Gül Wikileaks belgeleriyle ilgili ne dedi?

Gül Wikileaks belgeleriyle ilgili ne dedi?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Wikileaks belgeleriyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Gül, İsrail'e de gönderme yaptı.

WikiLeaks nedir? WikiLeaks kimdir? Birçok ülkenin istihbarat kayıtlarını ve yakın tarihteki savaşların gizli belgelerini yayınlanayan WikiLeaks, bu kez de ABD Dışişleri Bakanlığı'nın belgelerini ortaya çıkardı! Bu kez içerikte Türkiye de var! WikiLeaks belgeleri, ABD'nin karşı çıkmasına rağmen yayımlandı. WikiLeaks belgeleri tüm dünyada şok etkisi oluşturdu. WikiLeaks belgeleri ayrıntıları haberimizde.

WikiLeaks adlı internet sitesinin belgeleri dünya gündemine bomba gibi düştü. Site şu ana kadar 251 bin 287 belgeden sadece 243’ünü yayınladı. Esas fırtınanın ise bundan sonra peyderpey yayınlanacağı açıklanan belgelerle kopacağı sanılıyor.

Şimdiye kadar yayınlanan belgelerden 27’si ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, 3’ü de İstanbul Başkonsolosluğu’ndan kaleme alınmış. Belgelerden ABD’nin, AK Parti iktidarını yakından izlediği, dedikoduları bile kayda aldığı görülüyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Wikileaks belgeleriyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Gül, İsrail'e de gönderme yaptı.Wikileaks belgeleri dünyanın gündemine oturdu. AGİT toplantısına giden Cumhurbaşkanı Gül'ün gündeminde Wikileaks belgeleri vardı. Başbakan'ın sert açıklamalarından sonra Gül'de gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ü takip eden Haber Türk Tv Dışhaberler Müdürü Ceyda Karan yazdı. Karan'ın haber-yorumuna göre Cumhurbaşkanı İsrail'le ilgili çıkacak belgeleri merak ediyor. Devlet Bahçeli'yi haklı buluyor. Belgelerin ülkeler arası ilişkileri bozmayacağına inanıyor. İşte Ceyda Karan'ın izlenimleri;

-Wikileaks aracılığıyla Amerikalı diplomatların pek çok ülkenin yanı sıra Türkiye’yle ilgili görüşlerinin ortaya saçılması müthiş bir enformasyon kargaşası çıkmasına yetti de arttı bile. Türkiye bir yandan şimdiye kadar kamuoyuna yansıyan kadarıyla yazışmaları Amerikalı diplomatların ‘kişisel düzeyde dedikoduları’ seviyeside algılıyor, olup bitenlerin ilişkileri etkilemeyeceğini söylüyor.

Lakin mesele özellikle Başbakan hakkındaki banka hesaplarından ötürü etkisini göstermiş görünüyor. ‘Wikileaks sızıntıları’ Amerikalıların ve hatta manidar biçimde haklarında pek dişe dokunur mevzu çıkmayan İsraillilerin de bulaştığı bir ‘komplo mu, yoksa ABD’nın kendisi için de utanç kaynağı olan mani olamadığı bir şey mi? Bunu bilebilmek hakikaten mümkün değil.

‘SIZINTILAR BAŞKALARINI SIZLATINCA…’

Bütün bu kargaşada söylenebilecek ilk şey, ABD’nin ‘engel olamıyorsan da yönet’ taktiği. Nitekim ‘sızıntılar, başkalarını sızlatır’ oldu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu taktiği çok şık biçimde sergiledi. İddiaları kabullendiği ilk açıklamasında alenen İran’ı hedef gösterdi, yazışmaları ‘bütün dünyanın İran’a karşı olduğunun ispatı’ olarak sundu.

GÜL TEL AVİV’İ ADRES GÖSTERDİ

Tabi bu sunuşa herkesi kolayca ikna edemeyecek. AGİT zirvesi vesilesiyle bulunduğumuz Astana’ya gelirken uçakta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu konudaki yorumları doğrusu manidardı. Gül, bir yandan özellikle yazışmalarda Arap liderlerin İran’ın vurulmasını istedikleri yolundaki iddiaları küçümsedi. Gül’ün yorumu şöyle oldu. “Bu ülkelerin hepsi yalanladı. Açık diplomasiyle baktığınızda tabi ki nükleer konuda bölge ülkeleri hassastır. Ama bölgede bir savaşı tercih etmeyeceklerdir. Suudilerin ‘bombalayın’, Mısır’ın ‘vurun kırın’ diyeceğini zannetmem.”

Cumhurbaşkanı’nın bu noktada başka bir adrese işaret etti: İsrail. Meseleyi doğrudan kendisi açıp şöyle dedi: “Ben daha çok Ortadoğu’da iç siyaseti acımasız olduğu bilinen, siyasi çoğulculuğu olan bir merkez var ki, asıl o merkeze dair ne çıkacak onu merak ediyorum. Tel Aviv.”

TÜRKİYE’DEKİ ‘İSRAİL BAĞIŞIKLIĞI’

Tabi belgeler İsrail’de herhangi bir kargaşa yaratmış görünmüyor. Tam tersine İsrail’in Türkiye’ye dair salvolarına imkan tanıyor. Türkiye’nin İran’a silah yapımında kullanılan materyal geçişine bizzat Başbakan Erdoğan’ın bilgisi ile izin verildiği iddiası bunlardan bir tanesi…

Allahtan Türk kamuoyu bu türden İsrail kaynaklı iddialara karşı ‘bağışıklık geliştirmiş’ durumda. Yazışmaların Türkiye’ye asıl tezahürü iç politika üzerinden, Cumhurbaşkanı da bundan rahatsız.

