''güldüren Ekip''Bu Kez Ağlattı

Trabzon'da sağlık çalışanları tarafından kurulan tiyatro grubunun, komedi ağırlıklı "Emicem Hospital", "Kalp Krizi Değil Gülme Krizi" oyunlarının ardından alışılmışın dışına çıkarak sahnelediği "Sarıkamış", izleyicilere duygusal anlar yaşatıyor.

Trabzon'da Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 17 yıldır acil tıp uzmanı olarak çalışan İsmet Eraydın, yaklaşık 7 yıl önce tedavi gören hastalarını güldürmek için sağlık çalışanlarından oluşturduğu tiyatro topluluğuyla, "Emicem Hospital", "Kalp Krizi Değil Gülme Krizi" gibi oyunlarla izleyenlerin beğenisini topladı.
"Emicem Hospital"ı 65 ilde 250'nin üzerinde sahneleyen grup, 250 bin izleyiciye ulaştı. Tiyatro dışında "Dasvidanya" kısa filmiyle de Trabzon'da ikinci seçilen Dr. İsmet Eraydın'ın, daha sonra köylülerden oluşan 80 kişilik oyuncu kadrosuyla çektiği ilk uzun metrajlı filmi olan "Tepenin Uşakları" ile 11 hafta vizyonda kaldı.
Önce doktor, sonra yönetmen ve oyuncu olan Eraydın son olarak alışılmışın dışına çıkarak, Sarıkamış'ın 100. yıl dönümü anasına Allahuekber Dağları'nda yaşananları tekrar dile getirmek için Fahri Şirin'in yazdığı "Sarıkamış" oyunuyla izleyicilere duygusal anlar yaşatıyor.
- "Grupta profesyonel oyuncu yok"
Sarıkamış'ın 100. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Eraydın, Allahuekber Dağları'nda şehit olan 90 bin askerin anısına komedi oyununun dışına çıkarak sergiledikleri "Sarıkamış" oyunu ile tiyatroseverlere duygulu anlar yaşattıklarını söyledi.

Eraydın, grupta profesyonel oyuncu olmadığını vurgulayarak, "Biz aslında tam profesyonel değiliz ama amatör de değiliz. Her meslek grubunun tiyatro yapmasını istiyorum. Daha önce doktorları sahneye çıkarmıştım. Sarıkamış oyununda da bir bölümünü cami imamı oynuyor. Bir de dolmuş şoförümüz var. O da oyunda Enver Paşa'yı canlandırıyor. Oyuncularımızla gerçekten emek vererek güzel bir oyun ortaya çıkardık" ifadesini kullandı.
Amaçlarının özellikle halka tiyatroyu sevdirmek olduğunu dile getiren Eraydın, "Trabzon Devlet Tiyatrosu da bize destek oldu ve gerçekten profesyonel bir oyun ortaya çıkarttık. Oyunun senaryosunu ilk okuduğumda çok duygulandım ve kendimi Allahuekber Dağları'nda savaşan asker gibi hissettim. Bu duyguların izleyiciye verilmesi de çok önemliydi. Bu vatan kolay kazanılmadı. Bunun dile getirilmesi ve gençlere aktarılması gerekiyor. Biz de o anlamda Sarıkamış anısına böyle bir oyun sahneledik" diye konuştu.

- "Sarıkamış oyunu ile Türkiye'ye açılmayı hedefliyoruz"
Eraydın, oyunu üç aylık bir çalışmanın ardından izleyici ile buluşturduklarını anlatarak, önümüzdeki dönemde iki kez daha Trabzon'da tiyatroseverlerin beğenisine sunacaklarını ifade etti.

Hedeflerinin 100 yıl öncesindeki duyguları tekrar yaşatabilmek olduğunu işaret eden Eraydın, "Oyunumuz, Trabzon'da çok beğeni topladı ve izlemeye gelenler duygulu anlar yaşayarak ağladı. Daha şimdiden afişimizi görenler turne teklifinde bulunuyor. Bu da bizleri mutlu ediyor. Bundan sonraki süreçte, "Sarıkamış" oyunu ile Türkiye'ye açılmaya devam ediyoruz" görüşünü paylaştı.
Eraydın, yönetmenliğe ve oyunculuğa hobi olarak başladığını da vurgulayarak, "Doktorum, nöbetlerim var ve yoğun çalışıyorum. Buna rağmen tiyatro ve sinemayla da ilgileniyorum. Tiyatro ve sinema beni dinlendiriyor. Aslında bir taraftan da insanlara dinlenmenin sadece yatmak olmadığını da göstermiş oluyorum. İnsanlar sevdikleri bir işle uğraşarak da beyin yorgunluklarını dinlendirebilir. Ben hem dinleniyorum hem sanat yapıyorum hem de yaptığım sanatla insanlara bir mesaj veriyorum" şeklinde konuştu.

Oyunu görme engelliler yararına da oynayacaklarına dikkati çeken Eraydın, doktor, oyuncu ve yönetmen olmasından dolayı çevresinden ve hastalarından aldığı geri dönüşlerden de mutlu olduğunu sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile