Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Siyasi partilerin hukuki muhatabı asliye ya da sulh hukuk mahkemeleri değildir, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Mahkeme kararı ile kongre yaptırma talepleri Anayasa Mahkemesi vasıtası ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir süreçtir'' dedi.
Kurtulmuş, İlci Otel'de basın mensupları ile iftarda biraraya geldi. Ağırlıklı olarak referandum konusunun gündeme geldiği yemekte Kurtulmuş, üzerinde ''Yeni Anayasayı milletle yapana kadar şimdilik evet'' yazılı partisinin yeni referandum afişini tanıttı.
Siyasette sorunların vesayetçi sistemden kaynaklandığını savunan Kurtulmuş, Anayasa değişikliği ile bu durumun kısmen ortadan kalkacağını ifade etti. Kurtulmuş, Tanzimat Fermanı'ndan bugüne kadar demokratikleşme metinlerinin ''elitler'' tarafından hazırlandığını söyledi.
12 Eylül 2010 günü Hükümetin icraatlarının değil Anayasa değişikliğinin oylanacağının altını çizen Kurtulmuş, genel seçimde icraatlarla hesaplaşacaklarını söyledi.
Parti liderlerinin üsluplarını eleştiren Kurtulmuş, ''Biri 'Recep Bey' diğeri 'Memur Kemal' diyor, biri 'soy' diyor diğeri 'boy' diyor ancak ülkenin önemli meseleleri konuşulmuyor'' görüşünü dile getirdi. Kurtulmuş, cepheleşmenin uygun olmadığını belirterek ''(Bitaraf olan bertaraf olur) cümlesini anti demokratik buluyorum'' dedi.
PARTİ KONGRESİNİN YENİLENMESİ
Kurtulmuş, bir basın mensubunun, ''Erbakan cephesi olağanüstü kongrenin peşini bırakmayacak, mahkemeye başvuracak nasıl değerlendiriyorsunuz'' şeklindeki sorusuna ''Siyasi partilerin hukuki muhatabı asliye ya da sulh hukuk mahkemeleri değildir, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Mahkeme kararı ile kongre yaptırma talepleri Anayasa Mahkemesi vasıtası ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir süreçtir'' karşılığını verdi.
Numan Kurtulmuş, bir soru üzerine, ''Referandumda yüzde 55'in üzerinde bir 'evet' oyu bekliyorum'' dedi.
Kurtulmuş, Cumhurbaşkanının görev süresi ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesine ilişkin halk oylaması yapıldığına işaret ederek ''Bizim ağırlıklı görüşümüz sürenin 5 yıl olduğudur'' dedi.
'Gül'ün süresi bize göre 5 yıl'
Saadet Partisi Genle Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi ve 12 Eylül'de yapılacak olan referandumda çıkacak sonuç için tahminde bulundu.