılacak protestoya destek vermeyecekleri bildirildi.
Cihan Haber Ajansı'na konuşan İsveç Asuri Federasyonu Başkanı Afram Yakoup, geçtiğimiz günlerde İsveç’ten bir heyet ile Cumhurbaşkanı Gül’ü makamında ziyaret ettiklerini belirtti.
Yakoup, "Orada kendisine taleplerimizi ilk elden ilettik. Cumhurbaşkanı o gün bize Türkiye’nin son yıllarda yaptığı atılımları anlattı. Büyük gelişmeler kaydeden ülkenin eski Türkiye olmadığını vurguladı. Biz orada edindiğimiz izlenimle bu sürecin çözüleceği ümidini taşıyoruz ve buna inanmak da istiyoruz. Sürecin takipçisi olacağız. Protestolarla bu işin çözüleceğine inanmadığımız için küçük bir grubun yapacağı gösterilerle bizim herhangi bir şekilde bir ilişkimiz ve desteğimiz olmayacak.” dedi.
İsveç’te 28 Süryani derneğini bir çatı altında toplayan Süryani Federasyonu'nun Başkanı Kenan Anter de “Türkiye'de demokrasi ve insan hakları alanlarında çok olumlu değişiklikler yaşanıyor. Ancak hâlâ eksiklikler var. Bizim de Süryaniler olarak bazı taleplerimiz mevcut. Bu taleplerin karşılanması için başlatılan bir süreç var. Bu sürecin diyalog ve müzakerelerle sürdürülmesinden yanayız. Dolayısıyla ne şahsım, ne de Süryani Federasyonu olarak gösteri yapacak o gruplara bizim desteğimiz söz konusu değil. Çünkü bu protestoların bu sürece bir katkısının olacağını düşünmüyoruz.” diye konuştu.
Süryani Ortodoks Cemaat Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin’in heyete dahil edilmesini de eleştiren Kenan Anter, bir dini lider yerine bir sivil toplum örgütü liderinin heyete dahil edilmesinin daha doğru olacağını düşündüklerini ifade etti.
Anter, din adamlarının politikaya bulaştırılmasını uygun bulmadıklarını söyledi.
Avrupa Süryaniler Birliği'nin İsveç'te bulunan Başkan Yardımcısı Neriman Özgün de protesto gösterilerini desteklemediklerini söyledi.
Neriman Özgün, “Sayın Gül’ün İsveç’e yapacağı ziyaret çerçevesinde Süryanileri de gündemine almasını önemli görüyoruz. Çünkü biz sorunların diyalogla çözülmesinden yanayız. Sayın Cumhurbaşkanının eksik ve geç de olsa halkımıza yönelik gösterdiği ilgi, yeni bir yaklaşımı ifade etmektedir. Umarız ki bu adım, sorunların çözümüne vesile olur. Geçmişte uygulanan inkarcı ve statükocu politikaların aşılması ve yeni bir sürecin başlatılması bizde de olumlu bir algı yaratacaktır.” dedi.
Kral Gustaf’ın 2006 yılında Türkiye’ye yaptığı ziyaretin iadesi niteliğini taşıyan ziyarette Gül’e, eşi Hayrünnisa Gül, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, parlamentolar arası dostluk grubu üyesi olan milletvekilleri, Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, Süryani Ortodoks cemaat ruhani lideri ve Patrik Vekili Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin, Müzisyen Okay Temiz ile aralarında Mehmet Emin Karamehmet, Ali Sabancı, Leyla Alaton ve İbrahim Hattat’ın da bulunduğu 100’e yakın işadamı eşlik edecek .
Gül İsveç'e Geliyor, Süryaniler Protestolara Destek Vermeyecek
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç Kralı Carl XVI.Gustaf'ın davetlisi olarak üç bakan ve kalabalık bir iş adamı heyetiyle yarın İsveç’e geliyor.