Cumhurbaşkanı Gül, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir Rus gazetecinin, 'Türkiye'nin Ortadoğu sorununa yaklaşımı nedir? Türkiye'nin sorunun çözümüne ilişkin standart dışı fikirleri var mı?' sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, sorunun bütün dünyayı ilgilendirdiğini belirterek, "Neredeyse Dünya Harbi'nden sonra en büyük sorun bu. O bakımdan, bu konunun muhakkak çözümlenmesi gerekmektedir" dedi.
Sorunun çözümüne ilişkin birçok çalışma yapıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Orta Doğu Dörtlüsü ve ABD'nin Orta Doğu Temsilcisi George Mitchell'ın çalışmalarını, girişimlerini takdir ediyoruz, ama bunları çok fazla yeterli görmüyoruz ve daha fazla hamle yapılması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.
Konuyla ilgili görüşmeler yapılırken kimsenin dışlanmaması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Filistin'in maalesef ikiye bölündüğünü ve bunun birleştirmek gerektiğini söyledi. "Birleştirmek için de her iki tarafla görüşmek gerekir" diyen Gül, şunları kaydetti:
"Hamas tarafı Gazze'de seçimleri kazanmıştır, dolayısıyla yok farz edemezsiniz. Sayın Medvedev de son ziyaretinde kendileriyle görüşmüştür. Vaktiyle Türkiye de görüştüğünde o zaman Türkiye'ye karşı tenkitler yapılmıştı ama Türkiye'nin de haklı olduğu ortaya çıkmıştı. Hiç kimseyi dışlayarak barış temin edemezsiniz. O bakımdan Türkiye'nin, Rusya'nın bu girişimlerini herkesin takdir etmesi lazım; herkesi masaya çağırma, herkesle konuşarak, herkesi bu barış süreci içerisinde katılıma davet etmesi ve işin
içine sokması açısından. Kim dışarıda kalırsa o ayrı bir baş çeker ve o zaman problemler daha da çoğalır. Bu konuda daha geniş bir çalışma çok faydalıdır."
İRAN VE NÜKLEER SİLAH
Rusya Devlet Başkanı Medvedev de, Orta Doğu sorununun çözümü konusunda iki ülkenin benzer yaklaşımları olduğunu ifade ederek, süreci daha aktif hale getirilebileceğini kaydetti. Son zamanlarda süreçte bir yavaşlama olduğunu, bunun da bölgedeki yaşam standardını etkilediğine dikkati çeken Medvedev, mevcut tüm sorunlar çözülmese de sorunlar konusunda değişik ülkelerin etkin çalışmasının sağlanması gerektiğini kaydetti. Medvedev, ülkesinin İran konusundaki tutumlarının Türkiye'nin yaklaşımına yakın olduğunu
belirterek, "İran'ın yapıcı bir yaklaşım içine girmesinin sağlanması lazım. Soruna barışçıl çözüm yolları bulunmalı" dedi.
Medvedev, Türk ve Rus ortaklığının bütün olarak halkların menfaatine uygun düştüğünü vurgulayarak, "Bu bölgede istikrar sağlayıcı unsurlardan biridir" ifadesini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Medvedev, İran ve İsrail'in nükleer silah politikası ve doğalgaz fiyatlarında indirim olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, "Çok güzel bir soru. Nükleer konularla başlayıp, hemen bir doğalgaz fiyatıyla bitince güzel bir kombinasyon oldu. Bunları birbiriyle bağlantılı olarak görmüyorum tabii. Gaza da bazen silah diyorlar ama nükleer silah değil tabii doğalgaz" dedi.
FİLİSTİN SORUNU
Filistin sorunun çözümü noktasında, daha aktif olunması gerektiğini belirten Medvedev, "Bütün ilgili tarafları, ihtilaf taraflarını dahil etmemiz lazım. Bu süreçten hiç kimseyi dışlamamamız lazım. Bugün, Filistin idaresinin, böylesi bir ayrılmayla sorunu çözmeleri mümkün değil. Bu Filistin'in gerilemesine yol açıyor ve barış süreci de istenen şekilde ilerleyemiyor" diye konuştu.
Medvedev, nükleer silah konudaki tutumlarının 'son derece sarih' olduğunu ifade ederek, Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge olması gerektiğini söyledi. Bölgede nükleer silahın olmasının ve bunların kullanılmasının felaket olacağını vurgulayan Medvedev, şöyle devam etti:
"Eğer herhangi bir ülke burada kendi nükleer programını uygularsa bu çok süratli bir şekilde dengelerin bozulmasına yol açar ve beraberinde çok ağır sonuçlar doğurur. Dolayısıyla bizim niyetimiz, buradaki bütün imkanlarımızı, temasları sürdürme yönündedir. İran'la diyaloğu sürdüreceğiz. Bu konuda İsrail'le de görüşmeleri sürdüreceğiz. Bu sürece dahil olan diğer ülkelerle de temasları sürdüreceğiz. Ümitvarım ki, bu son derece karmaşık durumdan da çıkmak mümkün olacaktır. Ancak bu son derece zor bir durum.
Bunun gazla bir bağlantısı yok tabii. Gaz konusu çok ayrı bir konu. Bu konuda bugün görüşmeleri devam ettireceğiz Türk partnerlerimizle."
TÜRKİYE-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ
Medvedev, Karabağ sorunu ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşme sürecine yönelik bir soru üzerine ise Karabağ'ın zor bir sorun olduğunu ve son zamanlarda sorununun çözümü konusunda son derece ümit verici adımların atıldığını söyledi. Minsk grubunun diğer katılımcılarının aktif tutumuna güvendiklerini söyleyen Medvedev, "Sorunlar ihtilafın taraflarınca ele alınmalı. Son zamanlarda ileriye yönelik önemli adımlar atıldı. Erişilen mesafe ile yetinilmemeli" dedi.
Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi konusunun da zor bir konu olduğunu ifade eden Medvedev, süreci dikkatli şekilde izlediklerini kaydetti. Medvedev, imzalanan protokollerle ivme kazanan sürecin devamını arzu ettiklerini dile getirerek, "Tarafların gerekli mutabakata varmalarını ümit ediyorum, ilişkilerin tam olarak tesisini arzu ediyorum" diye konuştu.
Bunların bölge istikrarına katkıda bulunacağını, ekonomik ilişkileri geliştireceğini ve yaşam standardını yükselteceğini ifade eden Medvad gerektiğini kaydetti. Medvedeedev, "Bu süreci destekliyoruz. Elimizdeki imkanları kullanacağız ama karar ilgili taraflar tarafından alınacak" dedi.
Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında, 'Hava Ulaştırma', 'Deniz Taşımacılığı', 'Uyuşturucu, Psikotrop ve Ara Kimyasal Maddelerin Kaçakçılığıyla Mücadelede İşbirliği Hususunda Mutabakat Zaptı' ve ''Yükseköğretim Alanında İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı' imzalandı.
Gül-medvedev Ortak Basın Toplantısı...(2)
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin'in ikiye bölündüğünü ve birleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Hiç kimseyi dışlayarak barış temin edemezsiniz" dedi.