Gül Şehri Diyarbakır Sempozyumu Kitaplaştırıldı

Diyarbakır’da geçen yıl çok sayıda akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen 'Gül Şehri Diyarbakır' sempozyumunda sunulan tebliğler kitaplaştırıldı.

Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün katkısıyla yayınlanan 'Gül Şehri Diyarbakır' kitabının editörlüğünü Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Haspolat yaptı.

Sempozyumun tertip komitesi başkanlığını da yapan Haspolat, kitapta 4 bin 600 yıldır Diyarbakır'da yapılan gülcülüğün yeniden gündeme getirildiğini söyledi. Eserin Diyarbakır 'ın 'peygamber ve sahabe şehri ' imajı yerine oluşturulan 'terör şehri ' gibi suni imajının düzelmesine büyük katkı sağlayacağını anlatan Haspolat, “Kitapta sempozyumda sunulan tebliğlerin yanı sıra; 'Diyarbakır Tarihinde Gül', 'Diyarbakır'ın Gül Türküleri', 'Diyarbakır Günlük Yaşamında Gül', 'İslam Kültüründe Gül', 'Tarihi Diyarbakır Evlerinde Gül Motifi' gibi konular yer alıyor.” dedi.

Diyarbakır'ın tarihinde, gül ve gülcülüğün önemli bir yeri olduğunu anlatan Haspolat, 'Diyarbakır'ın imajına katkıda bulunmak istiyoruz. Diyarbakır'ın gerçek imajı güldür, gül şehridir. Diğer bir deyişle terör kenti değil; gül, sevgi ve nebiler kentidir. Diyarbakır'da gülcülüğün tarihi 4 bin 600 yıl öncesine dayanıyor. Bu, önemli bir tarihtir. Diyarbakırlı Matrakçı Nasuh 1564 yılında yaptığı minyatürlerine gülü nakşetmiştir. Çok rahat diyebiliriz ki dünyanın en eski gülcülüğüne Diyarbakır sahiptir. ' diye konuştu.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ise Diyarbakır'ın güzelliklerini ortaya çıkarmak için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını dile getirdi.

Saraç, yapılan araştırmalar sonucunda Osmanlılar döneminde en çok gülün Diyarbakır'da yetiştirildiğinin tespit edildiğini kaydetti. Rektör Saraç, “Gül aslında Diyarbakır ile çok iç içe bir kavram. Osmanlı döneminde en iyi gül nerede yetişir diye bir araştırma yapılmış ve bunun Diyarbakır olduğu tespit edilmiş. Bu araştırmanın ardından Diyarbakır gül yetiştirme merkezi olarak ön plana çıktı.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise Diyarbakır gül şehri, insanların ise gül kalpli olduğunu belirterek, Diyarbakır'ın tarih ve kültüre damga vuran şehirlerin başında geldiğini ifade etti.

Diyarbakır'da 4 bin 600 yıl önce gül yetiştirildiğini anlatan Vali Toprak, Diyarbakır'ı eski ve o görkemli günlere götürmek için herkesin el birliği içinde çalışması gerektiğini söyledi.

Vali Toprak, “Diyarbakır 'ı sahip olduğu güzelliklerle ön plana çıkarmak hepimizin görevidir. Üniversite ile birlikte, arkadaşlar bu çalışmayı yürüttüler ve bugüne geldik. Gülün bir şehrin ismi ile anılması demek o şehrin insanlarının sevgiye, aşka ve güzelliklere olan inancını ifade eder. Coğrafyamızın en önemli ve en eski şehirlerinden olan Diyarbakır; Ali Emiri ve El Cezeri ile ilme, Cahit Sıtkı Tarancı ve Sezai Karakoç 'la edebiyat ve şiire, Süleyman Nazif 'le söze, Ziya Gökalp ile fikre, Hamit Aytaç 'la hat sanatına, İshak Sükuti ve daha niceleriyle tarih ve kültüre damga vurmuş olan bir sevgi şehridir. Güller, sevginin, aşkın, mutluluğun, bazen güzelliğin, özlemin, insan olmanın ifadesidir.” ifadelerini kullandı.

<a href=https://www.cihan.com.tr></a>
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile