Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 5 yıl mı 7 yıl mı olacağına ilişkin tartışmalar 24. dönem Meclisi’nin de öncelikli konusu. Ancak bu konuda partiler arası uzlaşma yok. AKP ve BDP görev süresinin 7 yıl, CHP ve MHP ise 5 yıl olduğu görüşünde. Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın 2014’te seçmenin karşısında ‘çifte sandık’ konulacağına ilişkin açıklaması bu konudaki tartışmaları daha da alevlendirdi. AKP içinde de rahatsızlık yaratan bu görüşe muhalefetten itirazlar geldi.
Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın “Cumhurbaşkanı’nı parlamento 7 yıllığına seçti. Dolayısıysa 2014’e kadar görev başında kalacak. Aynı yıl yerel seçimler de yapılacak. Seçmenin karşısına büyük ihtimalle iki sandık konulacak” sözleri Gül’ün görev süresiyle ilgili tartışmaları yeniden başlattı. Muhalefet ile iktidar arasında ilk yol ayırımı bu konuda yaşandı. Bağış’ın ‘iki sandık’ görüşüne AKP içinde de tepki sesleri yükseldi.
AKP’nin hukukçularından Ahmet İyimaya, anayasada değişiklik yapılırken daha önceki anayasaya göre seçilen cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili bir düzenleme yapılmadığını anımsattı:
“Böyle olunca çözüm hukukunun genel ilkelerine göre yapılır. Bu ilkeler ‘kamusal alanda bir işlem hangi hukuka göre tamamlanmışsa o hukukun ilkeleri geçerlidir’ diyor. Bu anayasa 7 yıllık süreyi düzenliyordu. İkincisi süreye kim karar verir? Anayasanın 105. maddesini kimse görmüyor. Cumhurbaşkanlığı iradesi dışında herhangi bir organ ‘Süresi sona erdi’ diyemez. Bu noktada cumhurbaşkanının iradesi önemli.
5 yıl uygulanması için halk tarafından seçilmesi lazım. Abdullah Bey halk tarafından seçilmedi ki.”
İyimaya, iki sandık ile ilgili tartışmalar için ise “Henüz erken” dedi.
BDP’nin hukukçularından Hasip Kaplan, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresiyle ilgili iktidar partisiyle aynı görüşü savunarak, “Cumhurbaşkanı seçildiği tarihte, görev süresi yedi yıldı. Sonra anayasa değişikliği yapıldı. Bu durumda cumhurbaşkanı yedi yıl görev için seçildi. İstifa etmediği sürece görevinin başındadır” dedi.
CHP’nin hukukçu genel başkan yardımcılarından Sezgin Tanrıkulu ise cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıl olduğunu savundu: “Mevcut anayasa değişikliğine göre 5 yıl. Süre 5 yıla çekilmiştir. Nasıl ki milletvekililiği süresi 4 yılsa, aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı görev süresi 5 yıldır. AKP’nin siyasal ihtiyaçlarına göre belirlenemez bu. AKP sözcülerinin bu tartışmaya girmeleri başka bir siyasal projeleri olduğunu gösteriyor.”
MHP’nin hukukçu kurmaylarından genel başkan yardımcısı Faruk Bal ise “Anayasa değişti ve genel seçim 4 yılda yapıldı. Aynı anayasayla cumhurbaşkanlığı görev süresi 5 yıla indi ve 5 yıl sonunda yeni cumhurbaşkanının seçilmesi lazım” dedi.
Gül, kaç yıl daha Çankaya'da?
Ankara, Gül'ün görev süresi tartışmasıyla hararetlendi. Bağış'ın '7 yıl' sözlerine CHP ve MHP'nin yanı sıra AKP içinden de itiraz geldi.