BAŞBAKAN HAKKINDAKİ İDDİALAR İÇİN: KİM İNANIR Kİ!

Bugün Astana’daki AGİT zirvesinin ilk gününü değerlendirdiği basın toplantısında Amerikalı diplomatlarından sızan Başbakan Erdoğan’ın banka hesaplarına dair iddialar ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun çıkışlarını sorunca Cumhurbaşkanı’nın tepkisi sert oldu. Şöyle dedi: “Amerikalı diplomatlar, hangi seviyede olduğu belli değil, tutmuş Başbakan’la ilgili şu kadar şeysi var demiş. Buna kim inanır açıkçası!” Gül, bazı bakanlarla veya muhalefet partisiyle ilgili de böyle değerlendirmeler çıkabileceğini de söylerken, “Onun için belge de demek istemiyorum. Bu dedikoduların iç politikamızı meşgul etmemesi gerektiği kanaatindeyim” vurgusu yaptı.

BAHÇELİ İÇİN: DOĞRU SÖYLEMİŞ

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin meseleyi iç politikada kullanmayacakları açıklaması için de “Doğru söylemiş” değerlendirmesinde bulunmayı ihmal etmedi.

‘BAKALIM KİMİN İŞİNE YARIYOR’

Ardından tekrar aynı odağı adres göstermesi dikkat çekiciydi. ‘Bu yazışmalar Ortadoğu’da bir rahatsızlık oluşturabilir mi, kimin işine yarar’ sorusuna “Bakın işte kimin işine yarayacağını herkes yzıyor. Bakalım o kimin işine yarıyor dediğiniz ülkeye, oralarla ilgili ne çıkıyor?”

Doğrusu Cumhurbaşkanı’nın Amerikan yazışmalarını ‘küçümserken’, diğer yandan mütemadiyen İsrail’e işaret etmesi bana çok manidar geldi…

ASTANA NOTLARI…

Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlediği zirve vesilesiyle birçok ikili temasta bulundu. Zirveden notlarım şöyle:

ALİYEV ‘ÇOK ÜZGÜNÜM’ DEDİ

Cumhurbaşkanı’nın dikkatleri üzerinde topladığı görüşmesi Wikileaks sızıntıların Türkiye’nin geçen yılki Ermenistan açılımı denemesine bozulup enerji kozunu ortaya sürdüğü iddia edilen Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’le görüşmesiydi. Azeriler resmen Wikileaks’e sızan iddiaları yalanladı. Gül ise Aliyev’in görüşmede kendisine ‘çok üzüldüğünü söylediğini’ aktardı: “Sayın Aliyev ile bir araya geldiğimizde hemen kendisi söyledi. Bunu tamamen yalanladı, çok üzüldüğünü söyledi. Bunlar aslında işin tabiatına da aykırı. Enerji hatlarının Türkiye’den geçmesine niye karşı çıksın ki. Zaten Bakü-Tiflis-Ceyhan çalışıyor. Başka bir hat da, Nabucco da Türkiye üzerinden geçerse, Azerbaycan’ın enerji kaynakları iyi pzarlara ulaşmış olacak.” Cumhurbaşkanı Gül de Aliyev’e “Ben de üzülme, zaten biz bunlara inanmadık dedim” diye ekledi.

CLINTON’LA AYAKÜTÜ TEMAS

Gül zirve dolayısıyla Wikileaks sızıntıları sonrası ilk kez uluslar arası sahneye çıkan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüşme fırsatı da buldu. “Ayak üstü görüştük” dedi ancak ortamın bir ‘özre’ imkan bırakmadığını belirtti.

GÜL SARKİSYAN’A HAL HATIR SORDU

Gül, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’la da ayaküstü görüşme imkanı bulmuş. “Ayaküstü hal hatır sorduk” diye aktardı. Türkiye’nin ilişkilerin normalleştirilmesine dair kararlılığını koruduğunu vurguladı. “Sorunları sürüncemede bırakmanın tehlikeli olduğuna inanıyorum. Gürcistan ve Rusya arasında iki yıl önce yaşananların herkesin hatırında olması gerekir. Bütün bunları olmadan önce önlememiz lazım” dedi. Azeri-Ermeni sınırındaki gerelime atıf yaptı.

DAVUTOĞLU’NA ‘GELME’ TALİMATI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Astana’ya bekleniyordu. ABD temaslarının ardından Kazak başkentine gelecekti. Ancak Gül’ün talimatıyla Ankara’ya döndüğünü öğrendik. Cumhurbaşkanı zirvenin yolunda gittiğini ve bakanın gelmesine gerek olmadığını aktardı bize.

Türkiye Orta Asya cumhuriyetleriyle ilişkilerinde geçmiş hatalarını tekrarlamamakta kararlı görünüyor.

AGİT İÇİN TÜRK GENEL SEKRETER ADAYI ELÇİN

AGİT’in yeni genel sekter seçimi için Cumhurbaşkanı Gül’ün gösterdiği aday Brezilya Büyükelçisi Ersin Elçin zirvede epey destek toplamış. Yakında genel sekreter konsensüsle belirlenecek ve Temmuz 2011’den itibaren görevi Fransız Marc Perrin De Brichambaut’tan devralacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile